Kam zmizeli klíčoví hráči Pokorný a spol.?

Mapování vlivu v zákulisí politiky a byznysu se redakce Neovlivní.cz pravidelně věnuje už tři roky. Do indexu nejvlivnějších postav se započítávají politické konexe, kontakty v byznysu, majetek i osobní vazby, stejně jako veřejný obraz, mediální vliv či schopnost zákulisních dohod.

S příchodem hnutí ANO na politickou scénu a útlumem pravicových stran jedna éra lobbistů a zákulisních hráčů skončila. V éře trojbarevné vlády Bohuslava Sobotky přišly nové tváře. A i ty jsou po loňských volbách zčásti pryč.

Nová desítka se teprve formuje, do detailu jsme to popsali v tomto » textu, který jsme přinesli v říjnovém vydání tištěného magazínu Neovlivní.cz.  Obsazení TOP 10 závisí na tom, jak dopadne aktuální bitka o moc mezi lidmi spojenými s hnutím ANO. Nebo na skutečnosti, zda vydrží Miloš Zeman v roli prezidenta celé funkční období.

A jak skončila zatím poslední někdejší elitní desítka?

Radek Pokorný

V éře premiéra Bohuslava Sobotky, který byl jeho osobním přítelem, byl mezi zákulisními hráči číslo jedna. S odchodem Sobotky se jeho vliv významně rozplynul. Právě proto, že byl spojený s jednou osobou. Pokorný se dnes v podstatě stáhl, věnuje se své advokátní kanceláři a soustředí se na „velkou ránu“ – finální verdikt ohledně miliardového sporu mezi Škodou Transportation a státem. „Žiju a s úžasem se dívám kolem,“ říká dnes.

Miloš Růžička

Jeho vliv do značné míry odrážel vliv sociální demokracie. Růžička byl poslední roky spojen s místopředsedou partaje Milanem Chovancem. Po jeho pádu se stáhl i Růžička. Andrej Babiš jej podezřívá, že spolu s Chovancem a lidmi z rozvědky sehrál roli v anonymním twitterovém účtu Julius Šuman, kde pomocí tajných nahrávek premiéra opakovaně demaskovali. Růžička je nyní v Kanadě, kde studuje jeho dcera. Podle svých slov se rozhodně hodlá vrátit.

Miroslav Jansta

Poslední z velkých bossů zákulisí, který se přátelil hned s několika premiéry a prezidentem Zemanem. Jeho postavení zdecimovala policejní razie ve sportu, v níž nakonec uvázl i Jansta coby šéf sportovní unie. Svůj vliv poslední roky uplatňuje prakticky už jen ve sportu, spekulovalo se o něm ale také jako o novém šéfovi ČSSD či premiérovi úřednické vlády. A to se řadě nových mocných nelíbilo. Jansta nyní bojuje o přežití, jeho vliv je navzdory relativně blízkému vztahu s Andrejem Babišem značně upozaděný.

Martin Nejedlý

Postavení někdejšího volejbalisty stojí a padá s Milošem Zemanem. Poslední rok ale ukázal, že prezident jej neposlouchá tak, jak se Nejedlý a jeho okolí snažili usilovně šířit. Naslouchá mu spíše v byznysových otázkách (spojených především s Čínou a Ruskem). V politice se ale opakovaně rozhodl proti jeho zájmům. Zejména v případě Andreje Babiše, se kterým je Nejedlý na kordy. Zeman je ale Nejedlému zavázaný za úspěch v druhé prezidentské volbě, a tak mu nechává do značné míry volné ruce.

