Vyhledejte produkty, recenze nebo články

Alkohol testery: Test a výběr 10 nejlepších alkohol testerů

Chcete si sami zkontrolovat aktuální hladinu alkoholu v krvi? V tom vám pomůže přístroj jménem alkohol tester. Tento přístroj v dnešní době již není výbavou pouze u policejních hlídek, ale zakoupíte ho v mnoha internetových obchodech, takže ho může použít úplně každý. Lze ho tedy použít jak pro profesionální, tak i osobní použití.

Alkohol tester nejčastěji použijete na to, abyste zjistili, zda před řízením dopravního prostředku již v krvi nemáte žádný alkohol, protože v ČR platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Použijete ho v jakékoliv situaci, kdy potřebujete zjistit hladinu alkoholu.

Na trhu v dnešní době naleznete řadu modelů, a nemusí být jednoduché se mezi různými modely alkoholtesterů vyznat. Proto jsme pro vás připravili tento článek, ve kterém se dozvíte, jak vybrat alkohol tester.

Výběr a test 10 nejlepších alkohol testerů 2024

Níže najdete test alkohol testerů a výběr 10 nejlepších modelů. V této přehledné tabulce, která je níže, jsme pro vás vybrali 10 nejlepších modelů alkohol testerů, které jsou nejlépe hodnoceny jejich uživateli. Seřadili jsme je podle recenzí. Seřadili jsme je do přehledné tabulky, kterou si můžete setřídit podle vašich preferencí. Pokud preferujete nejlevnější model, můžete si seřadit modely podle orientační ceny.

NázevVzhledChybovost v měření (odchylka)Orientační cena (s DPH)Dostupnost
V-net AL 5500Alkohol tester V-net AL 550010%1282Zobrazit v obchodech
Sencor SCA BA50FCAlkohol tester Sencor SCA BA50FC0,08 ‰ BAC1199Zobrazit v obchodech
Solight 1T04Alkohol tester Solight 1T040,01 ‰1018Zobrazit v obchodech
Alkohit X5Alkohol tester Alkohit X55%2299Zobrazit v obchodech
V-net DA 8100Alkohol tester V-net DA 81005%3726Zobrazit v obchodech
Dräger Alcotest 3820tester Dräger Alcotest 38201,7%7519Zobrazit v obchodech
Alkohit X60tester Alkohit X605%3729Zobrazit v obchodech
AlcoForce Professionaltester AlcoForce Professional5%2499Zobrazit v obchodech
V-net AL 7000Alkohol tester V-net AL 700010%2508Zobrazit v obchodech
Sencor SCA BA02Analyzér alkoholu Sencor SCA BA02neuvádí se499Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací server Heureka. Na něm si lze porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení uživatelů u různých modelů alkohol testerů.
Podrobnější test alkohol testerů si můžete přečíst zde již brzy. Usilovně pracujeme na článku, který bude obsahovat test alkohol testerů.

Jak vybrat kvalitní alkohol tester

Výběr alkohol testeru se může zdát jako jednoduchá záležitost, ale stejně jako při výběru jakéhokoliv jiného spotřebiče byste měli i u alkohol testeru myslet na důležité parametry. Výběr se bude lišit podle toho, zda vybírat model pro osobní použití nebo profesionální použití. Kromě vzhledu, ceny a funkcí se zaměříme i na přesnost přístroje, což je ten nejdůležitější parametr při výběru alkohol testeru pro osobní i jiné použití.

Typ snímání

Prvním parametrem, na který se zaměříme, je typ snímání dechu u alkohol testerů. Typ snímání nám ovlivňuje to, jakým senzorem je daný model alkohol testeru vybaven.

