Hlavní navigace

Východní Evropa je na čele v zastoupení žen na manažerských pozicích

8. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
Východní Evropa je lídrem v oblasti zastoupení žen na vysokých manažerských postech. Ženy ovládají 36 % existujících seniorních manažerských pozic, zatímco v Evropské unii tvoří jejich zastoupení jen 27 %.

87 % společností z východní Evropy podle renomované poradenské agentury Grant Thornton letos uvádí, že má alespoň jednu ženu ve vysokém managementu. Celosvětově tento ukazatel vychází podle agentury na 75 % a v Evropské unii na 73 %. Ženy se na manažerské pozice stále častěji připravují prostřednictvím MBA studia.

 

Celosvětové zastoupení žen na seniorních manažerských pozicích vykazuje za uplynulý rok nepatrné snížení. Zatímco v roce 2017 ženy na celém světě ve firmách držely 25 % vysokých manažerských postů, letos je to o jeden procentní bod méně.

 

Důležité je ale prvenství východní Evropy, kde 87 % z oslovených firem v letošním průzkumu uvedlo, že má alespoň jednu ženu ve vysokém managementu. „Ženy z východní Evropy stojí vnímáním sebe sama někde mezi Západem a tradicionalistickou Asií. Pro ctižádostivé Východoevropanky jsou jasným vzorem západní země, kde již hlavní etapy boje za ženská práva úspěšně proběhly, a ženy zde mají téměř stejné možnosti jako muži vystoupat v kariérním žebříčku až na samotný vrchol,“ uvádí finanční ředitelka institutu CEMI Petra Miková, a dodává: „Zastoupení žen ve vrcholových funkcích v různých regionech světa nemívá pouze vzrůstající tendenci. Již vícekrát se stalo, že zastoupení výrazně dlouhodobě rostlo a poté, co padly různé znevýhodňující bariéry pro kariérní růst žen v daném regionu, zájem o manažerské pozice z jejich strany opět polevil.“

ICTrocenka

 

Ve východní Evropě letos ženy ovládají 36 % existujících seniorních manažerských pozic, zatímco v Evropské unii tvoří jejich zastoupení jen 27 %. Z Evropské unie stojí za zmínku Francie, kde se zastoupení žen již 3 roky pohybuje klem 33 %. V USA měly ženy vloni zastoupení na manažerských pozicích 39,8 %. „V Česku je v posledních letech zájem žen o kariéru ve vedení společnosti zhruba stejný. Stále více se jich ale za účelem snadnějšího postupu hlásí na MBA studia. Zatímco v roce 2011 tvořily studující ženy na našem institutu jen 29 % studentů, vloni jejich podíl činil již 38 %,“ dodává Miková.

Byl pro vás článek přínosný?