WordPress Gutenberg – První praktické postřehy

Osobně se zatím blokovému editoru Gutenberg vyhýbám, protože mi při testování ještě přes WordPress 5 zrovna moc nesedl. Navíc na starém dobrém TinyMCE mám napsáno tisíce hodin. To se těžko přechází na něco, co vlastně na běžné psaní nepotřebujete. Jeden můj klient však Gutenberg nasadil a vzhledem k tomu, že články ladíme téměř online, tak není ideální psát texty nejdříve mimo na něčem pohodlnějším. Po pár desítkách hodin práce tak sepisuji mé zkušenosti.

Gutenberg má problémy s výkonem – potvrzeno

Předchozí testovací verze mě zlobila. Při použití více bloků a přeskakování mezi nimi bylo znát že JavaScript zatěžuje prohlížeč. Nemám sice nejnovější počítač, ale i tak bych čekal od editoru CMS že prostě pojede plynule.

Současná plná verze mi přijde rychlejší. Pokud se však soustředíte tak si u větší stránky všimnete drobných “lagů”. Nic co by však nějak extra vadilo. Zajímavé že jsem se s tímto setkal jen ve FireFox.

Na notebooku, který je opravdu low end a používám jej výhradně na práci, mám Chrome. U něj jsem si drobných “lagů” nevšiml. Tam mě však trápí jiný problém. Když zaklapnu víko a notebook usne, tak probrání u WordPress s Gutenberg dělá problém. Zajímavé je že ne vždy. Někdy naskočí okamžitě, jindy je zasekaný a musí se provést reload.

V Opeře jsem na žádný problém nenarazil. Starý IE je už pro Gutenberg zcela nepoužitelný. Pokud má váš zákazník IE tak mu nainstalujte TinyMCE přes plugin Klasický editor.

Obecně se podobné problémy vyskytují i u Elementoru, tam je také nutné občas uložit rozdělanou práci a dát reload, ovšem na Elementoru se mi to stalo jen párkrát ze stovek editací. U Gutenbergu je to pravidelně.

Gutenberg je pomalejší na psaní – ano i ne

Pokud chcete jen psát, tak Gutenberg je jak kanón na vrabce. Spousta nepotřebných věcí, které občas překáží a působí ze začátku chaos.

První cca půlhodinka bylo naprosté utrpení. Představa že pokaždé klikám na blok když chci nadpis anebo další odstavec mě dost odrazovala.

Připravte se na to, že se to opravdu nezlepší. Jestli jste se však u TinyMCE naučili používat různé zkratky a vychytávky, tak fungují i pro Gutenberg a tohle je naprostý základ, pokud nechcete při psaní textů zblbnout. Každé kliknutí na blok anebo interakce s nim bude vaši pozornost odvádět od psaní a snažit se přetrhnout vám nit. Nevím jak ostatní, ale já při psaní textu mám obě ruce na klávesnici a žádnou na myši.

Takže do začátku naprosto zapomeňte na nějaké bloky. Prostě pište a neřešte bloky s texty. Kliknutím na enter se vytvoří další blok – odstavec. S tímto můžete celkem dobře existovat.

Velký problém pro mě byly nadpisy. Jsem zvyklí texty rozdělovat hodně pomocí nadpisů, aby byly přehlednější. Buď si je napíšu jako text a později změním na nadpisy anebo při psaní prostě použiji SHIFT + ALT + 3. Bohužel Gutenberg má s obojím problém.

Předně klávesová zkratka SHIFT + ALT + 3  nefunguje. Blok který je už jednou textem se mi takto změnit nepodařilo. Co se týká změny textového bloku na nadpisový zase naráží na problém s UI. Často mi blok překryje menu a nejde kliknout.

Nakonec jsem to vyřešil pomocí ### (resp. 3x ALT+35), které dáte před text. Ten se pak změní v nadpis. Trochu krkolomné řešení, ale když to funguje na mediawiki tak proč ne i jinde :) Obdobně pak postupujete třeba u odrážek pomocí *

Celkově můžu říct, že když přijdete na to jak nesahat na myš, tak psaní jde srovnatelně rychle jako na TinyMCE.

