Hlavní obsah

Američané zaútočili na strůjce útoku na torpédoborec, při němž zemřelo 17 vojáků

Ilustrační foto.

Reklama

Spojené státy podnikly letecký úder v Jemenu, jehož terčem byl radikál Džamál Badáví, jeden ze strůjců útoku proti americkému torpédoborci USS Cole v roce 2000. K atentátu se tehdy přihlásila teroristická síť Al-Káida. Výsledky náletu jsou zatím vyhodnocovány, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení americké armády.

Článek

Podle amerického velení se letecký úder na cíl v provincii Maríb na východě Jemenu uskutečnil již 1. ledna. Badáví byl za útok v Adenu z října roku 2000, při kterém zahynulo 17 amerických námořníků, odsouzen k trestu smrti, následně mu byl trest snížen. Z věznice v Jemenu ale radikál dvakrát uprchl, poprvé v roce 2003 a podruhé v roce 2006. Za informace vedoucí k jeho zadržení byla vypsána odměna pět milionů dolarů (113 milionů Kč).

Torpédoborec USS Cole 12. října 2000 v přístavu Aden čerpal pohonné hmoty, když do něho najel člun naložený stovkami kilogramů výbušnin. Kromě dvou útočníků zahynulo 17 námořníků a 38 jich utrpělo zranění. Badáví údajně obstaral v Saúdské Arábii člun později použitý k útoku a zajistil jeho přepravu do adenského přístavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované