Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kočka (†28), Zedníček (†27) a DJ David (†28): Loni zemřelo na silnicích 565 lidí! Nejvíc za tři roky

Autor: ČTK, lm - 
9. ledna 2019
12:27

Loňský rok se zapíše do policejních statistik černým písmem. Na českých silnicích zemřelo 565 lidí, o 63 více než v roce 2017. Na tiskové konferenci to oznámil šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Meziročně se zvýšil počet těžce zraněných, o 126 na 2465. Lehce zraněno bylo 25.215 lidí, i v této kategorii zaznamenali policisté mírný nárůst oproti roku 2017. Celkový počet nehod podle Lercha stoupl téměř o tisíc na 104.764. Významně přibylo usmrcených motocyklistů.

"Zaznamenali jsme výrazné zhoršení těch nejzávažnějších následků," řekl Lerch. Počet nehod i jejich následky ovlivnilo podle něho zejména chování účastníků silničního provozu, vliv mělo také teplé počasí v loňském roce. Více nehod se závažnými následky zaznamenali policisté například v květnu, kdy v Česku vládlo velmi teplé počasí. Nárůst byl patrný také v listopadu, doplnil Lerch.

Nejčastější příčinou nehod byla nepozornost řidičů, uvedl Lerch. "Nepozorný řidič je tím největším fenoménem doby, který se podílí na dopravních nehodách," řekl. Na nehodách se také stále významně podílejí mladí řidiči. Podle Lercha zaviní řidiči s praxí do pěti let asi čtvrtinu dopravních nehod.

Za alarmující považuje Lerch počet usmrcených dětí, kterých zemřelo 19 - o deset více než předloni. V 11 případech šlo o spolujezdce, u zbytku o chodce.

Více umírali i motorkáři

Motocyklistů a jejich spolujezdců loni na českých silnicích zemřelo 88, v roce 2017 jich bylo 62. Nejtragičtějším měsícem byl podle statistik srpen, kdy bylo usmrcených 15 motorkářů. Policisté zaznamenali nárůst ve všech měsících kromě března a června, kdy zemřelých naopak ubylo. V lednu a v únoru, stejně jako loni, nezemřeli žádní motocyklisté.

Podle Lercha si více než polovinu nehod s účastí motocyklu zaviní sám motorkář. Z celkového počtu 3731 nehod s účastí motocyklu zavinil řidič motorky 2134. Mezi hlavní příčiny patří podle Lercha nezvládnutí stroje řidičem nebo nepřizpůsobení rychlosti. U nehod, které zavinili další řidiči, jde zejména o to, že řidič motocyklistu přehlédne.

Bourá se častěji na konci léta

Mezi nejtragičtější měsíce loňského roku patřily srpen a září, kdy při nehodách zemřelo shodně 64 lidí. Nejméně obětí si vyžádal únor, na silnicích bylo usmrceno 21 osob.

Celoroční počty mrtvých na českých silnicích klesaly vytrvale od roku 2008, s výjimkou let 2014 a 2015. V letech 2016 a 2017 se počet obětí havárií opět snížil. Před rokem 2008 se počet usmrcených při nehodách v Česku pohyboval většinou nad jedním tisícem.

Na silnicích umírali i slavní

Tragické nehody se nevyhnuly ani známým tvářím. Na Nový rok, krátce po půlnoci havaroval na dálnici u Brna synovec Pavla Zedníčka, Jakub (†27). Zraněním podlehl. Kriminalisté konstatovali, že za jeho úmrtí mohly dvě osudové havárie. První zavinil rychle jedoucí herec a druhou také, když po bouračce vešel přímo do dráhy projíždějící dodávky.

Koncem září pak způsobil jinou smrtelnou nehoda Jan Kočka ml. (†28), vnuk provozovatele matějské pouti Václava a syn Jana Kočky staršího. Ve svém terénním mercedesu najel na D11 na Nymbursku do protisměru, kde se čelně střetl s projíždějícím nákladním autem. Oba řidiči na místě zemřeli. Po několika měsících policisté oznámili, že Kočka měl v těle "významné množství alkoholu i výskyt omamných a psychotropních látek".

soorry ( 9. ledna 2019 15:29 )

Zmiňovat Kočku je nedůstojné k tomu co provedl.

pomnenka ( 9. ledna 2019 13:48 )

Vite kolik nevinnych lidi zemrelo a nad tim se nikdo nepozastavuje, to je k placi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání