08.01.2019 12:00

Divadlo Archa uvede dokumentární inscenaci drážďanského Státního divadla Akce Kámen

Divadlo Archa otevře svůj novoroční program uvedením dokumentární inscenace drážďanského Státního divadla Akce Kámen. Floriana Fischera, režiséra a autora, zaujaly příběhy falešných hranic mezi Československem a Německem, které československá Státní bezpečnost v roce 1948 budovala jako pasti na ty, kdo se pokoušeli o emigraci. Dokonalé scénáře komunistické tajné policie konfrontuje s rafinovanými metodami současných výrobců „fake news“. Jak skutečná je fikce, jak smyšlená je realita? Komu můžete věřit a komu ne? Inscenace, která vznikla v koprodukci Staatsschauspiel Dresden a Divadla Archa, bude v Praze uvedena 10 a 11. ledna.

Jaro roku 1948: Komunistická strana Československa převzala kontrolu nad zemí a začíná se vypořádávat s politickými protivníky a opozičníky. Státní bezpečnost pro tyto účely rozjíždí takzvanou akci „Kámen“. Osoby podezřelé z protirežimního smýšlení dostávají opakovaně echa, že jim hrozí nebezpečí; nakonec přijde i nabídka pomoci s útěkem. Když se rozhodnou utéct, převaděči je vedou příhraničním územím, samozřejmě v noci. Dojdou k závoře na státní hranici a německou pohraniční hlídkou jsou dovedeni k budově německé celnice. V tamní kanceláři důstojníka americké vojenské kontrarozvědky dostanou cigarety, whisky a švýcarskou čokoládu. Ochotně vypovídají o svých přátelích, pomocnících, rodinách: doufají, že jim na svobodné půdě v Německu bude poskytnuta pomoc. Podepíší protokol z výslechu a němečtí pohraničníci je pošlou dál na Západ, k ubytovně nebo na nádraží. To všechno je ale falešné; chytili se do léčky. Němečtí pohraničníci, americký důstojník i tlumočník jsou ve skutečnosti příslušníky nebo agenty StB. Uprchlíci jsou o pouhých pár metrů dál zatčeni.

Florian Fischer věnuje svou dokumentární inscenaci české poválečné historii a zkoumání strategií tajné policie. Vzniku inscenace předcházela důkladná rešerše spisů v českých archivech, jež Fischer, který vystudoval historii, podnikl. Podle vlastních slov si z archivu odnesl spletenec fikce a skutečnosti a to, jak se klam stává skutečností. Doplňuje: „Je na tom názorně vidět, jakou sílu má divadlo. Pomohlo vynášet rozsudky smrti.“ Fischerova dokufikce pracuje se zvýrazněnou zvukovou a filmovou rovinou. Na scéně operuje mikrofonní hlava, která zcitlivuje sluchové vnímání, zatímco diváci naslouchají prostřednictvím sluchátek. Ke vzniku filmových vstupů přizval amatérské herce, obyvatele Drážďan, kteří zažili NDR a mají ke zkušenosti útěku z autoritářského režimu nějaký osobní vztah.

„Tváře našich neherců mají odlišnou fyziognomii, jinou texturu. Na těch lidech, na jejich těle je vidět, že mají paměť. Vyprávějí svou přítomností něco jiného, i když jsou jen dvojrozměrně na plátně. Na scénu tím proniká jiný život než přes zocelené, vytrénované tělo herce, který perfektně mluví, nikdy se nepřeřekne, nemá žádný přízvuk. To raději z přešlapů a pokusů udělám téma. Naši laici mají odbornost. Ovšem odbornost, která pochází z vnějšího světa. Skrze jejich vědění, skrze paměť jejich těl k nám proniká zase ještě něco nového,“ uzavírá třiatřicetiletý režisér.

https://www.divadloarcha.cz/

Autor článku: Pavlína Svatoňová

Divadlo Archa uvede dokumentární inscenaci drážďanského Státního divadla Akce Kámen

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.