Tanec s vlky, pekelná krize a Mourinův konec za 650 milionů korun

Tanec s vlky, pekelná krize a Mourinův konec za 650 milionů korun

„Trpím, trpím… pohled na náš fotbal mě bolí mnohem víc, než když vidím, jak skvěle hrají Citizens. Nic proti Mourinhovi, ale opravdu už by měl odejít,“ souká ze sebe zdrceně jedna z největších legend „rudých ďáblů“ Eric Cantona. A svérázného portugalského kouče by za hradbami Old Trafford nejraději viděla i spousta fanoušků, Paul Pogba, Anthony Martial a mnoho dalších.

Mezi nimi třeba:

Eric Bailly, kterého si Mourinho přivedl ihned po svém příchodu z Villarrealu jako jednoho z nejtalentovanějších stoperů v Evropě.

Alexis Sánchez, jenž zase v zimě přišel z Arsenalu s pověstí jedné z největších ofenzivních hvězd celé Premier League, ale v Manchesteru příliš nezáří. O jeho služby by údajně nyní měla mít zájem Paris Saint-Germain.

Marcus Rashford, jeden z největších fotbalových talentů posledních let, kterého Mourinho nevytěžuje tolik, jak by možná měl.

Andreas Pereira, jenž v prvním týmu United ještě nedostal pořádnou šanci,

a navrátilec po zranění Luke Shaw.

Sečteno podtrženo, žádná ukřivděná „béčka“, ale čtyři z pěti nejlepších střelců kádru a s výjimkou Pereiry hráči, kteří by v každém mančaftu na světě patřili do základní sestavy.

Tanec s vlky

Důvodů je mnoho. Že prohrajete s Brightonem, West Hamem nebo Tottenhamem a z poháru vás vyřadí druholigové Derby County, se stane. Když jste trenérem Manchesteru United, tak by se to sice stávat nemělo, ale jednou za čas se to dá pochopit. Horší už je, když se k takovým neúspěchům nedokážete postavit jako chlap. Na všechny okolo jste podrážděný, nevrlý a útočný, hledáte chyby jinde a nic se vám nesmí říct. Zkrátka jako Pavel Vrba, ale sleduje vás celý svět.

Mourinho už kvůli tomu měl být i na koberečku u vedení koncem října, protože svým chováním prý poškozuje značku Manchesteru a jeho obraz v očích veřejnosti, ale nic se nezměnilo. „Neustále se trefuje do hráčů i do vedení, protože nedostává to, co chce. Myslím, že jeho pusa už se úplně vymkla kontrole. Pro klub je (Mourinho) ostuda,“ všímá si jedna z legend United Paul Scholes.

Všechno se zvrtlo v druhé polovině září, po domácí remíze 1:1 s Wolverhamptonem. O válce mezi Pogbou a Mourinhem se sice už nějaký ten pátek psalo, ale nyní si francouzský reprezentant a mistr světa poprvé dovolil veřejně kritizovat taktiku, a to si žádný kouč nenechá líbit. Francouzský reprezentant nato přišel o místo i o pásku, protože prý „zpochybňoval trenérovu autoritu a připadal si důležitější než klub“.

O tom však pochybuje kouč Didier Deschamps, který na nedávném světovém šampionátu dokázal Pogbu bez problémů zkrotit a přineslo to pěkně sladké ovoce. „Paul je pořád stejný. Chce být nejlepším záložníkem na světě, ale cosi v klubu ho stále sráží k zemi. Je to lídr, zaslouží si být kapitánem a Mourinho by tomu neměl bránit. Tím, že mu vzal pásku uspokojil akorát své ego,“ nechal se slyšet francouzský kouč.

Real Madrid 2.0

Když si klíčový hráč nesedne s trenérem, je to problém pro každý tým, natož pak pro nejhodnotnější fotbalovou značku na světě. Za časů Sira Alexe by se ale tohle nikdy stát nemohlo.

V tehdejší kabině prý fungoval jednoduchý, ale naprosto účinný mechanismus, kdy šatnu ovládala pětice zkušených a respektovaných fotbalistů, která každou novou tvář v případě potřeby uzemnila. Kdokoli by podlehl dojmu, že si v klubu může dělat, co chce, okamžitě by tvrdě narazil.

Současná situace ale připomíná spíše ságu z Mourinhovy třetí sezony na Santiago Bernabeu, kde si proti sobě poštval největší hvězdy tehdejšího kádru „bílého baletu“ v čele s Ramosem a Casillasem, a přestože během tří sezon v Madridu oslavil ligový titul, pohár i superpohár, musel odejít. Hvězdy se bouřily, kabina nefungovala a týmu se nedařilo. Pak přišel konec.

Od léta roku 2016, kdy Mourinho na Old Trafford podepsal tříletou smlouvu, sice s týmem vyhrál Evropskou ligu, Ligový pohár a Community Shield, ale zaprvé jde o soutěže, které by před dvaceti lety hráli za United náhradníci a kluci z třiadvacítky, pokud vůbec, a zadruhé, loni už Mourinho nevyhrál vůbec nic. A to je na tak prestižní adrese, jako je Old Trafford nepřípustné.

Také proto přišel týden před Štědrým dnem a rok a půl před vypršením smlouvy konec. Odstupné podle listu Daily Mail činilo 22,5 milionu liber, tedy zhruba 650 milionů korun.

V předvánočním čísle časopisu HATTRICK, které vyšlo 13. prosince 2018, si přečtete o všem, co Mourinhově konci přecházelo, včetně jeho dalších rozbrojů se svými svěřenci za celou jeho kariéru. A že je to výživné čtení!