TOP 5 nejlepších filmů roku 2018 podle českých diváků

09.01.2019

Přestože je první týden nového roku už za námi, my máme s rokem 2018 stále ještě několik nevyřízených účtů. Už jsme vám přinesli ty nejvýdělečnější filmy, podívali jsme se i na ty největší propadáky, a dokonce jsme vám představili i výsledky Zlatých glóbů. Stále jsme se však nevěnovali jedné věci. Jak se na loňský rok z hlediska filmové tvorby dívá český divák. Naštěstí ale máme databázi, ze které můžeme přesně tato data získat.

Tuzemský filmový hodnotící server ČSFD.cz je plný uživatelských hodnocení běžných diváků a prakticky zde nenaleznete film, kterému by chyběla nějaká ta amatérská recenze. My jsme se podívali na loňský rok a zkoumali jsme, jaké filmy českým divákům učarovaly nejvíce. Abychom však byli úplně fér, vždy jsme brali v potaz jen filmy, které měly alespoň dva tisíce hodnocení. Tímto způsobem jsme eliminovali snímky, které vidělo jen pár lidí. Dokážete uhádnout absolutního vítěze?

5. Zrodila se hvězda – 82,2 %

Právě na páté místo tohoto žebříčku se vyšplhal snímek, který byste za normálních okolností našli až na pozici s číslem deset. Vzhledem k tomu, že před ním však byly filmy, které měly většinou jen kolem stovky hodnocení, se hudebnímu filmu s názvem Zrodila se hvězda podařilo kvalifikovat mezi TOP 5.

Film, ve kterém jednu ze dvou hlavních rolí ztvárnil Bradley Cooper (44), který jej i sám režíroval, je už čtvrtým remakem příběhu o slavném hudebníkovi, kterému se podaří objevit a dostat na výsluní dosud neznámou zpěvačku. První verze stejnojmenného filmu se své premiéry dočkala už v roce 1937. Tu pak následoval muzikál z roku 1954, rockový muzikál z roku 1976 a film z bollywoodské produkce v roce 2013.

Tentokrát si však nadějnou zpěvačku zahrála Lady Gaga (32), která byla ve své první velké filmové roli opravdu vynikající. Právě na jejím výkonu stojí valná část úspěchu, který hudební snímek sklidil. Na letošních Zlatých glóbech se jí sice cenu za nejlepší herečku vyhrát nepodařilo, ale alespoň si domů odnesla ocenění za nejlepší filmovou píseň roku. Od recenzentů na ČSFD si Zrodila se hvězda vysloužila úctyhodných 82,2 %.

4. Avengers: Infinity War – 86,1 %

Čtvrté místo v oblíbenosti českých diváků obsadil film, který se stal tím nejnavštěvovanějším snímkem roku. Třetí díl Avengers s podtitulem Infinity War dokázal v kinech vydělat přes 2 miliardy dolarů, což je skutečně astronomická částka, která dokazuje, že přes neskutečnou saturaci komiksových filmů jsou diváci ochotní na superhrdinské snímky stále chodit.

Infinity War je opravdu majestátní podívanou, která je první polovinou vyvrcholení všech příběhů, které v roce 2008 odstartoval první Iron Man. V Avengers: Infinity War totiž najdete skoro všechny superhrdiny, kteří se během deseti let existence MCU (Marvel Cinematic Universe) dostali na stříbrná plátna.

Tentokrát však budou čelit doposud největšímu nepříteli, jelikož své plány konečně začne uskutečňovat obávaný Thanos, který byl poprvé představen v potitulkové scéně prvních Avengers. Ten chce vyhladit polovinu veškerého života v celém vesmíru a nastolit tak rovnováhu a mír. Přestože jsou jeho cíle vcelku ušlechtilé, s jeho metodami se souhlasit nedá. České diváky nový film o nejslavnějším superhrdinském týmu nadchnul natolik, že jej ohodnotili 86,1 procenty.

