Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Havel se o naši činnost moc nezajímal, Špidla ano, řekl exšéf BIS

  17:00aktualizováno  8. ledna 12:29
Jiří Růžek stál v čele Bezpečnostní informační služby v letech 1999 až 2003. O některé ze svých zážitků z funkce se podělil v diskuzním pořadu Rozstřel, například zkušenosti s politiky. Také popsal, jak probíhá odhalování agentů cizích služeb, které je podle něj vždy cílené a často bývá složitým procesem.

Hned v úvodu se bývalý ředitel BIS vyjádřil k nedávné kritice zpravodajců a slovům prezidenta Zemana o čučkařích. „Jsou velmi expresivní, spadají do jeho rétoriky. Bylo to za hranicí standardů, podle mě by prezident měl kritiku vyjádřit standardně,“ řekl Růžek.

Činnost současné tajné služby by podle něj měli hodnotit jejich nadřízení, tedy vláda a ministři. Připustil, že za jeho vedení podobné výrazy nepadaly. „Měl jsem být tím, kdo bude službu konsolidovat, abych si takovou kritiku nevysloužil,“ uvedl.

Vyjádřil se také k největším hrozbám současného světa. „Určitě je to mezinárodní terorismus, organizované skupiny. Také jsou to státy, které by ve svých očích měly mít větší moc, než mají.“ Jako státy s takovými ambicemi označil Rusko a Čínu.

Česku podle Růžka bezprostřední nebezpečí sice nehrozí, ale je třeba se mít na pozoru. „Tohle nemůže říct žádný ředitel tajné služby. Každé takové riziko je latentní a ta hrozba se může stát reálnou.“

Růžek dále potvrdil, že v době, kdy byl ředitelem, se BIS podařilo odhalit cizího agenta. „Spadá to do tajného fondu, takže k tomu nemohu prozrazovat moc informací. Odhalení je těžké v každém případě, není to nikdy dílem náhody. Vždycky je to cílené, jak se říká, štěstí přeje připraveným,“ uvedl.

Zeman v roce 2001 mluvil takticky, řekl Růžek

Na přelomu století se ve funkci setkával s mnoha politickými představiteli, v Rozstřelu promluvil o vztazích s nimi. „Velmi dobrý vztah jsem měl s premiérem Vladimírem Špidlou. Byl to analytický mozek, věděl, že si přes naši službu může spoustu věcí ověřit.“

To tehdejší prezident Václav Havel se činností zpravodajců příliš nezabýval, Růžek to však nepřičítá jeho nezájmu. „Byla jiná doba, jiné priority, naše práce byla tehdy spíše marginální.“ Setkali se prý asi třikrát nebo čtyřikrát.

Když byl premiérem, nepříjemně Růžkovi přitížil Miloš Zeman, který v roce 2001 zahraničním novinářům připustil možnost přípravy v Česku atentátu na Radio Svobodná Evropa. „Považuji to za úhybný manévr. Byl tlačen novináři k tomu, aby řekl, že se u nás zkoušel útok z 11. září. Aby se tomu vyhnul, řekl že to bylo na Svobodnou Evropu,“ hájil současného prezidenta Růžek.

Zmíněné mocnosti Rusko a Čína se podle Růžka za poslední roky výrazně vyvinuly. „Za mého vedení u nás čínští agenti začínali, tvořili si kontakty, společnost se přetvářela. Byla to veliká výzva a práce. Dnes je Čína velmi konsolidovaný stát, který myslí na budoucnost na 10 - 15 let dopředu. Rusko už není sovětský svaz, vše se změnilo, je to kapitalistická země.“

Kyberšpionáž je nutné brát vážně

Současné světové dění a zejména kyberšpionáže si prý ve své době nedovedl nikdo představit. Současné kauzy se špionáží přes telefony, jako je například ta v současnosti propíraná se značkou Huawei, podle Růžka možné jsou.

„Tehdy teprve začínal internet. V tak velkých segmentech, jako je telekomunikace, by měla být bezpečnosti věnovaná zvláštní pozornost,“ řekl. Zda státy budou takovou špionáž provozovat, podle něj závisí na výhodnosti, poměru zisk - ztráta z takové činnosti.

Svým zaměstnáním se Růžek deformovaný necítí. „Neotáčím se, nekoukám do zrcátka ani nesleduji poznávací značky. Nejsem posedlý, protože nemám co skrývat,“ podotkl.

Před nástupem do čela BIS Růžek pět let šéfoval Vojenskému obrannému zpravodajství. Jeho nynější nástupce Michal Koudelka a celá Bezpečnostní informační služba museli nedávno čelit kritice prezidenta Zemana. Politici práci služby výrazně ovlivňovali vždy a ovlivňují stále, své zkušenosti s nimi Růžek popsal ve svých memoárech.

V roce 2014 vydal vzpomínkovou knihu V labyrintu zpravodajských služeb. Publikaci připravoval zhruba dva roky, všechny texty údajně psal zpaměti. Vzpomínky podle něj byly natolik živé, že je nemusel hledat v zápiscích.

V pamětech se zmiňuje o předních osobnostech politiky v té době, například o bývalých premiérech Stanislavu Grossovi a Vladimíru Špidlovi. Špidla podle něj četl zprávy od BIS s velkým zájmem, naopak takový Václav Klaus zpravodajské služby a jejich informace prý „více méně ignoroval“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...