Největší česká letecká společnost Smartwings se propadla do půlmiliardové ztráty

Aerolinky SmartWings

Aerolinky SmartWings Zdroj: Eric Salard, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Hospodaření společnosti Travel Service, a.s., nyní Smartwings, a.s, se v roce 2017 propadlo do ztráty více než 500 milionů korun. V předchozích letech přitom bylo hospodaření celé společnosti ziskové, v roce 2016 firma vykázala zisk za účetní období přes 193 milionů korun. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb naopak stouply na 16,6 miliardy korun, o 1,18 miliardy korun více než v roce 2016. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti uveřejněné v obchodním rejstříku.

Hospodaření v roce 2017 ovlivnilo podle zprávy zejména posílení kurzu koruny vůči americkému dolaru, který je pro společnost klíčový kvůli nákupu amerických letounů Boeing. Společnosti se rovněž nepodařilo naplnit plánovaný provozní hospodářský výsledek, který přesáhl 20 milionů korun, což bylo ovšem o více než 250 milionů korun méně, než bylo v plánu. Nesplnění plánu bylo podle společnosti způsobeno zejména nenaplněním plánovaných úkolů u charterové dopravy, jejichž počet se oproti roku 2016 snížil o více než 3000 na 9428 letů.

Tržby společnosti podpořila především pravidelná přeprava, která vykázala výnosy 7,17 miliardy korun. Tržby z charterové dopravy předloni činily 4,66 miliardy korun. Další část výnosů byla tvořena výnosy z pronájmů, prodeje letenek na sdílených letech nebo provozu aerotaxi.

Společnost Travel Service se v závěru loňského roku přejmenovala na Smartwings, což byla do té doby značka, pod kterou společnost provozovala pravidelnou dopravu. Nový název mají i dceřiné podniky. Podle mluvčí společnosti Vladimíry Dufkové je změna součástí strategie v rámci nově vzniklého koncernu Smartwings Group a budování obchodních značek Smartwings a ČSA.

Smartwings je největší českou leteckou společností provozující pravidelné linky. Vedle toho dopravce poskytuje také charterové a privátní lety. Do společnosti vedle tuzemských aerolinek patří rovněž dceřiné podniky v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. Dopravce je od loňského roku majoritním akcionářem ČSA.