9. 1. 2019 | Daniel Kinc, Petr Pavlík

KOM - SPA 3:2p - Junioři z Brna s bodem

II/4, středa 9. 1. 2019
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Micka – Holemý, Kučeřík (C), Mlčák, Sedláček, Svozil, Studený, Kowalczyk – Žák, Popelka, Karpíšek, Snášel, Minárik, Meluzín, Krejčí, Malý, Kadlic, Kunc (A), Bartes. Trenér: Jan Zachrla.
Sparta: Mičán – Bláha, Pika (A), Havlín, Prchal, Tomek Gajdoš – Klimo, Schwamberger (C), Kropáček, Slavíček, Obadal, Rubeš, O. Pšenička, Kuracina, Dani, Gluzman, Čech (A), D. Vitouch. Trenér: Jan Tlačil.
Branky a nahrávky: 3. Krejčí (Kučeřík, Svozil), 24. Kowalczyk (Kadlic, Svozil), 65. Kunc (Kučeřík) - 30. Klimo (Bláha, Prchal), 54. Gluzman (O. Pšenička, Prchal). Rozhodčí: Čech - Kleprlík, Urubčík. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 115. Střely na branku: 40:45. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.
Dohrávka čtvrtého kola druhé fáze byla velmi pikantní, jelikož na sebe narazili dva velcí rivalové Sparta a Brno. Domácí Brňané šli v utkání už do dvoubrankového vedení, které sparťané v dalším průběhu utkání dokázali smazat a nakonec dovést zápas až do prodloužení. V něm se prosadili domácí hokejisté, a Pražané tak odjeli domů se ziskem jednoho bodu za prohru 2:3 v prodloužení.

Komentář

Utkání mezi dvěma rivaly začalo hned v úvodu menší potyčkou, rozhodčí však nevylučovali. Následně měli Brňané první šanci, ale Meluzín s Minárikem nezakončili přečíslení dva na jednoho podle představ. Kometa dostala poté k dispozici přesilovku a tu dokázala využít. Svozil od modré prudce nahodil na zadní tyč a Petr Krejčí jeho pobídku umně tečoval do sítě – 1:0. Iniciativu duelu poté ale převzala Sparta, která nejprve přežila oslabení a poté sama zahrozila. V šancích byli Vitouch či Pšenička, ovšem Micka, který se po nemoci vrátil do sestavy Komety, držel celek nad vodou. Tlak Pražanů se v závěru úvodní části stupňoval, nicméně Micka předvedl dalších několik skvělých zákroků a velké množství střel zablokovala také obětavá obrana.


Prostřední část začala aktivitou sparťanských barev, ale Micka zůstával ledově klidný při svých zákrocích a tým kolem kapitána Kučeříka se na něj mohl spolehnout. Za pár minut navíc Kometa přidala druhou trefu, když se Kadlic dostal za branku, podržel puk a počkal na najíždějícího Daniela Kowalczyka, který přijel do mezikruží z druhé vlny a prudkou ranou zápěstím vymetl pravou šibenici – 2:0. Sparta ani po druhé inkasované brance nic nezabalila a stále se tlačila dopředu, jenže před dobře zkonsolidovanou obranu Brna se prokousávala stěží. Sparta však své šance měla. Nejprve puk nebezpečně tečoval vedle branky Gluzman, vzápětí Schwamberger sám v mezikruží trefil jen vyrážečku Micky.

Snížení ze strany hostů ale přeci jen přišlo, když se po levé straně rozjel Michal Klimo a z těžkého úhlu odrazil kotouč prudkou ranou o masku Micky kotouč do sítě – 2:1. O vyrovnání se mohl postarat Kropáček, ale domácího brankáře nepřekonal. V dalších minutách měli obrovské šance také domácí. Nejprve byl před brankou sám Minárik, ale beton brankáře Mičána nepřehodil. Vzápětí střílel v brejku znovu Minárik, tentokrát brankáře hostů překonal, domácí se už radovali, ale rozhodčí po poradě usoudili, že puk přes brankovou čáru nepřešel. Třetí šanci Komety v řadě měl pro změnu v mezikruží Meluzín, tvrdou ránu ale hostující gólman Mičán střelu skvěle zlikvidoval vyrážečkou. V závěru třetiny ještě domácí přežili první přesilovku celku z hlavního města, a do kabin tak domácí opět odcházeli s jednobrankovým náskokem.


Třetí třetina začala opět aktivitou Sparty, nicméně většina akcí byla zabrzděna ve středím pásmu, které měli domácí velmi dobře pokryté. Modrobílí naopak hrozili z rychlých brejků a brankář Mičán musel několikrát vytáhnout nadprůměrný zákrok. Pražané se nakonec z herní i střelecké převahy propracovali k vyrovnání, akci dva na dva vzal na sebe Simeon Gluzman, který prudkou ranou přes clonícího obránce trefil prostor pod vyrážečkou Micky a kotouč se od tyčky odrazil do branky – 2:2. Kometa si mohla vzít vedení zpět po rychlém přečíslení, ale ke střele se nakonec vůbec nedostala a na druhé straně naopak Micka musel zastavit velkou šanci Klima. V závěru měly oba celky možnost rozhodnout, ale oba brankáři své celky podrželi.


V prodloužení měl první možnost Krejčí, ale sám před brankářem neuspěl a poté se začal činit brankář Micka. Ten pochytal několik jasných tutovek, gólman Komety držel svůj celek nad vodou. Schwamberger v 63. minutě jel sám na branku, ale trefil jen břevno, následně po buly pálil jen do betonu a beton brněnského gólmana trefil posléze v další jasné tutovce před poloodkrytou brankou také Havlín. Kometa následně dostala k dispozici jedinečnou možnost ukončit duel v přesilovce po faulu Pšeničky. A s nabídnutou možností naložila skvěle. Kučeřík nabil na pravý kruh Michalu Kuncovi, který skvělou ranou o břevno vystřelil domácím dvoubodovou výhru. Sparťané se tak po bojovném výkonu vracejí domů s jedním bodem.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): "Byl to výborný zápas. Sparta je vynikající soupeř a je vidět, že tabulku soutěže vede naprosto oprávněně. Sparta předvedla vysokou kvalitu, úroveň hokeje a pro nás je moc dobře, že jsme takový zápas odehráli, protože jsme jej dokázali vyhrát. Vedli jsme sice 2:0 a soupeř vyrovnal a měl šance, my jsme ale i přesto utkání zvládli a bereme výhru. Klukům musím poděkovat, že to takhle odehráli."

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): "Od nás to dneska nebylo vůbec povedené utkání. Troufám si říct, že možná jedno z těch nejhorších, co jsme v této sezoně odehráli. Vůbec jsme nepředvedli to, co bychom chtěli hrát. Ke konci zápasu jsme si zvládli vytvořit pár šancí, jenže jsme je nedokázali proměnit. Pak jsme prakticky se štěstím dokázali vyrovnat, ale nemyslím si, že bychom si za dnešní výkon zasloužili nějaké body."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli