Panáček v reality show

Eurovize 2019: Těchto 8 zpěváků bojuje o účast v Tel Avivu

7. Leden 2019 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

e2019

Letošními finalisty vybranými týmem České televize jsou Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, Pam Rabbit, skupina Lake Malawi v čele s Albertem Černým, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jara Vymer. My rozhodneme, kdo z nich bude reprezentovat Českou republiku v květnu v Izraeli. Hlasovat můžete v oficiální aplikaci Eurovize. Vybírejte pečlivě, hlas máte jen jeden. 

Podobně jako loni se pokusí výběry zhodnotit a odhadnout šance na úspěch VojtaP!

Hana Barbara – Poslední slova tobě

VojtaP: Hana Barbara jde do boje o účast v semifinále jako jediná s českou písní, které je také spoluautorkou. Bohužel jde zároveň také nejslabší výběr z celé osmičky . Osobně mi píseň přijde textově průměrná, plná klišé a hudebně ničím zajímavá. Navíc pěvecký projev Hany mi také není sympatický, možná i spíše nepříjemný. Musím se přiznat, že mi dělalo problém píseň vůbec doposlouchat do konce. Na to, že se údajně do soutěže letos přihlásilo dvakrát více interpretů a pořadatelé obdrželi dvakrát více písní, je toto hodně slabé. Viděl bych to na 1 bod za účast a druhý za snahu a budu věřit, že fanoušci zvolí jinou skladbu, abychom se vyhnuli další Eurovizní ostudě.

Hodnocení: 2/10

Andrea Holá – Give Me A Hint

VojtaP: Andreu si mohou fanoušci českých pěveckých reality show pamatovat z Hlasu Česko-Slovenska 2014. Andrea jako zpěvačka zase trochu povyrostla, nicméně zde naráží na nudu a šeď její písně. Pořád jsem čekal, že se píseň rozjede nebo začne více gradovat, ale kde nic tu nic. Jakmile píseň dohrála, už jsem na ni i zapomněl, a to není dobrý atribut, do Eurovize už vůbec ne.

Hodnocení 4,5/10 

Jakub Ondra – Space Sushi

VojtaP: Asi nejvíce jsem zklamaný z písničky od Jakuba Ondry. Jakub prorazil v Německu, kde pod vydavatelstvím Sony nahrál kvalitní album Old Town Square. V písni Space Sushi se zcela odklonil od svého písničkářského stylu, přestože je píseň poměrně zapamatovatelná, tak to nemá hitové ambice a chybí v ní Jakubova autentičnost. Také se nedá říct, že by bylo něco, co by mohlo zasáhnout široké eurovizní publikum, bohužel. Možná se měl Jakub spíš držet písničkářského stylu a vsadit na svou uvěřitelnost.

Hodnocení: 5,5/10 

Jara Vymer – On My Knees

VojtaP: Jara Vymer taktéž patří mezi neokoukané tváře, kterých je v letošním výběru drtivá většina. Už od pohledu nezapře své peruánské kořeny, latino od něj ale nelze čekat. V hudbě se inspiruje soulem 60. let a stejně laděný je i jeho příspěvek On My Knees, který v sobě nese zvláštní melancholickou náladu. Dokázal bych si píseň představit na soundtracku z filmu odehrávajícího se v téže období. Může však retro zvuk uspět na Eurovizi? Staly se tam už i zvláštnější věci.

Hodnocení: 6/10

Tomáš Boček – Don’t Know Why

VojtaP: Písničkář Tomáš Boček jde do soutěže také s autorskou folkově laděnou písní. Na první poslech jde o příjemnou skladbu, z které jde cítit letní pohoda a snadno si ji lze představit na festivalech. Už si však nejsem tolik jistý, nakolik se hodí na velké pódium Eurovize. Soutěžní večery jsou nabité, obávám se, že by se dost možná Tomášova píseň mezi ostatními ztratila, ani po druhém poslechu jsem si za hodinu nemohl vybavit melodii písně.