Detekční trubička

Úplně nejlevnějším typem detekce jsou modely s detekční trubičkou. Tyto testery většinou bývají určeny pouze na jedno použití. Tyto přístroje bývají pouze na orientační určení hladiny alkoholu v dechu. Většinou se jedná o přístroj, který se skládá z balónku a náustku. Jedná se o úplně nejlevnější modely na měření alkoholu, zároveň jsou ale i velmi nepřesné. Dá se použít na orientační testy.

Polovodičový senzor

Další typ, se kterým se setkáte mezi modely alkohol testerů, je model s polovodičovým senzorem. S polovodičovými alkohol testery se setkáte jako s nejlevnějšími modely. Tyto modely mají přesnost měření kolem hodnoty 10 %. Výsledek je zobrazován na digitálním displeji. Jejich hlavní výhodou je dostupná cena. Tato technologie je jednoduchá. V současnosti je překonána modernějším typem snímáním a to elektrochemickým, který zjistí mnohem lépe alkohol v dechu.

Jaké mají nevýhody polovodičové alkohol testery? Mezi hlavní nevýhody můžeme zařadit to, že může docházet ke zkreslení podle síly v dechu.

Elektrochemický senzor

Elektrochemický senzor patří mezi moderní technologie snímání. Tento senzor je mnohem více přesnější a není divu, že je tedy využívání i v profesionálním prostředí. Můžete se s těmito alkohol testery setkat i u policie nebo u různých firem.

Nevýhodou těchto alkohol testerů s elektrochemickým senzorem může být o něco vyšší cena.

Měrné jednotky

Modely můžou měřit v rozdílných měrných jednotkách. Je dobré se podívat na to, v jakých jednotkách daný model měří.

Můžete se setkat s těmito jednotkami u přístrojů na alkohol:

  • Promile ‰ – Tato jednotka se používá ve většině alkohol testerů, které jsou určeny na běžné použití. Tato jednotka vyjadřuje obsah alkoholu v krvi. 1 ‰ je tisícina, takže to znamená, že v 1 litru krve se nachází 1 ml alkoholu.
  • Miligram na litr (mg/l) – Tato jednotka měří obsah alkoholu v dechu. 1mg/l znamená, že v litru vydechnutého vzduchu se nachází 1 mg alkoholu.
  • BAC – blood alcohol content (%) – Tato jednotka pochází z Ameriky, Kanady a Austrálie. Tato jednotka (BAC) vyjadřuje procentuální obsah alkoholu v krvi. Vztah mezi jednotkou promile a BAC je v poměru 1:10.

Přesnost měření

Úplně tím nejdůležitějším parametrem při výběru alkohol testeru je přesnost měření. Přesnost měření se udává v procentech. Tato hodnota nám říká, jak moc přesný je daný model alkohol testeru a udává chybu měření. Čím menší je tato hodnota, tím lépe.

S jakou chybovostí se nejčastěji setkáte? Na to se podíváme v tomto seznamu níže.

Chybovost měření

  • Chybovost 15 % – 10 % – S touto chybovostí se setkáte u nejlevnějších modelů. U těchto modelů musíte počítat s odchylkou 10 – 15 % v měření. Většina alkohol testerů, která je polovodičová, má chybovost kolem 10 %.
  • Chybovost 5% – Modely s chybovostí kolem 5% jsou velmi dobré. Dost často se používají i pro profesionální použití.
  • Chybovost pod 5% – Modely s chybovostí pod 5% patří mezi ty nejdražší modely a řadí se mezi nejpřesnější přístroje, které si můžete zakoupit na měření přítomnosti alkoholu. Lze je použít pro profesionální použití. Jsou to nejlepší analyzátory na alkohol v dechu.

Rozsah měření

Dalším parametrem, který souvisí s měřením, je rozsah měření. Rozsah měření nám definuje spodní a horní hranici, do které je schopen přístroj měřit hodnoty alkoholu v krvi. Obvykle se setkáte s modely, které mají rozsah od hodnoty 0 promile, ale můžete se setkat i s přístroji, které mají rozsah od hodnoty 0,1 nebo 0,2 promile. Horní hranice měření se obvykle pohybuje kolem 5 promile. Další modely mohou mít rozsah jiný.

