Hlavní obsah

Pákistánské aerolinie nařídily stevardům, aby zhubli

PIA nutí členy letecké posádky, aby zhubli.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Na splnění váhových limitů mají šest měsíců. Limity pro možné létání s PIA se budou každý měsíc snižovat o zhruba 3 kilogramy.

Článek

Pákistánské státní aerolinie PIA požadují, aby někteří jejich zaměstnanci zhubli, píše CNN. Pokud tak členové letecké posádky neučiní, nebudou moci létat a bude jim doporučeno zdravotnické zařízení, které pomáhá s hubnutím, píše Arynews. Výnos platí od letošního 1. ledna, vydal ho Amír Bašír, generální manažer aerolinií.

Pro pákistánské aerolinie pracuje zhruba 1800 zaměstnanců, na to, aby splnili váhové limity, které se měří indexem tělesné hmotnosti BMI, mají šest měsíců. V současné chvíli mohou letušky a stevardi, jejichž váha limity převyšuje o zhruba 14 kg, stále létat, společnost ale uvedla, že se limity budou každý měsíc snižovat o zhruba 3 kilogramy.

Mluvčí aerolinek Mašhud Tajwar řekl pro CNN, že se hubnutí týká zhruba 100 zaměstnanců, kteří do 1. července musí zhubnout, aby mohli dále pracovat pro PIA. Dále uvedl, že postup firmy je cestou k tomu, aby zaměstnanci společnosti byli „štíhlí, chytří a fit“.

Tajwar uvedl, že společnost obdržela několik stížností ze strany pasažérů, že „nikdo nechce v letadle oplácané členy posádky“. Váhová omezení byla podle něj přijata ze vzhledových, ale i zdravotních důvodů.

Vedení společnosti vytvořilo tabulku pro různé typy postav, dle nového nařízení například průměrně stavěná žena, která měří 170 cm, nebude moci smět vážit více než 66 kg, aby mohla i nadále se společností létat, píše CNN. Zaměstnanci budou převažováni na svých základnách. Ti, kteří převyšují limity, se budou muset k převažování hlásit každý měsíc, aby mohli dostat povolení k letu.

V roce 2014 indické civilní letectvo požadovalo po zaměstnancích BMI mezi 18–25 pro muže a 18–22 pro ženy. Muži s BMI mezi 25–29,99 a ženy s BMI mezi 22–27 byli pokládáni za obézní. Index tělesné hmotnosti pod 18 je přitom považován za podváhu.

Reklama

Doporučované