Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

BAFTA 2019 - Nominace

22.1.19 22:10 - Soundwave
Zlaté Glóby byly vyhlášeny, máme tu nominace na ceny britské filmové akademie BAFTA, které se budou udělovat 10. února 2019, moderovat bude Joanna Lumley. V hledáčku téměř všech kategorií je britský film The Favourite, který posbíral nejvyšší počet nominací, 12, a pravděpodobně sežere tolik sošek, kolik bude moct. Další filmy s vysokými počty nominací jsou dle očekávání A Star is Born, Roma, Green Book, BlacKkKlansman, Vice a hodně technických nominací posbírala i hitovka Bohemian Rhapsody. Poměrně nečekaně se do mnoha kategorií vloudil Zlatými Glóby trestuhodně opomenutý polský klenot Cold War, naopak Black Panther byl naštěstí v hlavních kategoriích rozumně vynechán. Zajímavostí je Bradley Cooper, nominován v pěti různých kategoriích (producent, režie, herec, scénář, hudba).

Nejlepší film
BlacKkKlansman
The Favourite
Green Book
Roma
A Star is Born

Pravděpodobně nejrozumnější volba pěti nejlepších snímků letošního roku. Britové si velmi potrpí na své filmy, a v této kategorii je jejich volba jasná, historický herecký koncert tří žen The Favourite. Síla britských voličů by měla být velká, v opačném případě pak na sošku číhá na Glóbech ošizená A Star is Born. Chybějící J. D. Washington mezi hlavními herci naznačuje, že BlacKkKlansman nebude mít na Britských ostrovech takovou sílu, jako v zámoří. Překvapit by mohla Roma, technicky zahraniční film, což mu zabránilo v nominaci za nejlepší drama na Glóbech. Vzhledem k zohlednění polského Cold War je možné, že Roma bude překvapením večera. Alfonso Cuarón se ale svých sošek spíš dočká až na Oscarech.

Výjimečný britský film
Beast
Bohemian Rhapsody
The Favourite
McQueen
Stan and Ollie
You Were Never Really Here

Mezi vyjímečnými britskými filmy letos máme hned několik mainstreamově poměrně "známých" filmů, což nebývá vždycky zvykem. Hlavní cenu zfoukne suverénní The Favourite, velikán mezi mrňousky, který je jediný nominován i na nejlepší film. Číhá tady ale i Bohemian Rhapsody, která překvapila už na Golden Globes, a tohle by pro film mohla být cena útěchy za to, že tentokrát se do hlavní kategorie Queeni nedostali. Dále je tu Stan and Ollie, snímek o Laurelu a Hardym, a nebo You Were Never Really Here s Joaquinem Phoenixem, což jsou oba velmi kvalitní filmy, které by mohly nakonec se štěstím cenu uzmout.

Nejlepší režie
Spike Lee (BlacKkKlansman)
Pawel Pawlikowski (Cold War)
Yorgos Lanthimos (The Favourite)
Alfonso Cuarón (Roma)
Bradley Cooper (A Star is Born)

Alfonso Cuarón by měl být, stejně jako i na Oscarech, jasná volba, ale co když bude síla VB natolik veliká, že jej dokáže předběhnout Yorgos Lanthimos. A nebo se konečně napakuje Bradley Cooper? Poměrně nečekaně se sem na úkor silných jmen vecpal polák Pawel Pawlikowski, který by se mohl stát černým koněm.

Nejlepší herec v hlavní roli
Bradley Cooper (A Star is Born)
Christian Bale (Vice)
Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
Steve Coogan (Stan and Ollie)
Viggo Mortensen (Green Book)

Tak co je to s tím Rami Malekem? Nejprve se experti domnívali, že celý jeho film půjde na filmových cenách do kopru a stáhne ho s sebou. Experti narazili do zdi, Rami Malek vyhrál Zlatý Glóbus a jeho Bohemian Rhapsody senzačně vyhrálo nejlepší drama. Jenže tu máme obrovského konkurenta Christiana Balea, který ten Zlatý Glóbus vyhrál taky. Bude to tedy souboj mezi těmito pány, přičemž na BAFTA má Malek šanci o něco větší, přece jenom stojí před veskrze britskými voliči. Bale by si však měl brousit zuby na Oscara. Bradley Cooper vše tiše pozoruje z povzdálí jakožto náhradní favorit za oba jmenované. Steve Coogan překvapil svým výskytem mezi nejlepšími herci, které se dá vysvětlit jedině, opět, britským původem.

