e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Žatci bude letos opět opera pod širým nebem, zazpívá Eva Urbanová

publikováno: 7.1.2019, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Operní hvězdou první velikosti Evou Urbanovou se bude pyšnit druhý ročník Open Air Opery v Žatci. Ta se v květnu zhostí titulní role Libuše ve stejnojmenné opeře Bedřicha Smetany. Diváky čeká podle pořadatelů velkolepý a unikátní scénický počin pod širým nebem se špičkovým pěveckým obsazením v podání ústecké operní scény.

Akce se koná v rámci oslav 170 let od otevření Městské divadla v Žatci. Hrát se bude opět v letním kině Žatec, a to v sobotu 25. května od 21,00 hodin. "Cílem akce je představit operu v její plné monumentalitě, oslovit příznivce opery i nové návštěvníky, kteří preferují neformální prostředí, a nabídnout nevšední a mimořádný zážitek v přírodním amfiteátru. Žatecké divadlo by rádo do budoucna vytvořilo tradici operních produkcí pod širým nebem," vysvětluje za pořadatele Karel Fiala.

Vstupenky jsou již v prodeji v pokladně Městského divadla v Žatci. Do 14. května stojí 590 a 590 Kč, poté budou od stokorunu dražší. V loňském roce byl o představení Nabucca velký zájem a pořadatelé nabídli ke vstupence i další možnosti vyžití v Žatci po celý den, například volné vstupy do muzeí. Ubytování v předstihu zajistíte na webových stránkách Hotel.cz.

Na programu bude po loňském Verdiho Nabuccovi česká klasika číslo jedna - při slavnostních příležitostech uváděná Libuše Bedřicha Smetany. Smetana ji dokončil v roce 1872, na jevišti však zazněla až o devět let později při prvním otevření Národního divadla. Příběh o počátcích české státnosti je dodnes uváděn jen při výjimečných příležitostech, vloni tomu bylo například u výročí 100 let Československa. 

V hlavní roli Libuše se představí slavná česká sopranistka světového renomé Eva Urbanová společně s orchestrem a souborem Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem.

 

Článek obsahuje P.I.