Situace je krizová, chování k přírodě musíme změnit všichni, říkají iniciátoři výzvy Neztrácejme čas!

9. leden 2019

Nová studie OSN o klimatické změně je ještě víc alarmující než ta předešlá. Aktuálně podle jejích výsledků zbývá 12 let na snížení emisí skleníkových plynů na polovinu, aby se globální oteplování udrželo na hranici 1,5 stupně Celsia, která má zabránit nejhorším následkům. „Už to není takové, že by měly něco dělat pouze vlády a zodpovědní činitelé, své chování musíme změnit my všichni,“ říkají iniciátoři otevřené občanské výzvy Neztrácejme čas!

Nikola Hurychová a Jaromír Helešic, kteří patří mezi jedny z iniciátorů původně slovenské výzvy, se shodují, že se klimatická diskuze musí odpoutat od odborné roviny, ve které se většina populace nevyzná. „Znovuobnovitelné zdroje už tu přece máme a změna je možná relativně jednoduchými způsoby. Od minimalizování automobilové dopravy až po snížení množství odpadu.“ Podle obou je navíc stále často dotovaný právě průmysl, který má nejhorší vliv na životní prostředí. „A přitom by stačilo společenským tlakem přesunout tok financí na obnovitelné zdroje. Ve chvíli, kdy vezmu dotaci fosilním palivům a dám ji třeba větrným elektrárnám, tak už je to důležitá změna. Podobně živočišný průmysl je, oproti rostlinnému, jedním z největších znečišťovatelů planety.“

Jak Hurychová a Helešic vnímají často rozdílný vztah ke globálnímu oteplování napříč generacemi? „Kdyby média informovala správně a jasně spojovala následky a příčiny, starší lidé by například nebyli tolik negativní k migraci, která se z velké části děje právě kvůli změně klimatu.“ Zapojení běžných občanů a rozhýbání veřejnosti je také jedním z bodů iniciativy Neztrácejme čas! „Chtěli bychom patnáct tisíc podpisů, abychom pak měli páku na vládu a ministry, a pomoct tak i neziskovkám, které lobbují za dílčí témata, ale už nemají úplně sílu na komplexnější tlak,“ dodávají Hurychová s Helešicem.

Čím se iniciativa inspirovala u britského hnutí Extinction Rebellion? Jakými jednoduchými změnami ve svém chování může každý člověk přispět ke snížení emisí skleníkových plynů? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio