Pomáhala celní správě se sledováním elitní jednotka z Prostějova? Věc už řeší sněmovní výbor

Poslanecký výbor řeší údajné nasazení armádních speciálních sil do sledovací akce celní správy. Podle Ekonomického deníku to odsouhlasil náčelník generálního štábu Aleš Opata i tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) s tím, že šlo o cvičení. Podle předsedkyně výboru pro obranu Jany Černochové z opoziční ODS je ale „přetavení“ akce ve cvičení minimálně na hraně zákona. Výbor ve středu bod přerušil a vrátí se k němu na dalším jednání.

Ekonomický deník v prosinci napsal, že celní správa loni v červnu na Moravě sledovala několik lidí podezřelých z organizování a řízení trestné činnosti. O spolupráci při sledování měli podřízení náměstka celní správy Roberta Šlachty požádat 601. skupinu speciálních sil z Prostějova.

Trestní řád neumožňuje, aby se do sledování z ministerstva obrany zapojil někdo jiný než Vojenská policie nebo Vojenské zpravodajství. Akce vojáků prý ale byla odsouhlasena jako součinnostní cvičení s celní správou.

Jenže právě to kritizuje šéfka výboru pro obranu Jana Černochová: „přetavení“ ve cvičení je prý zcela nedostačující a na hraně zákonnosti, ne-li za její hranou. „Nejen že zde stojíme před otázkou legality takového nasazení, ale jedná se zároveň o principiální věc nasazování armády na našem území v rámci trestního řízení, které má být vydáváno za pouhé cvičení,“ řekla.

Takové jednání označila za skandální. Je podle ní nepřijatelné, aby si armáda „něco cvičila“ na civilistech.

Sněmovní výbor se k záležitosti vrátí na dalším jednání (zdroj: ČT24)

Věcí se bude zabývat i bezpečnostní výbor

Protože většina podrobností souvisejících s armádními speciálními silami podléhá utajení, většina středečního jednání výboru se konala na uzavřeném jednání. Výbor na jeho konci jednomyslně bod přerušil do doby, než věc projedná sněmovní bezpečnostní výbor. Černochová by také měla dostat od Metnara a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) odpovědi na své interpelace.

„Zatím to na nás dělá dojem, že skutečně tady armáda na základě nějakých dohod plnila věci, o kterých se domnívala, že má oprávnění tyto úkoly plnit. Ale potřebujeme podrobnější informace o tom, k čemu konkrétně se ta trestní záležitost vztahovala,“ řekla Černochová po jednání.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové, pod kterou spadá celní správa, se ale mediální informace nezakládají na pravdě.

Nástupce Šlechtové Lubomír Metnar (ANO) zdůrazňoval, že podle jeho informací šlo o cvičení. „Pro armádu to bylo cvičení jako každé jiné a probíhá jich celá řada,“ řekl novinářům. Podrobnosti cvičení nechtěl komentovat s odkazem na to, že taktika a cvičení speciálních sil jsou utajované. Žádné pochybení v celé záležitosti prý ale nezjistil.

Pochybení odmítá i Šlechtová. „Jednalo se o společný výcvik celní správy a Armády ČR na základě tzv. součinné dohody mezi ministerstvem obrany, ministerstvem financí a celní správou.“