Rozlišení u naměřených hodnot

U většiny modelů se setkáte s parametrem, který se jmenuje rozlišení. Tento parametr nám udává to, na kolik desetinných míst je přístroj schopen měřit. Lepší rozlišení vám ukáže výsledek, který je na více desetinných míst. Tím máte o něco přesnější výstupní hodnotu. Nicméně rozlišení nám nijak neovlivňuje přesnost naměřené hodnoty alkoholu v krvi, pouze vám udává více desetinných míst. Na tento parametr se vyplatí zaměřit ve chvíli, kdy má váš alkoholtester velmi dobrou přesnost měření.

Rychlost měření

Tento parametr není tím nejdůležitějším při výběru tak jako například přesnost měření a ostatní parametry, ale je dobré se na rychlost měření při výběru také podívat. Doba měření nám udává, jak rychle dokáže daný alkoholtester změřit hodnotu alkoholu v krvi. Tato hodnota se udává v sekundách. Pokud chcete mít hodnotu zjištěnou co nejdříve, zaměřte se na rychlost měření. Rychlost měření se většinou pohybuje kolem 5 – 7 sekund, ale není problém se setkat i s modely, kterým trvá měření kolem 50 – 60 sekund.

Kalibrace přístroje

Před zakoupením alkohol testeru je důležité se zaměřit na informace o kalibraci. Po nějaké době se každý alkohol tester začne více odchylovat od skutečných hodnot. Je tedy nutné nechat si alkohol tester kalibrovat. Tuto činnost budete muset dělat pravidelně. Každý model by měl mít označení příštího data kalibrace v přiloženém návodu. Alkohol tester si většinou nedokážete sami zkalibrovat a budete si ho muset nechat kalibrovat u odborníka.

Před nákupem se tedy podívejte na to, kde výrobce modelu nabízí možnost kalibrace. Též je dobré se podívat na to, kolik vás bude kalibrace stát. Kalibrace alkohol testeru je nutné dělat pravidelně. Jak často záleží na daném modelu a jeho technologii, kterou používá. Ostatní modely mohou mít rozdílné datum kalibrace. U polovodičových alkohol testerů obvykle musíte kalibrovat po cca 500 měřeních nebo po 12 měsících používání. Ostatní modely to mohou mít jinak. Vždy se podívejte do návodu vašeho modelu, protože doba kalibrace se může u každého modelu lišit.

Někteří výrobci vám mohou nabízet první kalibraci zdarma. Další kalibrace ale již nejsou zdarma a budou placené.

Baterie

Dalším faktorem při výběru, na který se je vhodné zaměřit je to, jakým typem baterií je daný alkoholtester vybavený.

Protože jsou alkohol testery přenosné, jsou napájeny bateriemi. Většinou se setkáte s modely, které fungují na běžné AA nebo AAA baterie a dají se zakoupit v každém obchodě. Většina modelů potřebuje ke svému fungování alespoň 2 články baterie. Ostatní modely mohou být vybaveny dobíjecím akumulátorem. Některé modely se dají nabíjet ze zapalovače v autě.

Náustky

Některé modely vyžadují ke své funkčnosti použití náustků. Pokud budete používat přístroj pouze vy, můžete náustek používat i několikrát. Většinou nejsou pouze na jedno použití, můžete je používat opakovaně. Nicméně čas od času byste je měli vyměnit a zakoupit nové náustky. Většina modelů mívá v obsahu balení přibaleno několik kusů náustků do začátku.

Před nákupem se také podívejte na to, kolik u daného modelu stojí potřebné náustky. Některé modely vás nutí použít pouze originální náustky. Proto je předem vhodné se podívat na jejich cenu a spočítat si tak náklady na provoz alkohol testeru.