Nejlepší herečka v hlavní roli
Glenn Close (The Wife)
Lady Gaga (A Star is Born)
Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?)
Olivia Colman (The Favourite)
Viola Davis (Widows)

I zde se nám našlo nečekané překvapení, když poslední místo v nominacích pro nejlepší herečku zašlápla Viola Davis, na jejíž silný výkon ve Vdovách si už nikdo skoro ani nevzpomněl. Přesto jsou její šance téměř nulové, a může si tak v klidu užít slavností ceremoniál, kde se o její kategorii popere Olivia Colman jako královna Anna a Glenn Close, která sebrala Zlatý Glóbus Lady Gaga. Ta má teď podobné postavení jako Bradley Cooper v hercích, čekat, jestli se neuvolní místo. Olivia Colman pravděpodobně jakožto britka tentokrát Glenn Close předčí.

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Adam Driver (BlacKkKlansman)
Mahershala Ali (Green Book)
Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?)
Sam Rockwell (Vice)
Timothée Chalamet (Beautiful Boy)

Mahershala Ali je zvyklý v Americe vyhrávat jednu cenu za druhou, ale tady je v Británii, kde naposledy překvapivě prohrál (ačkoli byl Oscar nakonec jeho). Vymete s ním tedy tentokrát Richard E. Grant nebo Timotheé Chalamet? Sam Rockwell, loňský vítěz této kategorie, se překvapivě drží za roli George Bushe ve Vice, na úkor Sama Elliota ze Star is Born, který kvůli němu přišel o nominaci i na Glóbech.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Amy Adams (Vice)
Claire Foy (First Man)
Emma Stone (The Favourite)
Margot Robbie (Mary Queen of Scots)
Rachel Weisz (The Favourite)

Jednoznačný souboj mezi vedlejšími herečkami z The Favourite, Emma Stone se popere s Rachel Weisz. Stejný případ jako s Mahershalou Alim, favoritka černé pleti Regina King zapomněla, že ve Velké Británii barva pleti automaticky ceny nevyhrává, a nominace ji tady, stejně jako na Screen Actors Guild minula, přestože si pro Oscara dojde úplně stejně jako Mahershala Ali. Claire Foy stále přežívá nízkou návštěvnost Prvního člověka a překvapením dne je Margot Robbie, loňská nominovaná za I, Tonya, která pro změnu přežila nízké hodnocení filmu Mary, královna skotská a vecpala se do finální pětky.

Nejlepší adaptovaný scénář
BlacKkKlansman (Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott)
Can You Ever Forgive Me? (Nicole Holofcener, Jeff Whitty)
First Man (Josh Singer)
If Beale Street Could Talk (Barry Jenkins)
A Star is Born (Bradley Cooper, Will Fetters, Eric Roth)

Tahle kategorie už zase nebude tak jednoznačná. Nápaditý BlacKkKlansman má podobnou šanci, jako taková A Star is Born, ale cenu útěchy by nakonec mohl shrábnout i Can You Ever Forgive Me?, kterýžto se jinak probojoval jen do hereckých kategorií. Nebo přijde tato cena útěchy pro First Mana? Přece jen se jedná o nesporně kvalitní film, který narazil hlavně na svůj vlastní prodělek.

Nejlepší původní scénář
Cold War (Janusz Glowacki, Pawel Pawlikowski)
The Favourite (Deborah Davis, Tony McNamara)
Green Book (Brian Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga)
Roma (Alfonso Cuarón)
Vice (Adam McKay)

The Favourite se zase chystá vykrást další sošku, ale přežije sílu emocionální ždímačky Roma, politické taškařice Vice a sílu komediálního dramatu Green Book? Nebo to nakonec bude úplně jinak a slavit se bude v Polsku?

Nejlepší původní hudba
BlacKkKlansman (Terence Blanchard)
If Beale Street Could Talk (Nicholas Britell)
Isle of Dogs (Alexandre Desplat)
Mary Poppins Returns (Marc Shaiman)
A Star is Born (Bradley Cooper, Lady Gaga, Lukas Nelson)

Vítěz Glóbu First Man se do nominací nedostal, můžeme se tedy jen dohadovat, ke komu cena půjde. Silným kandidátem je Mary Poppins Returns, která byla jedním z favoritů i na Globes, plus je tady všudypřítomný Alexandre Desplat a jeho Psí ostrov, který má šanci vždycky. Poněkud zajímavá situace zde nastala s filmem Zrodila se hvězda, protože kategorie písní BAFTA nevede, a tak se dostala k nominaci pro celou hudbu. Její síla je tak nepředvídatelná a nakonec by mohla všechny překvapit. Silná je ale i hudba k If Beale Street Could Talk, tak uvidíme.

Nejlepší kamera
Bohemian Rhapsody (Newton Thomas Sigel)
Cold War (Lukasz Źal)
The Favourite (Robbie Ryan)
First Man (Linus Sandgren)
Roma (Alfonso Cuarón)

Milé překvapení přišlo v podobě Bohemian Rhapsody mezi kameramany, což je další luxus, kterého se asi na Oscarech nedočkáme, stejně jako vítězství tohoto filmu v této kategorii. Pořád je tady totiž valibuk Alfonso Cuarón, který s kamerou k Roma zfoukl snad všechny. Mohl by to zkusit i Oscarem oceněný kameraman Sandgren za First Man, a nebo zase britský The Favourite.

Nejlepší střih
Bohemian Rhapsody (John Ottman)
The Favourite (Yorgos Mavropsaridis)
First Man (Tom Cross)
Roma (Alfonso Cuarón, Adam Gough)
Vice (Hank Corwin)

Téměř stejná situace jako u kamery, akorát, že mnohem větší šanci má The Favourite a First Man, než Roma, která pravděpodobněji spíš vyhraje kameru. Možná by britové mohli slyšet i na Bohemian Rhapsody, u stříhání závěrečného Live Aidu se přece jenom John Ottman nejspíš dost zapotil.

Nejlepší animovaný film
Incredibles 2
Isle of Dogs
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Dlouho byl jistotou Pixar se svými Incredibles 2, dokud se nezjevil nový komiksový Spider-Man: Into the Spider-Verse a nevytřel všem zrak na Zlatých Globech. Druhý Raubíř Ralf se do zúžené nominace nevešel, a favoritům sekunduje ještě Psí ostrov, který za nimi však svými kvalitami nijak nezaostává a celkově se letošní rok dá považovat pro animáky zdařilým.

Nejlepší neanglicky mluvený film
Capernaum (Libanon)
Cold War (Polsko)
Dogman (Itálie)
Roma (Mexiko)
Shoplifters (Japonsko)

Nominace na zahraniční filmy proběhly dle očekávání, a Roma je pochopitelně jasný vítěz. Je však pravda, že jestli má Cold War z Polska šanci ho na nějakých cenách porazit, tak na Baftách, byť je to šance minimální. Potěší i Shoplifters, a jediným překvapením je zmínka pro Dogmana, nicméně překvapením vítaným.

Nejlepší masky a účesy
Bohemian Rhapsody (Mark Coulier, Jan Sewell)
The Favourite (Nadia Stacey)
Mary Queen of Scots (Jenny Shircore)
Stan and Ollie (Mark Coulier, Jeremy Woodhead)
Vice (konkrétní nominovaní zatím nejsou oznámeni)

V technických kategoriích typu masky, kostýmy a výprava je největším favoritem jasně The Favourite, ale to neznamená, že by mohli její konkurenti Favoritce nějaké ty sošky přece jen uzmout. V případě masek a účesů by mohl uspět Vice, který předělal Christiana Balea na viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Nejlepší kostýmy
The Ballad of Buster Scruggs (Mary Zophres)
Bohemian Rhapsody (Julian Day)
The Favourite (Sandy Powell)
Mary Poppins Returns (Sandy Powell)
Mary Queen of Scots (Alexandra Byrne)

V této kategorii by mohla The Favourite vystrnadit nějaká Mary, ať už Poppins, nebo Queen of Scots .

