Na rande bez řidičáku raději nejezděte, radí právník Zdeněk Kopečný

12. srpen 2019
Právní poradna

Hájil sedmnáctiletého klienta, který chtěl oslnit přítelkyni půjčeným autem. „Šlo o přestupek, na řidičák si ale teď počká o něco déle,“ vysvětluje JUDr. Zdeněk Kopečný.

Nejvíce mě fascinují případy, kdy řidiči nasbírají třikrát za sebou body za nezapnuté pásy nebo telefon v ruce,“ kroutí hlavou olomoucký právník. Je přesvědčený, že je to zbytečné, že jsou to věci, které se dají uhlídat. A zdůrazňuje, že každý řidič by měl znát stav svých bodů.

 Jízda v autě bez patřičného vybavení se podle aktuálních předpisů rozhodně nevyplácí. „Pokud vás chytí ve vozidle, které není způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, dostanete pokutu, při závažnějších pochybeních vám připočtou body,“ říká JUDr. Kopečný.

 Za drobný přestupek vám podle zákona můžou vzít řidičský průkaz od 1 do 6 měsíců. „V polovině se dá žádat o vrácení,“ připomíná advokát. Nejdelší možnost odebrání je podle trestního zákoníku 10 let.

 Řidič, který někoho nešťastnou náhodou někoho usmrtí, nepatří podle JUDr. Kopečného do vězení. „Pokud do té doby nikdy nic neudělal, nebyl pod vlivem alkoholu nebo drog, je potrestaný už tím, že se mu nehoda stala. Vyrovnávat se s ní bude celý život,“ konstatuje a dodává, že řidič navíc musí zaplatit pozůstalým finanční odškodnění, a to v řádech statisíců i milionů korun.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.