Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Přehlídka SCANDI představí tváře severského filmu

09.01.2019   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Přehlídka SCANDI představí tváře severského filmuUž pátý ročník přehlídky současných severských filmů SCANDI přinese do českých kin kvalitní výběr novinek i starších oblíbených titulů z islandské, dánské, švédské a norské produkce. Od 10. do 13. ledna nabídne v patnácti městech po celé republice dvě desítky filmů včetně distribučních premiér.
 




 „V čem to je, že nás skandinávská kinematografie tak fascinuje? Proč jsou v Česku hned tři přehlídky severského filmu a každý dobrý filmový festival řadí pravidelně do programu scandi novinky nebo hned celou sekci? Nejde o náhodu, ale o trend. O filmovou kvalitu, která se nedá popsat a asi ani kopírovat. Právě autentická severská filmová atmosféra je tím, co se nám tak moc na severských filmech líbí, a co v naší kinematografii nenajdeme,“ říká Ivan Hronec, ředitel distribuční společnosti Film Europe a dodává: „SCANDI se na rozdíl od jiných severských přehlídek zaměřuje na nové a aktuální filmy.

SCANDI bylo vždy oslavou různorodosti. Obdivuhodná schopnost severských kinematografií kombinovat různé žánry a pronikat do světového kontextu výraznými tvářemi svých hereckých hvězd se letos stala stěžejním tématem přehlídky. Proč? Ústředním filmem výběru je Žena na válečné stezce (viz foto)zručná směsice černé komedie a dramatu o úzkosti ze stavu světa, která se stává součástí naší existence v éře pesimistických vyhlídek,“ říká dramaturg přehlídky Vít Schmarc. Hrdinka filmu, kterou ztvárnila přísná Halldóra Geirharðsdóttir, je žena dvou tváří – v civilním životě spořádaná postarší dáma, v tajném odvážná ekoteroristka, která svými zručnými sabotážemi udivuje celý Island. Film Žena na válečné stezce už má hlavní cenu sekce Týden kritiků z festivalu v Cannes, cenu LUX Prize Evropského parlamentu, nominaci na Nejlepší evropskou herečku pro Halldóru Geirharðsdóttir.
Vít Schmarc dále dodal: „Celou přehlídkou prostupuje charakteristicky hraniční severský humor, který nabourává konvence a dotýká se palčivých záležitostí západní civilizace. SCANDI letos vedle aktuálních snímků představí i galerii podivínů v pestrém portfoliu komedií, při kterých mrze smích na rtech. Ať už jsou severské tváře smrtelně vážné, nebo se potměšile šklebí, jedno je jisté. Z paměti je hned tak nevytěsníte. Vítejte v chladném světě samotářů, kteří nás učí lidské vřelosti.“
SCANDI 2019 představí celkem pět nových titulů, z nichž tři tituly budou uvedeny v české festivalové i distribuční premiéře či předpremiéře: titulní islandská Žena na válečné stezce, dánská tragikomedie Svátky klidu a míru ) a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda. Dalšími novinkami, které po festivalových předpremiérách poputují do distribuce, jsou komedie  Amatéři režisérky Gabriely Pichler a rodinné drama A dýchejte klidněislandské režisérky Ísold Uggadóttir.Všechny nové tituly budou uvedeny v sekci SCANDI AKTUÁLNĚ, kde je doplní dva další snímky z uplynulého roku: norské drama podle skutečné události Ut?ya, 22. července Erika Poppeho a dánsko-norský fantasy thriller Tina a Vore  Ali Abbasiho.

V sekci SCANDI: KOMEDIE, ZE KTERÝCH MRAZÍ se diváci můžou těšit například na nejlepší evropský film roku 2017 – dánský Čtverec (režie Ruben Östlund) i další film režiséra Östlunda Vyšší moc, dále islandskou něžnou komedii Fúsi (režie Dagur Kári), švédského Muže jménem Ove (režie Hannes Holm), drsnou elegii O koních a lidech režiséra letošní novinky Žena na válečné stezce Benedikta Erlingssona a další…
Bližší podrobnosti o filmech najdou zájemci na
http://scandi.filmeurope.eu/scandi-2019-ktere-filmy-uvidite/
 

Z filmu SVÁTKY KLIDU A MÍRU
Přehlídka SCANDI zavítá kromě Prahy i do regionálních kin. Meti festivalová místa patří Brno, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Jihlava, Karlovy Vary, Kolín, Krnov, Mariánské Lázně, Napajedla, Ostrava, Plzeň, Prostějov, Veselí nad Lužnicí a Zlín. Podrobný program i kina, kde je možno filmy vidět najdete na výše uvedené adrese.

V Plzni bude hostit přehlídku Scandi již tradičně kulturní centrum Moving station, které tak pokračuje v ustálené sérii žánrových filmových přehlídek. „Severské filmy přehlídky SCANDI doplňují naše portfolio specifických ukázek kinematografie mezi něž patří také festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, festival animovaného filmu Animánie, přehlídka festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes Be2Can a Ozvěny Ekofilmu – festivalu dokumentů s tematikou životního prostředí,“ uvedl Roman Černík, hlavní dramaturg Moving Station.
SCANDI 2019 v Plzni představí čtyři nové tituly, z nichž tři aktuálně patří mezi české festivalové i distribuční premiéry či předpremiéry: islandská Žena na válečné stezce (pátek 11. 1. v 19:00), dánská tragikomedie Svátky klidu a míru (neděle 13. 1. v 17:00) a švédské drama Goliáš (pátek 11. 1. ve 21:00). Čtveřici novinek doplní komedie Amatéři (sobota 12. 1. v 17:00) režisérky Gabriely Pichler. Přehlídku naplní také komedie o rodinném dramatu Vyšší moc (sobota 12. 1. ve 21:00) - další ukázka tvorby úspěšného dánského režiséra filmu Čtverec, Rubena Östlunda), film pro rodiny s dětmi Jo Nesb?: Doktor Proktor a vana času (neděle 13. 1. v 15:00), finská komedie Mrzout (sobota 12. 1. v 19:00) nebo dánská černá komedie Řezníci (neděle 13. 1. ve 21:00).




 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.7572 s