TOP 10 ZÁKULISNÍCH HRÁČŮ 04/2016
1. Radek Pokorný »
2. Miloš Růžička »
3. Miroslav Jansta »
4. Martin Nejedlý »
5. Jaroslav Tvrdík »
6. Vladimír Mlynář »
7. Vladimír Špidla »
8. Luděk Sekyra»
9. István Léko »
10. Marek Hanč »

Jaroslav Tvrdík

Další z těch, co vsadili na jednu kartu, která nevyšla. Pozice bývalého ministra utrpěla v souvislosti s česko-čínským skandálem společnosti CEFC, jejíž zájmy tu Tvrdík zastupoval. Neprospěla mu ani přestřelka s manažery J&T, kteří českou CEFC financovali. Veřejně pronesená věta „Jardo klame“ z úst jednoho z majitelů J&T Patrika Tkáče srazila Tvrdíkovu reputaci na dno. Historie ale ukázala, že Tvrdík má talent i přes všechno, co se o něm v byznyse ví, vždy najít někoho nového, koho přesvědčí, že on je ten pravý na stamilionové obchody. Dokáže to i po příběhu s CEFC?

Vladimír Mlynář

Manažer Petra Kellnera. Jeden z mála mužů z TOP 10 zákulisních hráčů, kdo si svoji pozici nejen udržel, ale díky změně politické konstelace naopak posílil. Současná vládní garnitura aktivitám PPF přeje, díky tomu je Mlynář na koni. Ačkoli vztah jeho zaměstnavatele Kellnera a Andreje Babiše lze označit za komplikovaný (Babiš není kupříkladu rád, že Kellner je v tuzemském byznysu jednička a on byl vždy až za ním), dnes to vypadá, že oba muži uzavřeli příměří. A Mlynář zůstává cenným Kellnerovým tykadlem do politiky.

Vladimír Špidla

Poradce bývalého premiéra Bohuslava Sobotky měl významnou roli ve formování jeho názorů na domácí i zahraniční politiku, a také na to, že vyhodil Andreje Babiše ze své vlády jen pár měsíců před loňskými volbami. Oba bývalí premiéři si rozuměli i jistým druhem „mimoňství“, který měli společný. S odchodem Sobotky ze Strakovky zmizel i Špidla. Dnes je ředitelem think tanku Masarykova demokratická akademie, který je blízký ČSSD a v němž působí například exministři Lubomír Zaorálek a Jiří Dienstbier či další exporadce Sobotky Oto Novotný.

Luděk Sekyra

Developer, jehož vliv je do značné míry spojený s pozicemi politiků KDU-ČSL, jejímž je největším sponzorem. Po loňském odchodu lidovců do opozice logicky utrpěla i Sekyrova pozice. Už neplatí poznámka jednoho z byznysmenů z éry Sobotkovy vlády: „Nikdo mu teď neřekne, že se s ním nesejde.” Na rozdíl od celostátního vlivu, ten v hlavním městě si zatím uchoval. Především díky svým developerským projektům a hlavnímu spojenci, lidovci Janu Volfovi, který byl dosud v Praze radním.

István Léko

Jeho pozice nesouvisela s postem šéfredaktora Lidových novin, ale s tím, že je osobní přítel Andreje Babiše. Jejich vztah trvá přes dvacet let a je velmi těsný. Léko mu dnes vychází vstříc v obsahu novin, které řídí, jak potvrdila reportérka Petra Procházková, která kvůli tomu odešla z LN. Léko ale hlavně platí za člověka, jehož hlasu Babiš naslouchá především v personálních otázkách. S nástupem Babiše do premiérského křesla Lékův vliv personalisty vzrostl. Jako šéf vlády musí Babiš obsazovat více postů než dříve coby ministr financí. Sám Léko vliv na Babiše bagatelizuje: „Přeceňuje se to. Nejsem poradce, jsem kamarád.“

Marek Hanč

S nadsázkou řečeno: zástupce pražské kavárny u Andreje Babiše. Premiérův poradce ale už svůj „stín sluníčkáře“ dávno pragmaticky překročil a s Babišem do značné míry v byznysových otázkách souzní. Stal se pro něj cenným člověkem díky svým kontaktům do byznysu, které si vybudoval ještě ve službách někdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS). A také do médií, kde pro premiéra zařizuje většinu klíčových věcí. A zůstává za všech okolností loajální. Babiše nepodrazí, díky čemuž se těší u premiéra nebývale vysoké míře důvěry.