Zakládal Občanské fórum a ODA. Ve věku 70 let zemřel bývalý poslanec Ivan Mašek

Ve věku 70 let zemřel v noci na úterý bývalý poslanec za ODA Ivan Mašek. Sdělil to mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Mašek právě v Praze 6 v předminulém volebním období působil jako zastupitel. Byl signatářem Charty 77. V říjnu 1989 byl zatčen a uvězněn pro pobuřování, propustili ho 17. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Mašek v Poslanecké sněmovně s Milošem Zemanem.

Ivan Mašek v Poslanecké sněmovně s Milošem Zemanem. | Zdroj: Profimedia

Mašek se účastnil založení Občanského fóra a v prosinci 1989 Občanské demokratické aliance (ODA). Od června 1990 do léta 1998 byl členem českého Parlamentu. V letech 1991 a 1992 působil ve funkci předsedy vyšetřovací komise České národní rady (ČNR) pro otázky lustrací.

Po zvolení v roce 1992 byl následující čtyři roky místopředsedou ústavně právního výboru, předsedal také poslaneckému klubu ODA. Mandát ve sněmovně obhájil i v roce 1996. Poté byl dva roky místopředsedou rozpočtového výboru, členem stálé komise pro kontrolu činnosti BIS a nadále předsedal poslaneckému klubu ODA.

'Přítel, statečný člověk'

Filozof a někdejší předseda ODA Daniel Kroupa byl zprávou o Maškově úmrtí zaskočen, podotkl, že loni oslavili jeho sedmdesátiny. „Byl to přítel, statečný člověk, disident, sehrál důležitou roli v době, kdy se formovala česká ústava. Vzpomínejme na něj v dobrém," řekl.

Od jara 1997 byl Mašek členem pravé frakce v ODA, v prosinci téhož roku ze strany odešel. Jako důvod uvedl nejasnosti v hospodaření strany. Poté spoluzaložil pravicovou Stranu konzervativní smlouvy. Dva roky byl následně jejím předsedou. Strana ale ve sněmovních volbách neuspěla.

Ivan Mašek se narodil 28. července 1948 v Praze. V letech 1968 až 1969 studoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1970 byl z politických důvodů propuštěn z místa úředníka, poté vystřídal řadu profesí. Od roku 1985 pracoval jako programátor, systémový programátor a vedoucí střediska software. Dálkově vystudoval Vysokou školu ekonomickou, obor automatizované systémy řízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme