Hlavní obsah

Nemocnice, kde zachránili ruku tenistky Kvitové, se dočkala dotace. I když to Babišův ministr zdržel

Nemocnice ve Vysokém nad Jizerou, jejíž lékaři zachránili ruku tenistky Petry Kvitové, se konečně dočkala dotace. Peníze z ministerstva použije na nový pavilon a modernizaci zázemí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou dostane s ročním zpožděním 60 milionů na modernizaci. Ministerstvo to potvrdilo těsně před Vánoci.

Článek

Když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO 2011) loni v březnu zrušil tehdy už téměř jistou šedesátimilionovou dotaci pro Ústav chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou, vyvolalo to rozhořčení mezi odborníky i pacienty, kteří nemocnicí prošli.

Názor na dotaci pro vyhlášenou horskou kliniku, která ročně zachraňuje ruce tisícovkám pacientů, ministr sice změnil během týdne, avšak dotace po celý loňský rok vázla. Peníze na generální rekonstrukci ministerští úředníci potvrdili až těsně před Vánoci.

Stalo se to skoro přesně dva roky poté, co zdejší lékaři v roce 2016 zachránili ruku a kariéru tenistce Petře Kvitové, kterou před tím v jejím prostějovském bytě pořezal lupič ozbrojený nožem.

Soudní proces v tomto případu se shodou okolností právě nyní naplno rozběhl.

Špičková nemocnice, která je příspěvkovou organizací radnice ve Vysokém, chce dotaci co nejdříve využít a začít se soutěží na dodavatele stavby.

„Projekt máme připravený včetně zadávací dokumentace. Teď je třeba, aby si ji všichni zúčastnění znovu prošli. To bude v řádu týdnů,“ odhaduje starostka Vysokého Lucie Strnádková.

Ministerstvo zdravotnictví pošle do Vysokého 60 milionů korun, další čtyři miliony přislíbil Liberecký kraj. Zbývající částku chce uhradit sama nemocnice.

Kolik to bude, zatím nikdo neví. Na vině je právě roční prodleva, kterou způsobilo zmíněné ministrovo odmítnutí dotace z loňského roku. Za tu dobu se totiž změnily podmínky na stavebním trhu, včetně cen. „Konečná částka vyjde ze soutěže,“ dodává starostka.

Nemocnice má naspořených pět milionů, zbytek chce financovat z úvěru.

Přestavba se dotkne téměř celého provozu nemocnice. Poslední stavební úpravy se ve Vysokém prováděly před 20 lety, ale například kuchyně je z roku 1975 a výhrady k jejímu propojení s ostatními provozy už mají i hygienici.

Hlavní bude rekonstrukce stávajícího lůžkového oddělení a přístavba lůžkového pavilonu s 24 pokoji, kam se přestěhují i přijímací kanceláře a jejich čekárny.

„Stávající pokoje nemají sociální zařízení, které bychom v nich rádi vybudovali, čímž počet lůžek klesne na polovinu. Z toho důvodu nejdříve navrhujeme přistavět novou část lůžkového pavilonu,“ říká ředitelka Ústavu chirurgie ruky Marcela Škodová. Do přístavby by se měla přestěhovat i kuchyně, která vaří nejen pro pacienty a personál, ale také pro vysocké seniory.

Omezený počet lůžek ovlivňuje i čekací doby na plánované zákroky. „Rok je taková běžná čekací doba na jednotlivé zákroky, půl roku na ambulantní výkon a asi čtvrt roku na první konzultaci,“ popisuje Škodová.

Pomoc v horské nemocnici proto vyhledávají pacienti z celé České republiky, což ředitelka dokazuje mapkou, kterou pokrývají červené tečky nejen v oblasti severu a východu Čech, ale také v Karlovarském či Moravskoslezském kraji. Těžké případy tamním lékařům posílají kolegové i z fakultních nemocnic. I proto má v přístavbě pavilonu vzniknout i nový operační sál, který zvýší operační kapacitu ústavu.

Nové prostory pak budou potřebovat i rehabilitační sestry, které se momentálně tísní v patře hlavní budovy vedle operačních sálů. „Máme nové přístroje a využíváme nové rehabilitační metody, které vyžadují více prostoru,“ dodává ředitelka Škodová.

Nemocnice je příspěvkovou organizací města Vysokého nad Jizerou, které má roční rozpočet 40 milionů korun. Jinak než s použitím dotace by nemocnice takto velkou rekonstrukci nemohla uskutečnit.

Ministr Vojtěch dotaci stopl loni v březnu, protože ji považoval za výsledek politického lobbingu z éry minulé vlády. „Celá ta výzva z mého pohledu nebyla úplně transparentní a dá se označit za diskriminační, protože právě tyto akce byly vybrány selektivně. Na základě nějakého politického zájmu,“ uvedl tehdy ministr. Po návštěvě ústavu svůj postoj změnil.

Stejný postoj připomnělo ministerstvo i nyní.

Původně však měla dotace širokou podporu, přičemž se za ni přimluvili i poslanci z výboru pro zdravotnictví. Její schválení navrhl bývalý lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, jeden z největších kritiků zbytečného utrácení ve zdravotnictví.

Svoji podporu zdůvodnil dotaci tím, že nemocnice patří městu Vysoké nad Jizerou, jehož rozpočet je 40 milionů. Takže bez dotace by město podle Hovorky nedokázalo rekonstrukci financovat.

Ústav ve Vysokém je zařízení, které kromě lidí s úrazy či onemocněními rukou nemocnici navštěvují také malé děti s vrozenými vývojovými vadami. Primářka Alena Schmoranzová je totiž jediným garantem v této oblasti.

Zatímco v roce 2000 nemocnice hospitalizovala 1 883 pacientů, loni jich bylo už 3 989. Stejně tak je to i u ambulantních návštěv, ze zhruba 10 tisíc v roce 2000 se jejich počet v loňském roce zvýšil na skoro 25 tisíc.

Přestože kvůli původnímu odmítnutí ze strany ministra dostala špičková nemocnce ve Vysokém dotaci o rok později, ministerstvo připomíná, že opakovanou žádost vyřídilo v rekordním čase.

"Žádosti o dotaci bylo možné předkládat od 14. září 2018. Přesto však ministerstvo obdrželo žádost od Ústavu chirurgie ruky až na konci října, tedy měsíc a půl poté. Žádost však nebyla kompletní a žadatel musel být vyzván k doplnění. Řádné podklady k registraci akce ministerstvo obdrželo 12. prosince. Ze strany ministerstva pak byla akce ihned schválena a její finální registrace proběhla v rekordním čase, sedmý den od doručení kompletních podkladů ze strany Ústavu," napsala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Podrobnosti o prvním zamítnutí dotace zde:

Reklama

Doporučované