Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

Elaena Targaryen

Elaena Targaryen
(11 hlasů)
82%
přihlaš se a hodnoť
Věk
70 let (narozena 150 AC, zemřela okolo 220 AC)
Pohlaví
Žena
Titul
Princezna
Role
Epizodní
Karma
spoiler (zobraz kliknutím)Kladná
Hraje
Princezna Elaena je epizodní postavou z fantasy světa Píseň ledu a ohně, která je okrajově zmíněná v knihách Svět ledu a ohně, Bouře mečů, Hostina pro vrány a Tanec s draky.


Elaena Targaryen byla třetí dcerou a nejmladším dítětem krále Aegona III. Targaryena a jeho druhé manželky, královny Daenaery Velaryon. Elaena měla celkem čtyři sourozence; dva starší bratry, Daerona I. a Baelora I., a dvě starší sestry, Daenu a Rhaenu. Co se vztahů mimo rodinu týče, Elaena měla za svůj život dva milence, a to lorda Alyna Velaryona a krále Aegona IV. Targaryena. Rovněž byla třikrát vdaná, a to za lorda Ossifera Plumma, lorda Ronnela Penrose a sera Michaela Manwoodyho.

Během života se stala matkou celkem sedmi dětí; postupně porodila Jona Vodu a Jeyne Vodu, které porodila svému milenci Alynovi. Dále následoval Viserys Plumm, který byl oficiálně synem jejího prvního manžela, avšak se říkalo, že chlapec byl ve skutečnosti synem jejího dalšího milence a zároveň bratrance Aegona IV. Další čtyři děti porodila svému druhému manželovi, přičemž se jednalo o Robina Penrose, Laenu Penroseovou, Jocelyn Penroseovou a Joy Penroseovou. Její třetí manželství zůstalo bezdětné.

Vzhled a povaha


V dětství byla Elaena typický benjamínek; její krása tak nebyla tak velká a pověstná jako krása jejích dvou sester. Někteří popisují Elaenu jako "tenkou, malou, nemotornou a hrbatou věc", která byla svým způsobem neohrabaná, avšak i přes svůj stud poměrně okouzlující. Její rty byly tenké a často sevřené ve zlostném úšklebku. Její oči byly jasné a fialové barvy s jemným odstínem. Měla platinově bílé vlasy se stříbrným nádechem, přičemž je měla protkány jasně zlatým pruhem uprostřed, což byla neobvyklá barva i pro Targaryeny, Velaryonony a celkově Valyrijčany. Své velmi dlouhé vlasy nosila vždy upravené, stažené a zapletené do copu, přičemž se o nich říkalo, že je její koruna krásy a že jsou tím nejkrásnějším aspektem její vizáže. Na znamení odporu si však jednoho dne ustřihla svůj přenádherný cop, aby se vzepřela svému bratru Baelorovi za to, že jí uvěznil v takzvané "panenské skrýši". Po této úpravě nosila dlouhé roky krátké vlasy, což bylo v té době na urozenou ženu velmi neobvyklé.

Ačkoliv nebyla Elaena jako mladá dívka tou nejkrásnější dívkou všech dob, její půvab paradoxně sílil s přibývajícím věkem. Říkalo se tak, že v úctyhodných sedmdesáti letech byla mnohem krásnější a atraktivnější než ve svých sedmnácti letech. Každopádně i v rané dospělosti se jednalo o přenádhernou a výjimečnou ženu, která byla typickou Valyrijčankou.


Co se jejího stylu oblékání týče, Elaena se jako malá ráda oblékala do černé barvy, a to jednoduše proto, že její starší sestra Daena se tak rovněž oblékala po vzoru jejich otce. Jejím vůbec nejcennějším majetkem bylo dračí vejce, jehož povrch měl stejnou neobvyklou barvu, jako měly její vlasy, což opět přidalo Elaeně na výjimečnosti.

Povahově měla více než jen trochu svévolnosti a vzdoru, jako měla její sestra, což víc než dost prokázala, když vyrostla. Celkově se tak v dospělosti hodně podobala své sestře Daeně. Elaena často střídala nálady; uměla tedy být velmi nepříjemná, přísná a odměřená, jindy byla zase plachá a okouzlující, a tudíž se její povaha dala přirovnat k prudké letní bouři, kdy nikdo dopředu neví, s čím bude mít přesně čest. Elaena však byla také velmi mazaná, bystrá a inteligentní, přičemž svou vychytralost využívala zejména na manipulaci s penězi a financemi. Byla taktéž velmi politicky a ekonomicky obratná. Její druhý manžel Ronnel zasedal v malé radě jako správce pokladny, avšak bylo všeobecně známo, že jeho povinnosti zastávala právě princezna Elaena, jenž tak finance celé říše prostřednictvím svého manžela coby figuranta ovládala.

Pozor: Následující část textu může obsahovat vyzrazení děje a osudu postavy!

Dětství a mládí v panenské skrýší


Princezna Elaena se narodila roku 150 v Králově přístavišti jako třetí dcera a zároveň nejmladší dítě krále Aegona III. Targaryena a královny Daenaery Velaryon. Její dětství se však nedalo charakterizovat jako harmonické. Když se dostal k moci Baelor, který se tak stal "požehnaným" králem, tak první věcí kromě dobročinnosti bylo to, že nechal nejvyšším septonem zrušit své manželství s královnou Daenou, protože z důvodu své zbožnosti odmítl manželství naplnit. Tehdy jedenáctiletá Elaena a její starší sestry byly uvězněné v Baelorových komnatách v Rudé baště, která se stala známou jako takzvaná "panenská skrýš". O dívkách se tehdy mluvilo jako "o třech pannách ve věži". Podle krále Baelora to bylo všechno proto, aby ochránil nevinnost a počestnost svých tří sester před špatností světa i těch bezbožných lidí a členů královského dvora, jelikož nadpozemská krása dívek by je sváděla ke smrtelným hříchům. Mnozí však podezřívali krále, že se obává, že on sám bude pohledem na jejich nadpozemskou krásu sváděn ke hříchu a chtíči.


Elaena nenáviděla své uvěznění v "panenské skrýši" ze všech sester pravděpodobně nejvíce. Aby dala svému bratrovi najevo, že s žalářem nesouhlasí, ustřihla si svůj nádherný cop a poslala ho Baelorovi jako ukázku toho, že se zbavila své krásy, a tudíž už ji nemusí bratr dále věznit. Její prosby však nebyly vyslyšeny. Její mazaný plán nevyšel, a proto Elaena a její sestry zůstaly v "panenské skrýši" až do Baelorovy smrti roku 171. Po smrti krále Baelora byla princezna Elaena krátce zvažována jako možná dědička trůnu, ale ze všech sester byla ta nejmladší; byla tedy považována za příliš mladou a nezkušenou, a to i přes její nadprůměrný intelekt a bystrost. Aby toho nebylo málo, po deseti letech v "panenské skrýši" zůstala Elaena i její sestry bez vlivných a mocných spojenců. Taktéž vzpomínky na Tanec draků a na samozvanou královnu Rhaenyru Targaryen, poslední ženu, která usedla na Železný trůn, zanechala mnoho pochybností o představě vládnoucí královny. Dědické nároky Elaeny a jejích sester byly nakonec opomenuty, a tudíž na trůn usedl Viserys II., strýček Elaeny.

První láska


S Alynem to dívce bohužel neklaplo
Poté, co byla mladičká princezna osvobozena ze svého zajetí, přežila všechny své sourozence. Elaena nadále vedla velice bouřlivý a dekadentní život, který byl plný vášně a vzrušení. Přestože měla Elaena během svého života tři manžele, velkou láskou jejího života byl její vlastní bratranec - lord Alyn Velaryon. Tomu porodila dvě nemanželské děti, dvojčata Jona a Jeyne. Naivní Elaena doufala, že si Alyna vezme za manžela, avšak on se "raději" ztratil na moři. Jeden rok po jeho "záhadném" zmizení se vzdala veškeré naděje a svorně souhlasila, že si vezme jiného muže za svého právoplatného manžela, jelikož na ní byl vyvíjen tlak ze strany krále, malé rady a královského dvora.