Hodnocení: 6/10

Pam Rabbit – Easy To Believe

VojtaP: Zpěvačka Pam Rabbit se loni Eurovize zúčastnila jako vokalistka Mikolase Josefa, během jejího pobytu v Lisabonu se seznámila s producentem Borisem Carloffem, se kterým napsala její soutěžní píseň Easy To Believe. Zde už se dostáváme do mé osobní top 3. Pam Rabbit by chtěla po vzoru Mikolase na Evropu zapůsobit taneční skladbou s chytlavým refrénem. Z písně jde cítit moderní inspirace osmdesátkovým popem a R’n’B, přesto působí svěže a zpěvačka v ní je uvěřitelná. Pam Rabbit by byla určitě jednou z těch lepších reprezentací.

Hodnocení: 7/10

Lake Malawi – Friend Of A Friend

VojtaP: Indie-popová skupina Lake Malawi se soustředí kolem frontmana a zpěváka Alberta Černého a vznikla po rozpadu úspěšné skupiny Charlie Straight. Stejně jako píseň od Pam Rabbit se i Lake Malawi ve svém příspěvku inspirují osmdesátkovým popem, píseň je na první poslech zapamatovatelná, s hravou a chytlavou melodií a textem. V případě výběru do semifinále by hodně záleželo na prezentaci. Tak i tak by nám v Evropě Lake Malawi ostudu určitě neudělali.

Hodnocení: 7,5/10

Barbora Mochowa – True Colors

VojtaP: Zpěvačka a klavíristka Barbora Mochowa přináší na českou scénu a do národního kola Eurovize zcela odlišný styl. Podle komentářů jsem nebyl sám, kdo si při prvním poslechu vybavil Lanu Del Rey. Příspěvek Barbory by se dal zařadit právě do žánru sadcore, který zastupuje právě Lana. S každým dalším poslechem se již srovnání vytrácí a musím přiznat, že mě osobně Barbora svou písní oslovila zatím ze všech nejvíc. Jedná se sice o baladu, což je vždy na Eurovizi trochu riskantní, nicméně nechybí zde silný refrén, který by se dal působivou prezentací ještě více vypíchnout. Píseň je také hudebně kvalitně vystavěná, až je škoda, že se živé doprovody na Eurovizi moc nenosí. V případě postupu by se Barbora jistě srovnání se slavnější kolegyní nevyhnula, což dokazují také komentáře zahraničních fanoušků, které jsou však převážně pozitivní. Důležité je zanechat nějaký dojem, než být zapomenut.

Hodnocení: 7,5/10

Shrnutí

Po poslechu všech českých příspěvků musím říct, že letos je výběr slabší než loni. Přestože se pořadatelé chlubí větším zájmem, neměli asi letos šťastnou ruku na hitovější písně. Přesto se najdou i schopní adepti na reprezentaci, kteří by při kvalitní a nápadité prezentaci (a troše štěstí při losu) mohli zaujmout a probojovat se do Finále. Věřím, že největší potenciál má trojice Pam Rabbit, Lake Malawi nebo Barbora Muchowa. Věřím, že ani jeden z nich by ostudu neudělal, avšak naděje na vysoké umístění nejsou zatím příliš velké.

Hlasování probíhá prostřednictvím oficiální aplikace Eurovision Song Contest dostupné na platformách Android a iOS, nově budou započítány také hlasy zahraničních fanoušků. Do výsledného pořadí může také promluvit i mezinárodní porota. Uzávěrka hlasování je 21. ledna. 

Kdo získá tvůj hlas? Pochlubte se v diskuzi. 

Lukša

Mladý psavec, kterého to z komentářů vyneslo až na autorský post. Z reality show toho sleduji opravdu hodně, mezi mé nejoblíbenější se ale jednoznačně řadí Got Talent a The Amazing Race.

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 24
1
Petr
Reagovat

Ta Andrea Hola nebyla nekde v superstar ?