Funkce modelu

Některé alkohol testery toho zvládnou mnohem více, než jen samotné měření hladiny alkoholu a mohou být vybaveny různými užitečnými funkcemi, které vám značně usnadní samotný proces měření alkoholu. S jakými funkcemi a vybavením se tedy nejčastěji setkáte u dostupných modelů na našem trhu?

  • Interní úložiště – Užitečné vybavení pro alkohol tester, které vám umožňuje uložit informace a archivovat je tak pro pozdější analýzu či pro nějaké další použití.
  • Stažení dat / konektivita – Pokud si potřebujete uložit data, podívejte se na to, zda se dá daný alkoholtester připojit k počítači nebo přenést data například přes Bluetooth. Tato funkce se vám bude hodit pro profesionální použití.
  • Signalizace – Budete upozorněni na to, že byl naměřen zbytkový alkohol. Většinou je tato signalizace pomocí zvuku. Některé modely také mohou být též vybaveny i diodou, která pomocí různých barev signalizuje výsledky.
  • Funkce automatického vypnutí – Tato funkce je důležitá pro šetření baterií. Pokud byste náhodou tento přístroj zapomněli a nechali ho zapnutý, tak se sám automaticky po nějaké době vypne. Díky tomu se šetří baterii a nedochází tak jejich zbytečnému vybití.
  • Displej – Většina modelů bývá vybavena displejem. Displej vám udává přesné informace o naměřených hodnotách. Většinou se nabízejí modely, které jsou vybavené LCD displeji. Můžete si vybrat i modely, které mají LED displej.
  • Ochranný obal – Jedná se příslušenství, které vám váš alkoholtester ochrání na cestách a nedojde tak k jeho nechtěnému poškození. Do tohoto ochranného obalu můžete většinou i uložit další příslušenství.

Záruční podmínky

Před nákupem se také podívejte na záruční podmínky. U většiny modelů se například dočtete, že nedodržením termínu kalibrace porušíte záruční podmínky a nedodržení termínu se nebere za závadu. Proto si před zakoupením podrobně přečtěte záruční podmínky k danému přístroji na měření alkoholu v krvi.

Cena alkohol testeru

Před nákupem alkohol testeru je vhodné si naplánovat váš rozpočet. Též do vašeho rozpočtu započítejte i cenu náustků a cenu za kalibraci (první bývá občas zdarma). Abyste věděli, v jakých cenových hladinách se různé modely alkohol testerů pohybují, tak jsme pro vás připravili tuto část článku. Podíváme se na to, co můžete očekávat od různých cenových hladin. Zaměříme se jak na nejlevnější modely, tak i zlatou střední cestu a i na nejdražší přístroje.

Nejlevnější modely s cenou do 1 000 Kč

Úplně ty nejlevnější modely si můžete zakoupit i za cenu, která nepřesahuje hranici 1 000 Kč. Je důležité zmínit, že tyto modely nebudou mít oslňující přesnost měření. U těchto modelů můžete očekávat vybavenost základním displejem a jednoduchou signalizací. Pokud hledáte maximálně přesné modely, podívejte se na dražší možnosti.

Cenová hladina od 1 000 Kč do 3 500 Kč

V této cenové hladině se setkáte s modely, které jsou vybaveny LCD nebo LED displejem. Jejich přesnost se pohybuje kolem 5 až 10 %. Doba měření se pohybuje kolem cca 10 sekund. Můžete si vybrat mezi polovodičovými nebo elektrochemickými alkohol testery. V této cenové kategorii zakoupíte nejlépe cenově dostupné modely, které mají docela dobrou přesnost měření.

Cenová hladina od 3 500 Kč do 6 000 Kč

V této cenové kategorii naleznete nejvíce modelů alkohol testerů. Většinou zakoupíte elektrochemické modely, které mají přesnost měření kolem 5 %. U těchto modelů se například setkáte s funkcemi, které vám umožní stáhnout si data přes usb do vašeho počítače. Dost často jsou modely vybaveny přenosným pouzdrem nebo dokonce i praktickým kufříkem, který vám usnadní přenášení přístroje včetně jeho dalšího příslušenství.

