Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těhotná Meghan i „rozvod“ s EU: Český velvyslanec prozradil, jak díky brexitu vyhrál sázku

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
7. ledna 2019
06:10

Být velvyslancem ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska je v těchto dnech pořádný adrenalin. Své o tom ví i zástupce České republiky Libor Sečka, který se do Londýna přesunul z další diplomaticky složité země, Číny. V rozhovoru pro Blesk Zprávy český diplomat prozradil, že kvůli brexitu vyhrál sázku. A jak „rozvod“ Británie s Unií ovlivňuje zájem lidí o těhotenství manželky prince Harryho Meghan.

„Jsou to země, které se nedají úplně srovnat, ale co se týká profesionálního pohledu na práci, tak jak ta čínská mise, tak dnes i ta mise londýnská, jsou velmi vzrušující,“ glosoval své působení v obou zemích pro Blesk Zprávy velvyslanec Sečka.

V komunistické Číně přitom působil v letech 2009 až 2015. Jeho mise tedy začala v době, kdy česko-čínské vztahy nebyly příliš rozvinuté. „Docházelo k různým narušením té komunikace a nějakou dobu trvalo, než jsme našli model, na základě kterého jsme začali komunikovat,“ popsal Sečka své složité začátky v zemi Si Ťin-pchinga.

Od roku 2016 pak diplomat působí ve Velké Británii. Vztahy mezi oběma zeměmi byly prý už tehdy na velmi dobré úrovni, na samém začátku tak hledal, v čem si mohou být obá státy prospěšné.

„Těch oblastí jsme našli hned několik,“ pokračoval Sečka s tím, že pro Brity jsme užiteční především ve věcech a v odvětvích, které ovládáme víc než oni. „Namátkou jsou to například nanotechnologie – to je něco, kam patříme nejen v Evropě, ale i ve světě ke špičce,“ pochválil Čechy velvyslanec. K dalším profesím, ve kterých vynikáme, přidal například zdravotnictví a speciálně péči o srdce.

Vzájemnou „užitečnost“ podle velvyslance nenaruší ani chystaný brexit. „Myslím, že je to vzedmutá vlna, a to, co my děláme, je, že se snažíme ty naše loďky postavit na to moře, které je za tou vlnou,“ popsal diplomat českou strategii.

Zmatky okolo brexitu

Už 29. března 2019 by měla Velká Británie vystoupit z Evropské unie. Zatím se ale pořádně neví, zda to bude na základě dohody, nebo Britové jen obrazně prásknou dveřmi. Sečka věří stále v dohodu, na základě které by například mohla Británie do konce roku 2020 fungovat v rámci Unie alespoň přechodně. „Je to varianta, kterou preferujeme většinově, u nás je to varianta, kterou preferuje především byznys,“ odhaduje další vývoj Sečka.

Pokud k dohodě nedojde, mohlo by to být pro české podnikatele v Británii fatální. A to zejména pro automobilový průmysl. „S výjimkou Nissanu dodáváme do všech britských automobilek,“ říká s tím, že tvrdý brexit by proto mohl znamenat ztráty a možná i odchod českých firem z Velké Británie.  

Už v pondělí má přitom o brexitu znovu vyjednávat britský parlament. Část politiků totiž nechce přistoupit na podmínky, které vyjednala britská premiérka Theresa Mayová se svými ministry v Bruselu. Někteří jí dokonce hrozí hlasováním o nedůvěře vládě. Všech 650 poslanců britského parlamentu jsou podle českého velvyslance velké individuality, které mají často své názory. „Ta míra nepředvídatelnosti v britském parlamentu je opravdu nepředstavitelná,“ naznačil různé možnosti hlasování Sečka.

Český velvyslanec také upozorňuje, že Británie je rozdělenou zemí a v případě špatných dohod o brexitu může následovat další požadavek na oddělení. „Toto velmi deklarují Skotové. Skotská národní strana, která je u moci ve Skotsku, tak má ve svém programu další referendum o nezávislosti. Říkají, že Skotsko nevolilo odchod z Unie,“ varuje Sečka.

Sázka velvyslanců kvůli brexitu

Těsně před referendem se evropští velvyslanci sloužící ve Velké Británii dokonce vsázeli, zda si Britové odhlasují odchod z Evropské unie. A nebo brexit zavrhnou. 