2
Tomáš
Reagovat

@Petr: Nebyla, byla v Hlasu. Ale nikdy by se tam do Finále nedostala kdyby produkce před živáky nevyřadila daleko lepší a zajímavější zpěváky. Tu samou šmíru od nich očekávám i letos. A vzpomněl sem si na Vladův hujerbus. :-D

3
Katka
Reagovat

Tak na první poslech Pam Rabbit nebo Jara Vymer.

4
Lucas
Reagovat

Tak asi nejlepší jsou Lake Malawi, Jakub Ondra mě trochu zklamal, jeho CD je jedno z nejlepších českých, co jsem minulý rok slyšel a trochu změnil styl, ale po několika posleších musím říct, že si tu písničku dost pamatuju. No a podle mě vyhraje jeden z nich, ostatní si myslím, že nemají šanci (ale to jen proto, že nejsou tak známí).

5
Petr
Reagovat

Nejlepsi pro eurovizi a stage by byli LakeMalawi , umim si je predstavit, oni snad vyhraji, jinak ani ta kopie Lany del Rey neni zla volba ale pisen. s tak pomalym tempem bych neriskoval

6
Monika
Reagovat

Ja myslim, ze je uplne fuk kdo tam pojede, vsechno je to takova hruza, ze to nema sanci na uspech.

7
Monika
Reagovat

Jinak Lake Malawi je imho strasna sracka, totalni old music sto let za opicema, to dneska vubec nefrci, takovej novodobej Hlozek s Kotvaldem, navic ten zpevak nema ani zadne charisma, je to takovej jouda na prvni pohled a zpiva i dost mizerne, tezko ocekavat nejake body od poroty. jestli tam tahle patlanina pojede, tak ocekavam posledni misto a dalsi ostudu.

8
Filip
Reagovat

ta Eurovize je uplne o nicem… vyhrat to muze akorat nekdo kontroverzni jako vousata zpevacka… ktera „boura stereotypy“… nekdo s pisni… ktera ma politicky podtext v souladu s levicove liberalnim mainstreamem (ukrajinska vitezka) nebo jako naposledy ulitla tlustoska zpivajici text s feministickym podtextem: „hey, stupid boy“

z toho mi vychazi… ze by to ted mohl vyhrat mozna nejakej muslim s pisni o utlaku ze strany zapadu… coz by mohla byt doslova bomba… jelikoz finale bude prave v Izraeli

Mikolas Josef byl zajimavej a mel chytlavou pisen… ale i tak to na ty uplne nejvyssi pricky nestacilo… a nikoho dalsiho ani jako on nemame

9
Filip
Reagovat

kdyby se Jara Vymer stylizoval do Jezise Krista a zpival text o nabozenstvi (mozna na vazno… ale spis jako parodie)… tak by mohl i vzhledem k mistu konani uspet

hlas ma zajimavej… ale samo o sobe by to na uspech nestacilo… ostatni nemaji cim zaujmout… jsou malo kontroverzni

pokud chce CR v Eurovizi uspet… tak na neco takovyho by tam mohli letos slyset

uz v komentarich se objevuje: „Jesus Christ is from Czech Republic ?“

11
Filip
Reagovat

@Lukša: to by byl jasnej vitez :D

12
Andreas
Reagovat

Normálně se k článkům nevyjadřuji, ale musím říct, že jsem z národního kola zklamaný. Poté co jsem četl článek, že se přihlásilo o vystupování na Eurovizi dvojnásobek víc lidí než loni, a že kvalita je vysoká, proto vybrali 8 účastníků ne jen 6 jako loni, musím říct, že je to nic moc. Spíš nic než moc. Hodně slabý výběr a i dost znamé osobnosti, co ve výběru jsou dost zklamali. Je to slabé, čekal bych, že po Josefovi.. to bude mnohem lepší.

13
VojtaP
Reagovat

Do článku jsem přidal jsem své skromné hodnocení.

