Hlavní obsah

Armáda se chopila moci v Gabonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libreville
Aktualizováno

Armáda v pondělí oznámila, že se chopila moci v Gabonu. Uvedla to stanice BBC. Vojáci oznámili, že provedli převrat, aby v zemi, kde vládla přes půl století let jedna rodina, obnovili demokracii. V ulicích hlavního města Libreville jsou tanky a obrněná vozidla. Podle mluvčího vlády puč neuspěl a povstalci byli zadrženi

Foto: Profimedia.cz

Prezident Gabonu Alain Ali Bongo Ondimba

Článek

Mluvčí vlády Guy-Bertrand Mapangou oznámil, že situace je pod kontrolou a že zadrženi byli čtyři pučisté, kteří v noci obsadili budovu rozhlasu a televize. Pátý je na útěku.  Vojenské zdroje agentury Reuters však pod podmínkou anonymity uvedly, že organizátoři převratu zadrženi nebyli.

Armáda ovládla v brzkých ranních hodinách rozhlas, aby v něm přečetla prohlášení o Radě národní obnovy.

V zemi dosud vládl prezident Alain Ali Bongo Ondimba, který se chopil moci v roce 2009, kdýž zemřel jeho otec Albert-Bernard Umar Bongo. Ten se dostal k moci v roce 1967, když zemřel první prezident Gabonu Léon M´Ba, jenž stál v čele země od vyhlášení samostatnosti v roce 1960.

V zemi vládla jediná Gabonská demokratická strana, ekonomika je postavená na exportu ropy.

Aliho Bonga, který v roce 2016 těsně obhájil svůj post ve volbách považovaných za zmanipulované, postihla loni v říjnu mrtvice a byl ošetřován v Maroku. Fámy, že na tom není zdravotně dobře, se pokusil vyvrátit v novoročním poselství. Podle vojáků bylo neuspokojivé a jen ukazovalo, že se chce udržet u moci.

Podle agentury Reuters v televizním záznamu vyslovoval nezřetelně některá slova a nepohnul pravou rukou, působil nicméně, že je v dobrém stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám