InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zlatý fond kulturních akcí vyvolal diskuzi

TÁBOR – Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) šel na prosincové jednání táborských zastupitelů s návrhem, aby se původně plánovaná částka 500 tisíc pro periodicky se opakující hlavní kulturní akce, přivádějící do Tábora turisty, snížila na 360 tisíc. Opozice záměr ztepala. Kupodivu jí peněz připadalo málo.

 

Jen celkem okrajově zaznělo, že čtyři příjemci jsou vlastně vybráni předem stanovením podmínky, že podpořená akce musí mít za sebou v Táboře aspoň tři ročníky. Do zlatého fondu táborské kultury se navrhují knižní festival Tabook, festival vína, pivní slavnosti a cyklus koncertů Klasici v Táboře (dříve Klasici na Střelnici). Město dá těmto organizátorům příslib finanční podpory i na příští tři roky, aby mohli svou akci v klidu rozvíjet.

Radka Maxová (ANO) navrhla, aby se částka zvýšila na 500 tisíc. „Když tam bude rezerva, třeba se ještě něco nového objeví," apelovala. Pro to byla i Hana Randová (Tábor sobě). Podivila se, že město nevypisuje grant na přípravu kulatého výročí vzniku města, které Tábor oslaví v příštím roce. Zastupitel Martin Mareda překvapivě řekl, že pro Piráty není návrh podporovaných akcí uzavřená věc a vytipované čtyři akce chtějí ještě podrobit diskusi ve své pirátské základně.

Irena Ravandi (ODS) přišla s tím, že město by mělo peníze vyčlenit na pořádné adventní trhy po vzoru třeba Českých Budějovic. „Pět stánků na náměstí TGM, to není žádný adventní trh. Stánky tam ale mají aspoň estetickou úroveň, kdežto na trhu na Žižkově náměstí si každý postaví chajdu, jakou chce. Jsme s takovým trhem sto let za opicemi," řekla Ravandi.

Jakub Smrčka (Jinak!) naopak loňskou novinku, kterou byl dvoudenní vánoční trh, pochválil. Upozornil ale, že při těchto masových akcích na Žižkově náměstí lezou lidé po kašně. „V jednu chvíli tam bylo i 50 lidí. Je to nebezpečné pro ně i pro památku a mělo by se najít opatření, jak tomu zabránit," varoval Smrčka.

Jiří Fišer (Tábor 2020) v případě trhů upozornil, že v Českých Budějovicích se adventní trhy konají na náměstí, kterým lidé přirozeně procházejí. Táborské Žižkovo náměstí takovou migrační trasou není a náměstí TGM taky ne. „Můžeme něco zkusit. Peníze na to ale můžeme přidat i kdykoliv později," řekl Jiří Fišer.

Nakonec prošel většinou 24 hlasů návrh Hany Randové, aby v březnu vedení města předložilo zadání grantového programu na podporu akcí k výročí vzniku Tábora v roce 2020. Pro to nezvedli ruku pouze Petr Havránek a Radoslav Kacerovský z Tábora 2020.

Neprošel ale druhý návrh Hany Randové, aby se do zlatého fondu na prestižní kulturní akce města dalo 500 tisíc. Pro byli jen zastupitelé z ODS, ANO a hnutí Tábor sobě, k nimž se přidal František Korbel z Tábora 2020. Dvanáct hlasů ale nestačilo. Poté prošla 15 hlasy na rok 2019 částka 360 tisíc pro čtyři zmíněné akce tak, jak navrhoval starosta Pavlík.

Diskuse k článku - 21 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • občan 

    Reagovat

     

    Pozvěte na náměstí Šlágr a bude plno.

    Vloženo 10.1.2019 05:04:12

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Kdo pozvěte? Co ti brání, aby sis ho pozval sám? Oběhneš pár razítek a parádně vyděláš, když bude plno.

      Vloženo 10.1.2019 11:01:38

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Není divný že slavnosti piva tu někomu leží v žaludku ale slavnosti vína který si vymysleli kámoši radnice jsou ok? Víno nemá v Táboře vůbec žádnou tradici, pivo je v Čechách jasný. Hrát si tady na Mikulov nebo Znojmo a ještě si to nechat platit od města?

    Vloženo 8.1.2019 21:07:02

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Slavnosti piva dnes pořádá každá Zlámaná Lhota. Ty Táborské se přesunuly na výstaviště v ČB, odkud je po prvním roce vypakovali a dnes se konají v restauraci někde na předměstí. Kdyby byly tak veleúspěšné, tak by si na sebe snad vydělaly a konzumaci piva by nemuseli dotovat táborští daňoví poplatníci.

      Vloženo 9.1.2019 08:07:17

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        jo a slavnosti vína a stan s knížkama to si na sebe vydělá

        Vloženo 9.1.2019 08:08:22

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Na TGM je místa dost, na vybetonované ploše by mohly klidně přistávat letadla...

    Vloženo 8.1.2019 17:59:18

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    V Krumlově mají šlágrfest, tady h...o.

    Vloženo 8.1.2019 14:46:12

    • Mirka 

      Reagovat

       

      To si myslím taky, Šlágr tu ještě nikdy nebyl

      Vloženo 8.1.2019 21:04:03

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    občané táborští, vy jste tam ale zvolili sestavu. Těmto akcím jestli říkají zlatý fond táborské kultury, tak už je tady zlatý úplně všechno.
    Ještě tam zapomněli zařadit letní reje u chlastánku na Žižkově rinku a celoroční víkendové dýchánky pseudoumělců ve staroměstských putykách.

    Vloženo 8.1.2019 14:21:00

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Vás snad museli z nějaké staroměstské hospody vyhodit a zakázat vstup, protože ty své hlody tu melete v každé diskuzi. Už jste směšný!

      Vloženo 8.1.2019 21:02:20

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Špatně se to poslouchá co?

        Vloženo 9.1.2019 08:09:20

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace