Jak se v zimě starat o přístřešek na auto?

Dřevo

Zvláště ve špatných podmínkách počasí je důležité, abyste se pečlivě starali o svůj přístřešek pro auto. Pokud již tuto „stavbu“ u sebe máte, podíváme se na jeho údržbu. Jestli se nad stavbou teprve rozhodujete, podíváme se i na výhody a nevýhody dřevěné varianty přístřešku. Pojďme se podívat na tipy, jak se o tuto konstrukci starat.

Proč ze dřeva?

První se můžeme zastavit u materiálu přístřešku na auto. Valná většina z nich je ze dřeva. Proč tomu tak je? Dřevo je náchylné na vnější vlivy, přesto mezi materiály vede. Je za tím určitě finanční nenáročnost, i jednoduché sestrojení. Opomenout nelze ani estetiku. Dřevo vypadá prostě lépe, jak kovové tyče. Pro majitele však může dřevo také znamenat náchylnost a mnoho míst, kde může zatékat voda. Musíte tedy zvolit správné prostředky, které materiál ochrání. Při přípravě materiálu a stavbě nezapomeňte velké plochy přejet bruskou, rohy pak ručně zbruste.

Narazil jste na smůlu?

Pokud při přípravě dřeva, například při broušení narazíte na smůlu neboli pryskyřici, pečlivě ji setřete. Nejlepší pro toto bude hadřík, který vymáčíte v nitroředidle. To je důležité, aby vám pryskyřice nezalepila brusný papír. Takový byste pak mohli jen vyhodit, jelikož smůly se zbavuje těžko. Při tomto si dávejte ještě pozor na jednu věc. Namočený hadr pak nechte rozprostřený někde, kde vyschne. Pokud byste jej totiž jen někam zmuchlali a položili, mohlo by dojít ke samovznícený výparů, které by z něj vycházeli.

Impregance

No a teď se dostáváme k samotné podstatě. Jak se o dřevo starat? Určitě dřevo napusťte kvalitním impregnačním nátěrem. Musí jít o takový přípravek, který chrání dřevo před modráním i hnilobou. Navíc prostředek bude fungovat i jako prevence proti hmyzu, který dřevo napadá. Následně po impregnaci naneste tenkou vrstvu olejové lazury. Zacelí se povrch dřeva, a nic dovnitř nepronikne. No a poslední otázka se týká toho, kdy takto dřevo na nepřízeň počasí připravovat. Čiňte tak za stálého a suchého počasí. Tedy v teplotách asi od 5 °C do 30 °C maximálně.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Jan Mikulín - profile photo

Jak bydlet co nejlépe? Vychytávek v domácnosti je spousta. O některé se s vámi podělím.