Nejlepší výprava
Fantastic Beasts: Crimes of Grindelwald (Stuart Craig, Anna Pinnock)
The Favourite (Fiona Crombie, Alice Felton)
First Man (Nathan Crowley, Kathy Lucas)
Mary Poppins Returns (John Myhre, Gordon Sim)
Roma (Eugenio Caballero, Bárbara Enríquez)

Zase tu máme jasného favorita The Favourite, tentokrát mu konkuruje Roma ze 70. let v Mexiku, a First Man 60. let v USA.

Nejlepší vizuální efekty
Avengers: Infinity War (Dan DeLeeuw, Russell Earl, Kelly Port, Dan Sudick)
Black Panther (Geoffrey Baumann, Jesse Chisholm, Craig Hammack, Dan Sudick)
Fantastic Beasts: Crimes of Grindelwald (Tim Burke, Andy Kind, Christian Watkins)
First Man (Ian Hunter, Paul Lambert, Tristan Myles, J. D. Schwalm)
Ready Player One (Matthew E. Butler, Grady Cofer, Roger Guyett, David Shirk)

Nejlepší vizuální efekty si letos pravděpodobně opět rozdělí Disney, konkrétně Marvel, ať už Avengers: Infinity War, nebo Black Panther.

Nejlepší zvukové efekty
Bohemian Rhapsody (John Casall, Tim Cavagin, Nina Hartstone, Paul Massey, John Warhurst)
First Man (Mary H. Ellis, Mildred I. Morgan, Ai-Ling Lee, Frank A. Montaňo, Jon Taylor)
Mission: Impossible - Fallout (Gilbert Lake, James H. Mather, Christopher Munro, Mike P. Smith)
A Quiet Place (Erik Aadahl, Michael Barosky, Brandon Procter, Ethan van der Ryn)
A Star is Born (Steve Morrow, Alan R. Murray, Jason Ruder, Tom Ozanich, Dean Zupancic)

S posouzením zvukových efektů to bude těžké. Bohemian Rhapsody míchá zpěv Ramiho Maleka se záznamem Freddieho Mercuryho, přidává k tomu hlas dalšího zpěváka do finální formy a do toho rekonstruuje koncerty Queenů, A Quiet Place je horor celý založený na zvukových efektech, A Star is Born sice nerekonstruuje, ale ozvučuje koncerty zamilované dvojice Cooper-Gaga. First Man potřebuje autentický zvuk pro autentický dolet na Měsíc a poslední Mission: Impossible je jeden z letošních nejlepších akčních fláků, který nadupaný zvuk jen posouvá k lepšímu adrenalinovému zážitku. Tak který to bude?

Nejlepší britský krátkomentrážní film
73 Cows
Bachelor
The Blue Door
The Field
Wale

Nejlepší britský krátkomentrážní animovaný film
I'm OK
Marfa
Roughhouse

Vyjímečný debut britského scénáristy, režiséra nebo producenta
Apostasy (Daniel Kokotajlo)
Beast (Michael Pearce, Lauren Dark)
A Cambodian Spring (Chris Kelly)
Pili (Leanne Welham, Sophie Harman)
Ray and Liz (Richard Billingman, Jacqui Davies)

Velkým kandidátem na výhru je Beast, jediný film, zároveň nominovaný i na Vyjímečný britský film.

Cena pro vycházející hvězdu
Barry Keoghan
Cynthia Erivo
Jessie Buckley
Lakeith Stanfield
Letitia Wright

berserk11
Cold War jsem viděl a to dokonce v Polsku :D. Docela mne překvapuje, že je tak mezinárodně úspěšný. Takovej polskej Homo Faber...
10.1.19 17:04
ondra13
Nechápu proč BR nemá nominaci na nejlepší film, ani jeden z nominovaných mu nesahá na paty
22.1.19 22:10
Přidej reakci




Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.031