Zemřela dabérka Inka Šecová (†75): Propůjčila hlas Buttersovi ze South Parku i Kulíkovi z Kačerů!

seriál South Park

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

7. ledna 2019 18:33 | Aktualizováno: 8. ledna 2019 1:02

V pátek zemřela dabérka a herečka Inka Šecová. Proslavila se především díky svému hlasu, který propůjčila řadě animovaných postaviček.

Inka Šecová vlastním jménem Jiřina Šecová, se narodila 15. dubna roku 1943. Proslavila se především jako dabérka, diváci ji ale mohli vidět i v televizních inscenacích. Vystudovala katedru loutkoherectví na pražské DAMU. Po absolutoriu získala angažmá v divadle Spejbla a Hurvínka.

K dabingu jí přivedla její kolegyně z divadla Helena Štáchová. Dabing poprvé vyzkoušela v roce 1971, kdy propůjčila hlas hlavní postavě ve filmu Pippi punčochatá. Postupem času získávala Inka čím dál více dabingových rolí. K jejím nejznámějším patří např. zajíc ze seriálu Jen počkej Zajíci, paní domácí z Tom a Jerry, nebo Kulík ze seriálu My z Kačerova.

Mladší diváci bude Inky hlas znát především jako Butterse ze seriálu South Park.  Mimo dabingu se Inka objevila i v několika filmech a televizních inscenacích. Nedávno jsme mohli Inku vidět, jako paní Smiřickou v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

Šecová přestala pracovat po nepříjemné nehodě - doma zakopla a vážně se zranila. I přes snahu lékařů už pak nemohla chodit. Přátelé se rozloučí se zesnulou Inkou při soukromém obřadu, uvedl Blesk.

Témata: Inka Šecová (dabérka) úmrtí seriál South Park