Česká spořitelna testuje nakupování bitcoinů v aplikaci

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Banka s největším počtem klientů v Česku krouží kolem kryptoměn. Mluvčí České spořitelny potvrdil informaci o tom, že v mobilní platební aplikaci Poketka instituce testuje možnost nákupu kryptoměny bitcoin. Aplikace Poketka funguje jako mobilní peněženka a klientům umožňuje provádět platby přímo mobilním telefonem. Program používá více než pět tisíc zákazníků České spořitelny.

Mluvčí banky potvrdil, že testování skutečně probíhá, ale zdůraznil, že v tuto chvíli ještě není jisté, zda a kdy banka nabídne možnost nákupu bitcoinu klientům. „Možnost nákupu kryptoměn v naší mobilní peněžence Poketka skutečně testujeme jako jedno z možných využití technologie blockchain, ale v tuto chvíli nelze předjímat, zda nákup bitcoinu v Poketce začneme testovat také s klienty," říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Systém je sice technicky na platby kryptoměnami připraven a i když už nyní našim klientům nebráníme v nákupu kryptoměn, virtuální měny stále vnímáme jako relativně rizikové aktivum,“ dodává Hrubý.

Velké tuzemské banky byly doposud vůči tématu kryptoměn značně skeptické. „V současné době žádnou službu dotýkající se kryptoměn nepřipravujeme,“ uvádí například mluvčí ČSOB Patrik Madle, žádnou službu týkající se virtuálních platidel nechystá ani poslední z velké trojky branže, Komerční banka.

Kryptoměn se prozatím na domácím trhu dotkla česká pobočka ruské banky Expobank, která počátkem podzimu spustila službu nákupu a prodeje bitcoinu, a to skrze jednoho konkrétního vybraného obchodníka.

„V současnosti umožňujeme obchodování s některými burzovně obchodovanými fondy navázanými na kryptoměny, jiné další služby ale aktuálně neplánujeme,“ říká pak mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. Žádná z ostatních bank v Česku momentálně nenabízí jakoukoli službu týkající se virtuálních měn.