První manželství

Roku 176, tedy za vlády krále Aegona IV. Targaryena, se Elaena ve věku 26 let provdala za svého prvního manžela - bohatého, ale velmi starého a nemocného lorda Ossifera Plumma. Manželství však nemělo dlouhého trvání, jelikož Osssifer zemřel o jejich svatební noci; údajně tomu bylo poté, co přenádhernou princeznu viděl poprvé nahou během obřadu svatebního povlečení. Elaena však i přes tuto tragédii "záhadně" otěhotněla a porodila syna jménem Viserys Plumm. Tato událost se později stala záminkou pro uštěpačnou poznámku Cersei Lannister, jenž svému bratrovi Jaimemu připomněla, že starý Plumm byl již příliš mrtvý, a přesto mu to nezabránilo být posmrtně otcem dítěte.


Byli tu ti, kteří pochybovali o chlapcově původu. Měli podezření, kdo by mohl být ve skutečnosti chlapcovým otcem; tušili, s kým si Elaena užívala o své svatební noci místo svého mrtvého a právoplatného manžela. U královského dvora se šeptalo, že otcem jejího třetího dítěte je její vlastní bratranec Aegon IV., nikdo se však neodvážil vyslovit své podezření nahlas. Mnozí se domnívají, že Elaena se stala milenkou svého vlastního bratrance po vzoru své starší sestry Daeny, která měla rovněž s Aegonem vášnivý románek, přičemž s ním měla syna Daemona.

Druhé manželství


Princezna Elaena se po skonu Ossifera Plumma provdala za svého druhého manžela, lorda Ronnela Penrose. Její nový manžel zasedal v malé radě jako správce pokladny, avšak bylo všeobecně známo, že povinnosti plnila právě Elaena, protože to s penězmi uměla, zatímco Ronnel byl v číslech a financích naprosto ztracený. Král Daeron II. princezně plně důvěřoval v mnoha důležitých státních záležitostech a Elaena se stala velmi vlivnou ženou. I když se jednalo o sňatek politický a "z rozumu", tak Elaena porodila Ronnelovi celkem čtyři děti - Robina, Laenu, Jocelyn a Joy Penrose. Po narození svého sedmého dítěte Elaena prohlásila, že pokud bohům stačí sedm, bude to stačit i jí.

Třetí manželství


Svému prohlášení dostála, jelikož její třetí manželství zůstalo bezdětné. Nedlouho po Ronnelově smrti se Elaena znovu vdala, tentokrát tomu však bylo z lásky a vlastního rozhodnutí, což se o předchozích dvou sňatcích říct nedalo, jelikož tam bylo vše z vůle krále. S požehnáním krále Daerona II. se Elaena provdala za sera Michaela Manwoodyho z Dorne, který byl součástí dvora královny Myriah Martell, díky čemuž se stal důvěrným přítelem krále Daerona. Michael byl při několika příležitostech poslán jako vyslanec do Braavosu a existuje záznam o korespondenci mezi ním a držiteli klíčů Železné banky. Tyto dopisy, i když byly podepsány Michaelovým jménem a opatřeny jeho pečetí, se zdají být dílem Elaeny, která tak pokračovala ve správě financí ve stínu svého muže.

Zatímco její manžel byl kultivovaný muž s velkým důvtipem a učenlivostí, Elaena tvrdila, že to nebyly tyto vlastnosti (ani jeho inteligence a vzdělání), kvůli kterým se do něj zamilovala, ale bylo to kvůli jeho lásce k hudbě a umění. Bylo všeobecně známo, že Michael pro Elaenu hraje na harfu. Když Michael zemřel, Elaena přikázala na jeho památku vytesat jeho podobiznu s harfou namísto meče a rytířských ostruh.

Princezna Elaena přežila všechny své muže a své sestry. Dožila se nejméně sedmdesáti let, a podle mužů zrála jako víno, tudíž s přibývajícím věkem byla krásnější než ve svém mládí. Do historie Západozemí se však nezapsala svým půvabem, ale díky tomu, že šlo o jednu z nejchytřejších a nejvíce inteligentních žen své doby.