Cena nad 6 000 Kč

Jakými parametry jsou vybaveny modely, které přesahují cenovku 6 000 Kč a dají se považovat zároveň za nejdražší modely? Tyto modely patří mezi ty nejlepší, mívají nejlepší přesnost a tyto modely se dají již použít i pro profesionální použití. Úplně ty nejdražší alkohol testery se dají zakoupit i za cenu, která přesahuje několik desítek tisíc Kč.

Alkohol testery a jejich značky

Na trhu se můžete setkat s mnoha různými značkami a výrobci alkohol testerů a nemusí být úplně jednoduché se mezi nimi vyznat. Proto se pojďme podívat na různé značky, se kterými se při výběru setkáte. Popíšeme si jednotlivé značky, jejich historii a zaměříme se na to, co od těchto značek alkohol testerů můžete zhruba očekávat.

Značka alkohol testerů V-net

V-net je značkou a společností, která působí na našem trhu od roku 2003. Tato značka se přímo specializuje na dovoz a prodej alkohol testerů včetně jejich servisu. Od této značky zakoupíte jak polovodičové modely, tak i modely, které jsou vybaveny elektrochemickou technologií snímaní. Ceny u této značky se pohybují od 1 000 Kč do cca 6 000 Kč. Nejvíce modelů od této značky se nachází v cenové relaci od 2 000 Kč do 3 000 Kč. Modely patří tedy mezi lépe vybavené a o něco dražší přístroje na našem trhu.

Značka Sencor

Značka Sencor nabízí celou řadu produktů na našem trhu a od této značky si můžete zakoupit prakticky cokoliv. Tato značka nabízí i alkohol testery. Co můžete od alkohol testerů značky Sencor očekávat? Tyto modely patří mezi velmi cenově dostupné modely. Většinu modelů od značky Sencor zakoupíte za cenu, která nepřesáhne 1 tisíc Kč.

Značka Alkohit

Alkohit je evropskou značkou, která na náš trh dodává kvalitní modely alkohol testerů. Tyto modely jsou vybaveny LCD či LED displejem a mají mnohem více funkcí než modely od levnějších značek. To přináší i vyšší cenu těchto modelů od značky Alkohit. Většina modelů se pohybuje s cenou kolem 3 000 Kč a lze si vybrat i modely za cenu kolem 6 000 Kč. Přesnost měření u modelů Alkohit se pohybuje kolem 5 %.

Značka Solight

Od roku 2009 k značka Solight dováží různé typy produktů a spotřebičů. A zakoupíte od ní i alkohol testery. Od této značky zakoupíte hlavně dobře cenově dostupné modely, které zvládnou základní měření alkoholu v krvi. Některé modely jsou například vybaveny s funkcí, která umožňuje uložení naměřených hodnot. Modely od značky Solight se na našem trhu pohybují s cenovkou kolem 1 000 Kč. Tyto modely disponují přesností měření kolem 0% až 0,008%. Záleží na daném modelu, který od značky Solight vyberete.

Závěrem

Zde v tomto článku jsme si porovnali ty nejdůležitější parametry pro výběr vhodného modelu. Podívali jsme se na parametry jako je přesnost měření, cena, vybavení, funkce, kalibrace a pár dalších. Doufáme, že jsme vám pomohli s výběrem a vyberete si tak nejlepší a cenově nejvýhodnější model. Zároveň doufáme, že tento model vám bude nejpřesnějším pomocníkem při měření hodnoty alkoholu v krvi. Před nákupem si důkladně prostudujte parametry různých přístrojů a zároveň se podívejte i na záruční podmínky.

 

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 4 Průměrně: 3]

Mohlo by vás také zajímat