„Byl jsem jediný, který vsadil na brexit,“ pochlubil se Sečka. Od svých kolegů si tak vysloužil láhev kyperského vína a také kyperský olivový olej - to proto, že sázky vyhlásil velvyslanec Kypru. „Vsadil jsem to ale čistě jako provokaci, abych rozbil tu náladu, že to takto nemůže přeci dopadnout. Udělal jsem to spíš, jak se česky říká, z hecu, než z nějakého přesvědčení,“ popsal Sečka.

Jestli nakonec Britové opustí Evropskou unii na základě tvrdého, nebo měkkého brexitu, si ale kvůli turbulentnímu vývoji netroufne odhadnout. Situace se prý může ještě do 29. března pořádně zamotat. „Může se objevit něco, co se nebude jmenovat tvrdý ani měkký brexit,“ zmínil velvyslanec. Věří ale, že Británie nakonec z Unie opravdu vystoupí.

„Britská společnost je rozdělená, rozdělené jsou politické strany, druhé referendum má i ve svém krátkodobém programu labour party. Úplně se ta varianta vyloučit nedá, ale podle mého ta šance na druhé referendum je v tuto chvíli minimální,“ odhaduje český diplomat.

Pokud by k němu mělo dojít, musel by v Británii nastat nějaký velký zvrat a turbulentní vývoj, který se ale podle Sečky vyloučit nedá. „V této chvíli, kdy došlo po Vánocích k velké míře zklidnění, si myslím, že spíš přijde racionálnější, než emocionálnější cesta,“ míní velvyslanec.

I když premiérku Theresu Mayovou podle velvyslance už několikrát britský tisk odepsal, sama vždy dokázala, že je opravdový politik, který se nechce jen tak vzdát. A to i proto, že má stále silnou důvěru královny Alžběty II. I přes nejasný vývoj v Británii by si Sečka prý ale vsadil, že Mayová bude premiérkou i po 29. březnu, kdy má brexit nastat.

Spekulacím, které tvrdí, že má Mayová raději částečně v sídle britských premiérů, tedy Downing Street 10, sbaleno, se velvyslanec vysmál.   

„Naposledy jsem ji viděl, když byl v Londýně 24. října premiér Babiš a působila velmi klidným dojmem, nevšiml jsem si, že by byly na chodbách nějaké krabice nebo koše s jejím zařízením,“ pousmál se velvyslanec.

Brexit versus princátko

Protože není jasné, za jakých podmínek Británie Unii opustí, nedokáže zatím ani český velvyslanec říct, za jakých podmínek budou moct Češi do Británie cestovat. Pro občany žijící v Británii by se ale podle Sečky nemělo měnit nic. „Britská vláda několikrát zdůrazňovala, že práva občanů Evropské unie by měla být zachována, ať už se stane cokoliv,“ míní. V praxi by tedy žádná změna přijít neměla.

Britská vláda navíc podle všeho připravuje i speciální mobilní aplikaci, ve které si mohou lidé za splnění určitých podmínek požádat o status takzvaného usedlíka. „My k tomu děláme samozřejmě poradenskou službu pro naše občany, jsem ve spojení s právníky, kteří dávají našim občanům informace,“ popisuje české přípravy šéf diplomatické mise.

Atmosféru ve Velké Británii vystihuje podle Sečky zájem Britů jak o brexit, tak i o těhotenství manželky prince Harryho Meghan Merkle. „Obojí je samozřejmě něco, co Brity zajímá,“ uvádí. Britové jsou už prý unavení brexitem a společnost by se ráda věnovala jiným, praktickým věcem, jako je zdravotnictví, infrastruktura, nebo trh práce.

„Říká se, že brexit trochu vysává život z vlády,“ uzavřel rozhovor pro Blesk Zprávy.

mandat ( 7. ledna 2019 08:52 )

Jaka katastrofa ? Snad jen pro EU, budou ji chybet miliardy,ktere nezodpovedne vyhazuji z okna.EU mela poslani starat se o Evropany a zlepsit zivot Evropy, dnes stehuje EU Afriku do Evropy a komplikuje zivot Evropanu idiotskymi zakony a narizenimi.Evropan nema zadna prava, jen povinnosti.Anglie vse zvladne mnohem lepe, nez si tady media melou.Merkel jeste v prosinci vyhlasila, ze se bude s Anglii dal spolupracovat.Tak jake drama a ty,co delaji ilegalne v Anglii, paraztujici neprizpusobivy,tak ty poleti a to je pro Anglii jen dobre.Proc Blesk nezverejni,kolik plati CR kazdy mesic do kasy EU a co z toho ma ? Mozna jen 20% a to jeste shrabne Babis a dalsi neradi.CR,jako celek z EU nema nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa