Stanislav Tůma: Roky měřené světlem

Publikováno: 9. ledna 2019 | autor Redakce
leica-gallery.jpg

Srdečně vás zveme na výstavu Stanislava Tůmy

ROKY MĚŘENÉ SVĚTLEM/ YEARS MEAUSERD BY LIGHT

KDY A KDE:

11.1. 2019 - 3.3. 2019

Po - Pá: 10.00 - 20.00 hod.

So - Ne: 13.00  - 19.00 hod.

Leica Gallery Prague, Školská 28, 110 00 Nové Město

 

Stanislav Tůma nepochybně patří k nejvýznamnějším českým fotografům konce dvacátého století a přelomu století nového. Přestože od jeho odchodu uplynula již řada let, fotografie z jeho rozsáhlého archivu jsou stále velmi současné a zároveň reprezentují mnohé hodnoty, vlastní tomu nejlepšímu z odkazu klasické fotografie.

Černobílé záběry nasnímané jeho Leicou vykazují některé společné rysy- poetickou představivost a práci s metaforou, minimalismus a jistou uvolněnost sdělení, promyšlenou kompozici a perfektní využití světla.

Výstava Roky měřené světlem se soustřeďuje především na mimořádná zátiší, která se dnes jeví z hlediska autorova uměleckého odkazu jako nejcennější. Jedna výstavní část je věnována zátiším, v nichž je lehce nadhozen nedopovězený příběh, otevřený divákově představivosti. Skupina portrétů Tůmových uměleckých souputníků potom připomene nejen atmosféru a mladé tváře bohémského světa doby minulé, ale i to, že Stanislav Tůma byl i vynikající portrétista, který dokázal ohledat duši svého modelu.

Více informací k výstavě naleznete zde!

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.