Ztrápené a apatické prasnice zavřené v těsných kotcích, které jim umožní sotva vstát nebo si lehnout. Pod těly vystresovaných zvířat se nachází tvrdá betonová nebo roštová podlaha místo přirozenější slaměné podestýlky. Hromada mačkajících se selat bojujících o potravu, tedy pokud už nejsou mrtvá. Takový pohled do dvou českých velkochovů – Převýšov a Mlékosrby – nabídly autentické záběry zveřejněné včera spolkem OBRAZ – Obránci zvířat na jejich facebookovém profilu. Záběry přes noc nabraly téměř virální charakter, dostaly se už k 140 tisícům lidem a více než třetina z nich měla odvahu záběry rozkliknout a zhlédnout.

Záběry ke zhlédnutí: www.facebook.com/obrancizvirat/videos/236914267201671
Záběry ke stažení a publikaci: https://drive.google.com/open?id=1sL3EzCerM0ZrQGmLyYph6yDV3FGgjZrA

„Publikované snímky odkrývají běžné podmínky života prasat v českých velkochovech. Jedná se tam s nimi jako se zdrojem, nikoliv jako s živými bytostmi, které cítí bolest i emoce. Platná evropská legislativa umožňuje, aby prasnice strávila v individuálním kotci týden před inseminací a 4 týdny při každé březosti. Před porodem je samice také umístěna do individuální klece, kde přebývá dalších 5 týdnů v průběhu kojení. To znamená, že až třetinu života se tato velmi citlivá a inteligentní zvířata prakticky nemohou ani otočit,“ říká Pavel Buršík, mluvčí spolku OBRAZ.

Klece či kotce prasnice velmi omezují v jejich přirozeném chování – otáčení, rytí, chůzi. Také nemají kontakt s jinými prasaty, nemohou budovat hnízdo pro mladé před porodem, močí a kálí si přímo na místo určené k odpočinku. Zmíněná omezení mají za následek stresové chování i zdravotní komplikace jako oslabení kostí nebo infekce močového ústrojí.

„Klecová forma ustájení je zaměřena čistě na byznys, proto také zástupci velkochovů při vyhodnocování jeho úspěšnosti hovoří o množství vyprodukovaných selat. Klece pak mají zabezpečit co nejvyšší produkci.  Vůbec se nebere ohled na životní pohodu zvířat. Jak je patrné ze záběrů, ani klecové ustájení nenabízí záruku, že samice selata nezalehne nebo že se nenarodí mrtvá,“ vysvětluje Buršík.

Ve 21. století neexistují omluvitelné důvody pro to, aby byla takto inteligentní a citlivá zvířata týrána v takovém rozsahu, zvlášť když jsou alternativy. Úplně nejlepší alternativou jsou venkovní chovy s přirozenými výběhy, ty jsou časté ve Velké Británii. U nás v klecích trpí až 90 % všech prasnic ve velkochovech. Oproti tomu například ve Švédsku, Velké Británii nebo Norsku se začalo od klecí ustupovat.

Spolek OBRAZ se rozhodl zveřejněním záběrů podpořit Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové sdružující organizace na ochranu zvířat a životního prostředí z různých evropských zemí. Iniciativa bojuje za zlepšení životů hospodářských zvířat. Cílem je nasbírat více než jeden milion podpisů a dosáhnout zákazu klecových chovů v rámci celé EU. Petici lze podepsat na https://obraz.endthecageage.eu.

Kontakt:

Pavel Buršík, tiskový mluvčí spolku OBRAZ, telefon 777 019 252, e-mail:  [email protected]

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na vzdělávání veřejnosti a prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem.

Poznámky:

Web kampaně: www.konecdobyklecove.cz