‚Budeme vymáhat náklady.‘ Ústecký kraj ukončí spolupráci s firmou TD Bus

Ústecký kraj oficiálně vypoví smlouvy autobusovému dopravci TD Bus. Rozhodla o tom rada kraje. Soukromý dopravce minulý týden odstoupil od smluv na zajištění dopravy ve třech oblastech kraje a od pondělí nevyjel. Ústecký kraj proto musel pro Vejprtsko, Podbořansko a část Lounska sehnat náhradní dopravu. Jak řekl Českému rozhlasu Sever náměstek hejtmana, náklady bude chtít kraj po dopravci.

Ústí nad Labem Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pražské letiště bude cestující na zkoušku vozit nejdelší autobus v Česku

Na pražské letiště bude cestující na zkoušku vozit nejdelší autobus v Česku | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jako státní instituce jsme povinni uplatňovat veškeré závazky, které společnost TD Bus vůči nám měla – to znamená zabezpečit dopravu do 30. června 2019, což nesplnila. To znamená, že po ní budeme vymáhat minimálně zvýšené náklady, které nám vzniknou tím, že jsme od tohoto týdne museli objednat jiné dopravce za jiné ceny,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Komínek z KSČM.

Vleklý právní spor

Společnost TD Bus s vyjádřením náměstka Komínka nesouhlasí. „Osobně jsme přesvědčen, že se bude jednat o velmi dlouhý, vleklý právní spor,“ uvedl ředitel TD Busu Milan Toms s tím, že firma jezdila pro kraj levněji, než současní náhradní dopravci. Podle Tomse jezdil TD Bus na Vejprtsku, Podbořansku a v části Lounska v průměru za 26 korun za kilometr. Současní dopravci jezdí dráž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o situaci má reportér Jan Bachorík

„Ta cena odráží skutečnost, že jsme potřebovali nasadit autobusy ze dne na den. Domluvené ceny se zatím pohybují od 32 korun do 46 korun za kilometr,“ potvrdil při startu náhradní dopravy vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

V současné době má kraj uzavřené s náhradními dopravci smlouvy do konce ledna. Minimálně do té doby nebudou za jednorázové jízdenky cestující platit. Se kterými dopravci a na jak dlouho uzavře kraj od února smlouvy, o tom rozhodne krajská rada na svém jednání 23. ledna.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme