TOPlist

Chtěl nový iPhone, tak prodal ledvinu. Málem při tom přišel o život

Svého času teprve sedmnáctiletý Číňan Wang se kdysi rozhodl prodat svou ledvinu. Snažil se tak získat peníze na vysněný iPhone 4, prý aby před spolužáky ve škole vypadal dobře. Nyní je mu 24 let a této mladistvé nerozvážnosti nejspíše každý den lituje, nepodařený odběr ledviny ho totiž zdravotně poznamenal do konce života.

Za svou ledvinu dostal zhruba 3,200 amerických dolarů, tedy zhruba 72 tisíc korun. Nutno také dodat, že ze zdravotního hlediska je život s jednou ledivnou možný. Je zde však jeden velký háček: odebírání ledviny za účelem jejího prodeje na černém trhu je totiž mnohdy nedostatečně odborné, hrozí tedy řada zdravotních komplikací.

Operace se nepovedla, teď nemá mladík ledvinu žádnou

A právě zdravotní komplikace mladíka po několika dnech postihly. Nejspíše z důvodu nedostatečné dezinfekce při operaci se totiž do těla dostala infekce. Lékaři pak neměli žádnou jinou možnost, než odebrat i druhou ledvinu.

Celá akce se nevyplatila ani finančně: náklady na Wangovu léčbu totiž dostaly jeho rodinu do finančních problémů. Navíc teď musí docházet na hemodialýzu, při které je uměle nahrazena funkce ledvin (tedy čištění krve a zbavování těla přebytečné vody). Jen pro představu: znamená to zhruba 15 hodin týdně strávených v nemocnici po zbytek mladíkova života.

Autor článku Alex Mensatoris
Alex Mensatoris
Externí redaktor SMARTmania.cz, kterého baví moderní technologie a marketing. Toho času student vysoké školy.

Kapitoly článku