Chyby? – Ano

Pro pohyb v textu většinou používám šipky. Gutenberg má jednu velkou nevýhodu ne vždy fungují. Například když je v cestě prázdný blok, tak se kurzor zastaví (otestováno ve FireFox). Nevím proč to dělá, ale je to nepříjemné.

Podobně jsem se zasekl u obrázku. Hodíte do textu obrázek, chcete za něj pokračovat v psaní, ale kurzor je na něm občas zaseknutý.

Na další chyby jsem nenarazil.

Vylepšení? – Pár nalezeno

Předně se mi líbí nová statistika textu. TinyMCE počítá jen napsaná slova. Gutenberg i odstavce, bloky a nadpisy. Chtělo by to ještě znaky :) Tato statistika obsahuje i kořenovou strukturu nadpisů.

Za nejlepší zlepšená však považují vkládání obrázku se schránky přímo do bloku. Například potřebujte popsat nějaký kontrolní panel. Dáte si jeje třeba to klasického Windowskovského malování. Následně vyberete část obrázku a dáte CTRL+C. V Gutenbergu pak CTRL+V do bloku vloží kus obrázku ze schránky. Tohle pro rychlé psaní návodů opravdu oceníte. Bohužel to vkládá PNG, takže je třeba pak obrázky ještě překonvertovat přes plugin. Ale rozhodně super vychytávka.

Závěr

To je tak vše na co jsem po těch hodinách z Gutenberg přišel. Nadšený z něj moc nejsem, ale žít se s ním dát bude. Samozřejmě pokud mi nezačne padat i s prohlížečem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “WordPress Gutenberg – První praktické postřehy”

  1. Mě to nesedí, je to divné a pomalé, po chvíli jsem se vrátil ke klasice. Ještě náhodou nevíte jak se vůbec mění ten pracovní layout, tedy samotná plocha stránky? Mě se to zobrazovalo tak malé, jako bych pracoval na tabletu, ale nenašel jsem kde se to změní, jestli to vůbec jde…

    1. Já ho mám jen na 2 testovacích webech. Osobně nevidím důvod proč na něj přejít.

  2. Prosím autora o opravení špatně napsané informace, mřížka (hashtag) se píše ALT+35

    1. Sorry, ale # psát Alt + 35… Mnohem lepší je AltGr + X ;)

  3. Články se ti při aktualizaci nijak nepoškodily? Jestli jde doinstalovat i původní editor, tak bych do aktualizace šel, ale toho poškození už napsaných článků se hodně bojím. Nechtělo by se mi je všechny zpětně opravovat.

    1. Nic se mi nepoškodilo (anebo jsem si ničeho nevšiml) – zatím mám WP5 jen na 2 webech, další neplánuji dokud to nebude nutné. Před instalací major verze WP samozřejmě zálohuji vše.

  4. Mě se to zatím líbí. Klasický editor nepoužívám. Maximálně na začátku jsem si pomáhal blokem classic, kde lze využívat klasický wysiwig editor. Je to správně napsané, že to chce co nejvíc využívat veškeré zkratky atd. A pomáhat si třeba i klávesami Shift+Tab, Tab atd. Pak není potřeba brát myš do ruky a člověk je schopen psát stejně rychle jako dřív, pokud píše něco složitějšího na formátování, tak i rychleji. Libí se mi také podpora markdown viz tři pomlčky vytvoří vodorovnou čáru (separátor) mřížky reprezentují nadpis atd..
    Na firefoxu mi také zlobí pohyb šipkami, ale ten mi zlobí i na jiných stránkách, takže myslím, že to je nějaký bug firefoxu. Škoda, že lidé tomu moc nedávají šanci a rovnou instalují klasický editor, aniž by to zkusili. Chce to prostě otevřenou mysl, být přístupný ke změnám. Není to až tak špatný editor jako se dá dočíst v recenzích nebo jiných článcích.

  5. Za sebe můžu říct, že počáteční nadšení vystřídalo zklamání. Zkoušel jsem Gutenberga a docela se mi v tom podařilo udělat landing page. Ale dalo to práci. Pořád mi text odskakoval kam jsem nechtěl. No hlavní problém bude, že jsem si na klasický editor zvykl, takže se mi v něm dělá pohodlněji a rychleji. No závěrem. Gutenberg vystřídal Klasický editor :-)

Comments are closed.