Po pár posleších musím přiznat, že můj hlas nejspíš poputuje Barboře. Ona a Lake Malawi mají asi nejvíc zapamatovatelné písně. U těch ostatních jsem si po chvíli marně vzpomínal na melodii refrénu a na druhou stranu Hanu Barbaru bych rád zapomněl úplně…

14
Monika
Reagovat

ja bych tam poslala Lake Malawi, aby se videlo, zda je to nastrel na poradnou ostudu. Pro me je to jeden z nejhorsich songu ve vyberu, totalne old school music, evropska hudba je uplne jinde, navic je to desnej kockopes, za me prave nejvetsi ostuda s Hanou Barbarou a protoze se mi nic nelibi ve vyberu, rada si uziju ostudu ze skodolibosti :-))

15
Honza
Reagovat

@Monika: Tvoje mindráčky se opět krásně ukazujou. Gratuluji.
Btw, to že je „evropská hudba úplně někde jinde“ (a kde vlastně podle tebe je? :)), neznamená, že cokoli žánrově jiný, je špatně, ne? :)

Jinak za mě Barbora Mochowa. :)

16
Monika
Reagovat

@Honza: Vsak at je tam poslou, bude aspon sranda, az to projedou, tak se moc nediv jo? To zas bude udivu :-)))) Mimochodem ten song je takovej shit, ze nema ani potencial hitu v nasi kotline.

17
Bezík
Reagovat

@Monika: Moničko, ty nemáš ani ponětí o tom, co je evropská hudba. Ty sračky, co se produkujou na Eurovizi to určitě nejsou ;-)

18
Bezík
Reagovat

Jinak, já bych tam poslal Jakuba Ondru. Tady by mohlo platit „to je blbý, to se bude líbit“ ;-) :D

19
Martinez.cz
Reagovat

Miluju komentáře od Moniky.. ta má na všechno svůj názor a už pár let mě tady baví, doufám, že nedostane ban..:)

20
Sára
Reagovat

Teda to je bída. Abychom se uchránili další mezinárodní ostudy, tak bych ČR z letošního ročníku odhlásila. Nejsem fanynka Mikolase Josefa, ale ta jeho písnička byla o mléčnou dráhou před všemi zde uvedenými. A skončil šestý. Všechny tyto písně nemají hitový potenciál. Ať postoupí jakákoli, tak to vidím max. na jeden bod, možná na nula bodů. Ještě teď mě brní uši. Počet přihlášených negarantuje kvalitu. Tohle je zářný příklad.

21
Honza
Reagovat

@Monika: Neboj, já se případně určitě divit nebudu… :))) Sám bych si na song nevsadil, možná výborný staging by tomu mohl pomoci, ale tvoje psaní o tom, co je a není „evropská hudba“ je imho opět mimo. Ale že mě to vlastně ještě překvapuje, že jo. :)

@Bezík: No, podle mě ten song není ani dostatečně blbej. :D Určitě bych nepočítal s případným úspěchem. Jakub je fajn, ale tohle se mu nepovedlo no. :(

@Martinez.cz: Mně spíš pije krev. :D Ale v konečným důsledku je to asi opravdu spíš vtipný no… :) Ale abychom se ještě nedivili, ona přeci ví, o čem je evropská hudba! :)

22
nofux
Reagovat

Díky za článek a zdravím staré tváře :)
Z našeho letošního výběru jsem měl rozporuplné pocity, nicméně pár songů se mi nakonec i tak líbí. Lake Malawi, Barbora Mochowa a Pam Rabbit.

Jinak, nechápu moc jakým způsobem český eurovizní tým písničky vybíral. Mimochodem potvrdili, že se hlásila i Tereza Mašková s jejím debutem New Me a nevybrali jí. Její song celkem ujde a ač nejsem jejím fanouškem, musim říct, že když to srovnám s tím co nakonec vybrali, tak je to jasně lepší. Takže si tak říkám, které další lepší skladby zařízli :)

23
Prochor
Reagovat

Podle mně je z národních kol zdaleka nejlepší švédské Melodifestivalen. Už se na něj těším. Letos soutěží podruhé Anna Bergendhal , která poprvé vystupovala s This is my live.https://www.youtube.com/watch?v=46865OqdED8

Přidat komentář