Tereza Vodičková: Konfirmační zkreslení

středa 9. ledna 2019 ·

Cílem aktivity je 1) aby si studenti sami na sobě vyzkoušeli, jak tyto dva rysy působí v jejich vlastním myšlení, 2) aby rozvinuli schopnost reflektovat tyto svoje tendence, 3) aby si zvykli aktivně vyhledávat i argumenty a fakta podporující opačný názor a vytvářet si tak ucelenější obraz o tématu.

Tereza Vodičková (obcankari.cz)

Konfirmační zkreslení (z anglického „confirmation bias“) je pojem označující naši přirozenou tendenci selektivně se soustředit na fakta a argumenty, která jsou v souladu s naším názorem, a naopak ignorovat ty skutečnosti, které mu odporují.

Motivované myšlení (z anglického „motivated reasoning“, viz též český idiom „přání otcem myšlenky“) značí tendenci vytvářet argumenty a myšlenkové konstrukce, které podporují námi preferovaný názor – tedy situace, kdy předem chceme dospět k nějakému závěru a hledáme jak, místo abychom se posouzením argumentů a faktů snažili přijít na to, jaký závěr je vlastně pravdivý. Tyto dva rysy našeho myšlení způsobují, že se často můžeme mýlit, přestože si myslíme, že máme pravdu a že náš názor je podpořený argumenty a fakty, a zároveň tvoří překážku schopnosti změnit názor.

Vedlejším důsledkem této metodiky je 1) seznámení se s argumenty v debatě o vlivu počítačových her na agresivitu, 2) zjištění, jak vypadá typický vědecký výzkum na takové téma (tj. jak vědci docházejí k nějakému závěru), 3) zjištění, že i různé vědecké výzkumy komplikovaných společenských jevů mohou vést k protichůdným závěrům.


Metodiku a pracovní list naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
9. ledna 2019 v 12:34  

https://www.youtube.com/watch?v=CRsMRvYrxiU

laimes řekl(a)...
9. ledna 2019 v 12:34  

https://www.youtube.com/watch?v=CRsMRvYrxiU

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.