Odkaz


Potomek Viseryse Plumma překročil Úzké moře a stal se předkem lorda Bena Plumma, který vypraví své královně Daenerys o tom, že má v sobě "kapku dračí krve" a že mu jeho babička vyprávěla příběh o starém Plummovi, který si za vlády Aegona IV. vzal za manželku dračí princeznu.

Jon Waters měl zase syna, který si změnil příjmení na Longwaters, aby ukázal, že se sám narodil jako "právorozený" a že jeho potomci dodnes žijí v Korunních zemích. Jeden z nich je Rennifer Longwaters, hlavní strážce Rudé bašty, který se rád ohání svým původem "z Targaryenské princezny", i když mu lidé často nevěří. Když historku o svém původu vypraví seru Jaimemu Lannisterovi, tak Jaime posměšně poznamená, že si Rennifera Longwaterse málem spletl s Aegonem Dobyvatelem.
Autoři popisu: Ania Sweet; Malfurik; -
Blízcí

pro MÉNĚ REKLAM se přihlaš a komentuj postavu Elaena Targaryen

5.7.2023 14:38
Nejmladší dcera krále Aegona III. a jeho druhé manželky Daenaery Velaryon, sestra králů Daerona I. a Baelora I. Narodila se v roce 150 Po dobytí.

::Vzhled::

Elaena měla světle fialové oči a úzké rty, často zlostně sevřené. Její vlasy byly platinově bílé, protkané jasně zlatým pramenem uprostřed. To byla neobvyklá barva i pro Targaryeny. Nosila je dlouhé, stažené dozadu a spletené do copu. Říkalo se, že vlasy jsou na ní to nejkrásnější. Když byla malé děvče, ráda se oblékala do černé, stejně jako její nejstarší sestra Daena, která pro ni byla vzorem. Jejím nejcennějším majetkem bylo dračí vejce, jehož povrch měl stejnou barvu, jako její vlasy.

+spoiler+

Elaeně bylo pouhých 11 let, když ji její bratr Baelor zavřel spolu se staršími sestrami Daenou a Rhaenou do Panenské skrýše v Rudé baště, aby jejich krása nikoho nesváděla k žádostivosti. Byla tou dobou jen hubený skrček. Střídala nálady – uměla být nepříjemná a odměřená, zatímco jindy byla plachá a okouzlující. Ale už v té době byla stejně divoká jako její nejstarší sestra Daena. Elaena uvěznění nenáviděla. Uřízla si svůj cop a poslala ho bratrovi. Doufala, že když se zbaví své krásy, tak ji propustí. Marně. Několik následujících let pak Elaena nosila vlasy krátké.

Elaena žila mnohem déle než Daena a mnohem bouřlivěji než Rhaena. Provdala se celkem třikrát. Dvakrát na příkaz krále, potřetí z vášně. Svým manželům porodila pět dětí. Její životní láskou byl ovšem její bratranec Alyn Velaryon, mořeplavec a admirál, přezdívaný Oakenfist (Dubopěst). Měla s ním další dvě nemanželské děti – Jona a Jeyne Watersovy. Pak prohlásila, že když sedm vyhovuje bohům, je to dostačující i pro ni.

Elaena nikdy nebyla tak krásná jako její starší sestry, ale byla jednou z těch žen, které rozkvétají s věkem. Muži tvrdili, že v sedmdesáti je krásnější, než byla v sedmnácti. Byla bystrá a chytrá, zvlášť v souvislosti s penězi. Její druhý manžel zasedal v malé radě jako správce pokladny, ale bylo všeobecně známo, že jeho povinnosti zastávala právě Elaena.


Autor: Malfurik
Důvod odstranění: krátký a neaktuální popis, chystá se nový
#543123      
+1

přidal: Akul
Další ze světa
Edric Bouře
9605 zobraz
Edwyn Frey
1473 zobraz
Eldon Estermont
1855 zobraz
Elia Martell
32524 zobraz

Všechny postavy

Hodnocení uživatelů

Akul - 70%
Melancholie - 80%
Marco - 70%
Renn - 80%
vikca - 70%
NicolasDC - 90%
flylyncz - 90%
Ania Sweet - 100%
vertas - 70%
Mdeep - 80%
Thranduiless - 100%





Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc | vypnout náhledy
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.1037