Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Areál dříve patřící zakladateli H-Systemu propadne státu. Měl ho prodat ve zinscenované aukci

Česko

  16:53
Praha - Areál v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi, definitivně propadne státu. Uvedl to v pondělí server Seznam Zprávy, podle kterého pražský městský soud na začátku ledna potvrdil na neveřejném zasedání říjnové rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2. Usnesení je tak pravomocné.
Petr Smetka u soudu žádá o propuštění na svobodu

Petr Smetka u soudu žádá o propuštění na svobodu foto: Jakub HněvkovskýMAFRA

Areál v dražbě získal podnikatel Luděk Fabinger. Podle státního zástupce Borise Havla, který návrh na zabrání podal, však byla aukce areálu zinscenovaná a Fabinger majetek získal nelegálně. Nemovitost totiž byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu. Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Areál žalobce považuje za výnos z trestné činnosti.

60 klientů H-Systemu stát odškodní za průtahy. Výměnou stáhnou žaloby

Obvodní soud loni na podzim uvedl, že nebylo prokázáno, že by se Fabinger nějakého trestného činu dopustil. Soudkyně tehdy uvedla, že mohl spoléhat na to, že exekutor Daniel Týč, který pozemky prodal, postupoval v souladu se zákonem. Právě Týčovo jednání ale podle soudkyně mohlo znaky trestného činu naplnit.

Majetek státu připadne dle trestního zákoníku, další postup už se trestního řízení netýká, uvedl v říjnu státní zástupce. Fabinger areál získal za 29 milionů korun, po vyhlášení rozsudku novinářům řekl, že peníze bude chtít zpátky, žádat chtěl i odškodné.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Na areálu v Rabyni byla podle státního zástupce od roku 2001 policejní plomba a tehdy to byl jediný majetek Smetky. Exekuce byla povolena v roce 2003.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!