Leden v chomutovské knihovně: Supermarket Svět, Hacknutá čeština nebo Nejlepší kniha o Fake News
Ilustrační foto Zdroj:CC0
Co se chystá

Chomutov – Na co se můžete v lednu těšit v chomutovské knihovně? V polovině měsíce se budete moci dozvědět něco o Novém Zélandu. Až do března tady bude probíhat interaktivní výstava Supermarket Svět. Dále si budete moci popovídat třeba o hacknuté češtině a bude vám představena i Nejlepší kniha o Fake News, kterou vydali studenti.

Příroda na Novém Zélandu je velice rozmanitá a jedinečná. A proč ta rozmanitost? Flóra a fauna se na obou ostrovech vyvíjela zcela izolovaně od ostatního světa. Pohodové klima východního pobřeží ovlivněné jižním Tichým oceánem je zcela rozdílné od pobřeží západního, kde vládnou "čtyřicítky" a prudké pasáty z oceánu Indického.  Vúterý 15. ledna od 17.00 hodin ve velkém sále Chomutovské knihovny, bude cestovatel Šebestián Šulc vyprávět a promítat obrázky z míst, která si jednou pro vždy zamiloval.

Od 14. ledna do 2. března, po celou otvírací dobu knihovny, bude pro návštěvníky a objednané školní skupiny připravena v prostorách 1. patra knihovny, před oddělením naučné literatury unikátní interaktivní výstava Supermarket SVĚT. Výstava vede návštěvníky nejen ke zkoumání věcí a okolností jejich výroby, ale i k zodpovídání vlastních otázek a postojů.

Víte, kolik váží vaše oblečení a kolik je potřeba na jeho výrobu vody? I toto se můžete dozvědět v rámci interaktivní výstavy Supermarket SVĚT. Návštěvníci si mohou také zkusit zaplatit za čokoládu pěstiteli kakaovníku a sledovat, kde se peníze po cestě k němu ztrácejí. K prozkoumání zve rovněž mobil v nadživotní velikosti, který v sobě ukrývá neobvyklá překvapení.

V pondělí 21. ledna zavítá do Chomutovské knihovny cimrmanolog a umělec slova psaného, mluveného i zpívaného Miloň Čepelka a hudebník a spisovatel Josef Pepson Snětivý. Oba protagonisté literárně - hudební besedy představí své knihy: Nebožtík na rynku a Místa zrychleného tepu, stejně jako další prozaické i poetické tituly. Rádi odpoví dotazy posluchačů a podepíší knihy, které bude možné také na besedě zakoupit.

O hudební doprovod se postará Josef Pepson Snětivý, jenž se hudbě věnuje už více než pětatřicet let. Beseda Ten píše to a ten zas tohle začíná v 17.00 hodin ve velkém sále ve 2. patře knihovny.

Také často slýcháváte nářky a stesky nad úpadkem češtiny? Všechno je to jinak. Čeština nechřadne, ale naopak vzkvétá, a obohacuje se přitom jak prvky domácími, tak přejatými. Důkazem je on-line slovník Čeština 2.0, do kterého už deset let přidávají originální česká slova samotní uživatelé. Za ty roky se Čeština 2.0 stala hřištěm pro všechny jazykové hračičky. Díky nim novotvary ani další slova jen tak nezapadnou, nýbrž s námi zůstanou napořád jako svědkové doby, ve které jsme žili. Z tisíců on-line hesel se do knihy Hacknutá čeština vešlo přes 3000 výrazů, které s jazykovou kreativitou i vtipem popisují vše od politiky přes sportovní události až po každodenní život.

Kromě slovníkového „best of“ v knize najdete taky povídání zakladatele slovníku Martina Kavky s devíti osobnostmi, pro něž je současná čeština pracovním nástrojem. O tom, jak si s jazykem hrají a jaké v nich vzbuzuje emoce, vyprávějí blogerka, copywriterka a markeťačka Michelle Losekoot, lektor tvůrčího psaní René Nekuda, herec Jan Zadražil, básník a twitřan Petr Kukal, překladatelka Anežka Charvátová, sloganistka Lenka Papřoková, stand-up komik Pavel Tomeš, lingvistka Michaela Lišková a jazykozpytec Jiří Marvan.

K povídání s jedním z autorů knihy Hacknutá čeština - Neortodoxní slovník dnešní mateřštiny Martinem Kavkou vás srdečně zveme 24. ledna od 17 hodin do velkého sálu knihovny.

Jak se nestát obětí manipulátorů a propagandy. Média, politici, sociální sítě – ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace a alternativní fakta zahrnují? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit? Tato kniha se šikovnou manipulací v samotném názvu vás dovede k tomu, jak nad záplavou informací, která se na nás denně valí, přemýšlet kriticky, ale bez zbytečné paranoie.

V pondělí 28. ledna od 17 hodin ve velkém sále naší knihovny přivítáme protagonisty představení z cyklu scénického čtění LiStOVáNí. Nejlepší knihu o Fake news, kterou vydali studenti Masarykovy univerzity v Brně, přečtou Alan Novotný a Jiří Ressler.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru