Jiří Paroubek: Užasnyj úžin

08.01.2019 16:58

V diplomatických kruzích se traduje (ale možná, že je to jen nehezká pomluva), že prezident Klaus kdysi v závěru své návštěvy Kazachstánu sdělil, po skončení večeře v jedné restauraci v Alma Ati, šéfkuchaři restaurace, ve které povečeřel před odjezdem na letiště při zhodnocení večere: „Užásnyj úžin“.

Jiří Paroubek: Užasnyj úžin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V ruštině slovo užásnyj ovšem je opakem českého slova úžasný. Poté, co český velvyslanec V. Klause odbavil na letišti, pozdravil odlétající letadlo, pospíchal do restaurace, kde seděl zmožen mocným pitím vodky zdrcený šéfkuchař, aby uvedl věci na pravou míru.

V sobotních Lidových novinách jsem si s úžasem přečetl komentář někdejšího skvělého komentátora Práva a předtím Lidových novin Jiřího Hanáka. Jako vždy komentář nepostrádal vtip a ducha. Jen jsem nepochopil podivná Hanákova spojení o ruských a čínských švábech. Pokud je snad pan redaktor v obavách z hemžení ruských a čínských špionů v naší zemi, je mi ho trochu líto, ale máme demokracii a tak ať si každý věří, čemu chce. Mnohem horší je, že J. Hanák a předním v týdnu například jiný bystrý glosátor J. Šídlo v Českém rozhlase, vynášejí do nebes ministra zahraničí Petříčka.

Ministr zahraničí Petříček má ve svém životopisu jako nejzajímavější moment to, že byl asistentem europoslance Pocheho, takto hlavní osoby pražské sociální demokracie. Tedy té organizace, která se zřítila v nedávných volbách do bažiny nevolitelnosti. To, že Petříček nebyl na Praze 7, kde byl lídrem kandidátky ČSSD, zvolen do zastupitelstva, nepovažuji za relevantní. Na zničení věrohodnosti ČSSD v Praze se totiž podílel jen minimálně. Ale říci jako svou hlavní přednost při svém úsilí stát se místopředsedou ČSSD na březnovém sjezdu této strany, že bude podporován pražskou organizací ČSSD, je tak trochu opovážlivé.

Myslím, že výsledek pražské organizace ve volbách by si vyžadoval jistou skromnost v nominacích do vedení ČSSD. Strana a její představitelé by měli ještě před sjezdem velmi silně hovořit o tom, jaké bude vlastně zaměření strany v těch příštích měsících i letech. Zatím to, bohužel, vypadá tak, že kandidáti strany vůbec nemusí projít při jarních volbách do Evropského parlamentu. Strana se dostává z fáze kritické do fáze zápasu o svou další holou existenci. A k tomu potřebuje opravdu vyzrálé politiky.

Mohu mít výhrady k předsedovi Hamáčkovi či ministryni práce Maláčové, ale tito dva lidé alespoň v základu splňují mou představu o politických lídrech. Ale vedle nich musí být lidé ve vedení, kteří nebudou zátěží. Pokud se Hanák a spol., kteří nikdy sociální demokracii nevolili a volit ani nebudou, vyjadřují ve prospěch Petříčků, Netolických a Bernardů proto, že tu a tam šlápli na kuří oko prezidentu Zemanovi, je to špatná metoda výběru kádrů. Petříček by měl českou veřejnost a nejen pány Hanáka a Šídla a další antizemanovské influencéry přesvědčit, že na funkci ministra zahraničí skutečně má. Já o tom pochybuji, ale můžu se mýlit. Co ale bude, když Petříček udělá jednu či dvě fatální chyby, po kterých jej duo Zeman – Babiš, z vlády vyeliminuje? U politicky nezkušeného člověka by se nebylo co divit, kdyby k takovým chybám, třeba i fatálním, došlo. Spíš by do vedení strany měli přijít lidé, kteří se straně budou moci věnovat na plný úvazek a ne jen na sjezdu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…