Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

K&V TIP#10: Elektroměrový rozvaděč pro připojení v oblasti distribuce ČEZ


Document Actions
K&V TIP#10: Elektroměrový rozvaděč pro připojení v oblasti distribuce ČEZ
V dnešní době pořízení hotového rozvaděče je podstatně snazší než v minulých dobách. Prostřednictvím elektronického nakupování je to ještě jednodušší. Stačí znát základní potřebné parametry a skříň po pár kliknutích putuje na místo určení. Dnes se stalo faktickou skutečností nakoupit než si vyrobit. A tak se v posledním období objevilo k prodeji několik ohybaček plechu a strojních nůžek. Inu, nová doba. Dnes je důležitější než si vyrobit, spíše dobře vybrat ...
Filip Horáček, ze dne: 7.01.2019


V minulosti bych si dnešní styl nakupování rozvaděče asi jen s těží představil. My, odchovaní ohybačkou plechu a matematickým nadáním pro sčítání a odčítání tloušťky plechu, s nostalgií sledujeme zánik některých, kdysi tolik potřebných dovedností. Inu, tehdy byla doba především o tom jak něco vyrobit.


Do jisté míry můžeme dnes říci, že máme jako elektrikáři dost jiné práce, než si vyrábět rozvaděč. Aby také ne. ČSN EN 61439 se svými čtyřmi částmi dokonale zaměstnala pozornost většiny elektrotechnické inteligence. A ve výsledku pro mnohé z nás je možnost si rozvaděč vybrat a kliknutím objednat. Tuto větu berte samozřejmě s nadsázkou.

Rozvaděč k nakliknutí?
Vzhledem k použití a specifickému provedení pro konkrétního distributora, osobně označuji rozvaděč k nakliknutí, rozvaděč měření. Tedy elektroměrový rozvaděč. Ten může být v různých provedeních, nástěnném, zapuštěném, volně stojícím a umístěn třeba ve vyzděnném elektroměrovém sloupku (lidově kapličce).


 

Tento desátý tip jsem připravil na oceloplechový elektroměrový rozvaděč v zapuštěném provedení pro připojení v oblasti distribuce ČEZ. Má prostor pro třífázový elektroměr a přijímač HDO. Primárně je osazen jističem před elektroměrem a jističem pro HDO (plus potřebnými svorkami a vodiči). Tento a podobné typy se alespoň u nás poměrně často objevují.



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933