Osmidílná série z drsného prostředí Mostu s hlavní postavou Luďka v podání Martina Hofmanna (40) okamžitě rozdmýchala ohnivé diskuze. Žádné narážky, ale syrové tepání Romů, ponejvíce nad zvětralým pivem v pajzlu páté cenové, který se pyšní názvem »hospoda jen pro bílé«. Scenárista Petr Kolečko ale vše zasadil do situací tak absurdních, že nemůže být pochyb o tom, kam tvůrci míří.

„Rasista jen těžko dodrží všechny »pozice « své ideologie,“ tvrdí Kolečko. „Rasismus vystavený mostecké realitě je vlastně nepraktikovatelný a nemá logiku. Postavy vlivem událostí nevědí, jestli jsou vlastně rasisté, nebo naopak liberální humanisté. To je princip a vtip seriálu,“ objasňuje scenárista.

Příklad z hned prvního dílu? Když »švorcový « Luďan potřebuje slušný ohoz k cestě do televizního studia, bez uzardění si oblek vypůjčí právě od Roma Franty. „V tomhle bys moh jít na pohřeb cigánskýho krále!“ předává mu Franta šaty. „Neprovokuj!“ zasyčí Luďan nešťastně, sako přijme, a ještě požádá o půjčení peněz.

Původně měl přitom seriál vypadat trochu jinak. „Jak se časem rozvíjel, Romové do něj vstoupili o něco víc. Téma takového »autentického rasismu « se posílilo i tím, že Honza Prušinovský jako režisér měl snahu vnést do příběhu víc atmosfér, žánrových obrazů ze života ve městě, které ve scénáři nebyly,“ dodává Kolečko.

Na vlnu kritiky je připravený i režisér. „Samozřejmě že mě spousta lidí odsoudí a kvůli těm nadávkám a příšernému chování postav ze mě a Petra budou rasisté a homofobové. Ale člověk by si měl uvědomit, že vyprávíme příběh o nějakých lidech, z nějakého prostředí,“ obhajuje Prušinovský své poslední dílo, jehož premiérový díl (z osmi) v pondělí večer na ČT1 zhltl milion a 308 tisíc diváků.

K rasismu a homofobii mají všichni podle svých slov jasně vyhraněný negativní vztah. „Umění může mít tu sílu, že pokud chcete něco odsoudit, stačí to jen ve své odhalené blbosti ukázat,“ dodává režisér.

Kolečko se při psaní scénáře inspiroval přímo na místě. „Z Mostu pochází moje manželka a hospodu Severka jsem navštěvoval s tchánem. Postavy jsou inspirované skutečnými předobrazy. Tedy některé. To je důvod, proč je to v Mostě. Nenapadlo mě to přesouvat jinam,“ přiznal scenárista. „Některé z postav mají svoje reálné předobrazy v chlapech ze Severky a k nim patří i Rom Václav, který se částečně stal inspirací pro seriálového Frantu.“

VIDEO: Trailer na seriál Most! České televize

Video
Video se připravuje ...

Trailer na seriál Most! České televize Česká televize


 

Fotogalerie
28 fotografií