3. Spider-Man: Paralelní světy – 89,2 %

Třetí místo v oblíbenosti filmů českými diváky bylo alespoň pro nás velkým překvapením. Téměř devadesáti procenty ohodnotili diváci animovaný superhrdinský snímek s názvem Spider-Man: Paralelní světy. Přestože měl tento „animák“ premiéru poměrně nedávno, už se mu podařilo posbírat spoustu ocenění, a to včetně Zlatého glóbu za nejlepší animovaný film roku 2018.

Spider-Man: Paralelní světy vypráví příběh hned několika hrdinů, kteří si během svého života oblékli pavoučí kostým. Kromě nejznámějšího Petera Parkera se diváci mohou těšit na mladšího Milese Moralese, Gwen Stacy nebo například mluvící prasátko, které si nechává říkat Spider-Ham.

Za tvorbou tohoto snímku stojí Phil Lord (43) a Chris Miller (43), kteří měli na svědomí i veleúspěšný LEGO® příběh. Jejich vliv je z Paralelních světů cítit „na sto honů“, jelikož má i tento animák velmi unikátní způsob animace, který je někde na půl cesty mezi klasickou disneyovkou, stop-motion animací a japonským anime.

2. Bohemian Rhapsody – 92,3 %

Film, který čeští diváci nominovali na druhou pozici, jste na dnešním seznamu pravděpodobně čekali. My jsme si kupříkladu mysleli, že Bohemian Rhapsody obsadí první příčku, ale to bychom opomenuli jeden důležitý filmový projekt, který se spoléhá na českou hrdost. O tom, ale až později.

Hudební snímek o legendární kapele Queen a jejich zpěvákovi Freddiem Mercurym se jen během několika dní vyšplhal na přední místa žebříčků návštěvností kin a není se čemu divit. Je totiž nejen plný skvělé muziky, ale také neuvěřitelných hereckých výkonů. Všichni herci byli vybráni s opravdovou pečlivostí a jejich podoby skutečným Queenům jsou opravdu neuvěřitelné.

Film začíná v momentě, kdy se Freddie (tehdy ještě známý jako Farrokh Bulsara) poprvé přidá ke Queenům, kteří právě přišli o svého zpěváka, a vrcholí benefičním koncertem Live Aid. Bohemian Rhapsody se hodně zabývá nejen tvorbou nezapomenutelných písní, ale i osobním životem zpěváka včetně jeho bisexuality a AIDS, se kterým na konci svého života dlouho bojoval. Proto si film odnesl zasloužených 92,3 %.

1. Pásky z Nagana – 95,4 %

První místo je tím největším překvapením, které na nás při sestavování žebříčku nejlepších filmů roku 2018 čekalo. 95,4 % udělilo přes 6 000 hodnotitelů filmu, ve kterém nehraje jediný herec. Jde totiž o český dokument, za kterým stojí Ondřej Hudeček (31).

Ten se rozhodl, že natočí film o jednom z největších českých sportovních úspěchů historie. Dokument s názvem Pásky z Nagana popisuje triumf českých hokejistů na olympiádě v Naganu z roku 1998. Dvacetileté výročí od vítězství zlaté medaile bylo zřejmě ideálním obdobím pro natočení takového snímku, jelikož se Hudečkův film stal okamžitým hitem, který si zamilovali i ti, kteří sportu tolik neholdují.

Odpovídá žebříček ČSFD i vašim představám, nebo máte pocit, že čeští diváci některý z loňských filmových klenotů opomenuli? Napište nám do komentářů váš názor!

(tod)

Fandím
26 fanoušků
Nesnáším
11 antifanoušků
Celebrity:
Phil Lord, Freddie Mercury, Lady GaGa, Bradley Cooper

Filmy:
Zrodila se hvězda, Iron Man, Avengers

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
csfd, animované filmy, nejlepší filmy, komiksové filmy, žebříčky, filmové žebříčky, žebříčky filmů, film o skupině Queen, nejlepší filmy 2018, filmové žebříčky 2018, Pásky z Nagana film, Pásky z Nagana hodnocení, Pásky z Nagana trailer, Bohemian Rhapsody hodnocení, Bohemian Rhapsody CSFD, Spider-Man Paralelní světy hodnocení, animovaný Spider Man, Avengers Infinity War hodnocení, nejlepší komiksové filmy
TOPlist