Až stokorunové částky, které mnozí Češi stále platí za platby v eurech po Evropě, se letos stanou minulostí. Nejpozději od poloviny prosince si za to budou smět české banky účtovat jen tolik jako za domácí platby.

Jde o výsledek nového nařízení EU, které už schválili Evropská komise, parlament a ministři členských zemí. Jeho cílem je smazat rozdíly mezi cenami za platbu v domácí měně a v eurech, a podpořit tak nákupy a obchodování mezi obyvateli členských zemí mimo eurozónu. "Díky této dohodě získají jednu z výhod eura i ti občané, kteří žijí v zemích mimo eurozónu. Transakce v eurech pro ně zlevní, a to díky vysoce efektivní infrastruktuře pro platby v eurech," řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Nové nařízení se vztahuje na všechny státy EU a budou se jím řídit jak poplatky za platby jednotlivců, tak firem. V eurozóně si banky nesmí účtovat za přeshraniční platby více než za ty domácí už zhruba deset let.

"Politicky je text schválený, musí jen projít právními a jazykovými úpravami. Pak bude formálně schválen a podepsán zástupcem země předsedající EU a předsedou Evropského parlamentu. Zveřejnění v úředním věstníku Offi­cial Journal očekávám do dvou měsíců," říká Tomáš Hládek, expert na platební styk České bankovní asociace. Protože jde o nařízení EU, jednotlivé státy ho musí automaticky převzít a zavést ve stanovených termínech. Pro zavedení stejných cen pro domácí a přeshraniční platby je stanovené datum do 15. prosince 2019.

Za domácí transakce už většinou Češi neplatí. Naopak za platby v eurech banky klientům účtují poplatek za odchozí i příchozí platbu. V některých mladých bankách jsou v řádu desetikorun − například ve Fiu je to většinou 20 korun, u Air Bank 25 korun. V tradičních bankách se poplatky za odchozí platby pohybují nad 200 korunami, za příchozí mezi 100 až 200 korunami.

Zbývá vám ještě 40 % článku

Co se dočtete dál

  • V placené části se dozvíte, jak se na nové evropské nařízení připravují banky v Česku.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se