Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Centrem Prahy prošel tříkrálový průvod na velbloudech, požehnal mu kardinál Duka

Česko

  16:50aktualizováno  17:17
PRAHA - Tříkrálový průvod, který připomíná konec Vánoc a chce upozornit na charitativní sbírku, vyšel v neděli za velké pozornosti kolemjdoucích z Malé Strany v centru Prahy. Postavy oděné jako starozákonní mudrci projdou městem na velbloudech přes Karlův most na Staré Město. Podle biblické legendy tam předají králové své dary nově narozenému Ježíškovi, který je součástí betlému na Staroměstském náměstí.

Průvod tří králů na velbloudech přes Karlův most na Staroměstské náměstí připomíná konec Vánoc a chce upozornit na charitativní sbírku. foto: ČTK

Akci pořádá Arcidiecézní charita Praha stejně jako Tříkrálovou sbírku, kterou pomáhá sociálně slabým lidem. Koledníkům v neděli v kostele sv. Tomáše před zahájením průvodu požehnal kardinál Dominik Duka.

V celé zemi se v rámci sbírky s pokladničkami vydává do ulic měst a obcí více než 14 000 kolednických skupinek, což je přibližně 50 000 dobrovolníků. Loni se při ní vybralo jen v pokladničkách rekordních 112 milionů korun.

Výtěžek sbírky podpoří projekty Charity, letos například materiální a potravinovou pomoc nejchudším lidem v Česku, Poradnu Magdala a její pomoc obětem násilí, vybudování centra sociálních služeb Farní charity Vlašim, ozdravný pobyt běloruských dětí v Praze nebo provoz nemocnice v Ugandě. Do sbírky je možné přispět i formou dárcovských SMS nebo darem na účet. Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v zemi.

Tříkrálových oslav v Plzni se účastní i přední zástupci kraje

Tříkrálový průvod v čele s Kašparem, Melicharem a Baltazarem prošel v neděli posedmé Plzní. Z centrálního náměstí Republiky se vydaly desítky lidí na trasu ke kostelíku U Ježíška, jedinému toho jména v Česku. Malí koledníci v kostýmech tří králů, doprovázení i dospělými králi na koni, s loutnou či s dudami, po cestě vybírali příspěvky na Tříkrálovou sbírku. V posledních letech se během odpoledního průvodu městem podařilo vybrat kolem 10 000 korun, které jsou určeny například na pomoc matkám s dětmi v tísni, řekla v neděli jedna z organizátorek Alena Kozáková.

Tříkrálová sbírka v kraji odstartovala tento týden. Podle Miroslava Antona, mluvčího Diecézní charity v Plzni, se letos na západě Čech vydá do měst a vesnic zhruba 1200 skupinek koledníků, podobně jako loni. „Počet koledníků je také přibližně stejný, kolem 3500. Specialitou jsou obě krajská města, kde se už několikátým rokem spojí v jednom dni při koledě přední zástupci kraje, krajského města a církve. K+M+B u nás znamená kraj + město + biskupství,“ řekl Anton. V Karlových Varech tak už v týdnu koledovala hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, primátorka Andrea Pfeffer Ferklová a biskup Tomáš Holub. V Plzni se na podobnou koledu ve vánočně vyzdobené tramvaji vydají s biskupem také hejtman Josef Bernard a radní Martin Zrzavecký.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...