Video placeholde
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
Happening v žižkovské Klinice v den vystěhování, 10. ledna 2019
13
Fotogalerie

Klinika v kostce: Cizí objekt obsadili aktivisté v roce 2014, jeho nedobrovolné vyklizení se blíží

Aktivisté, kteří stále neoprávněně okupují objekt na pražském Žižkově, který jim nepatří, svůj "nárok" na budovu obhajují "demokratizací vlastnictví" a uplatňování práva vlastníka označují za fetižizaci soukromého majetku. Objekt obsadili v roce 2014, o pár měsíců později jim vyšel vstříc Andrej Babiš, který ale po roce otočil. Aktivisté v Klinice mají už několik soudních rozhodnutí, všechna jim nařídila opustit budovu, ani jedno rozhodnutí aktivisté nerespektovali. Aktivisté v budově pořádali akce typu přednášky, po obsazení objektu ho také očistili od odpadků, které do opuštěného objěktu před tím průběžně nanesli bezdomovci.

Aktivisté obsadili budovu: prosinec 2014

Objekt obsadili aktivisté, vyklidili jej a bez povolení v něm několik dní provozovali takzvané sociální centrum. Následně je vyvedla policie. Objekt měl být převeden na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která tam chtěla přestěhovat své sídlo. Od plánu ale upustila.

Babiš podlézá aktivistům: únor 2015

Státní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) budovu nabídl aktivistům na rok k bezplatné výpůjčce. Probíhaly částečné opravy, aktivisté zároveň odmítali dotace samosprávy a velkých sponzorů.

Aktivity v centru Klinika

Vznikla komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádaly se tam přednášky, promítání, koncerty či výuka cizích jazyků. Programy byly zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

Sbírka pro uprchlíky: 2015

Klinika spustila sbírku oblečení pro uprchlíky.

Útok na Kliniku: Únor 2016

Začátkem února na budovu zaútočili maskovaní pachatelé. Ve stejný den se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Klinika na svých internetových stránkách uvedla, že za útokem stáli neonacisté. Policie případ odložila kvůli důkazní nouzi.

Stížnosti na hluk

Radnice Prahy 3 uvedla, že na centrum si kvůli nepřiměřenému hluku a ohňům stěžovalo asi 60 místních občanů.

Kdo podpořil Kliniku

Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí včetně tehdejšího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera mladšího (ČSSD). Kliniku podpořila i třicítka spisovatelů. V prohlášení uvedli, že nerozumí neochotě úřadů umožnit další fungování Kliniky, která se podle nich za jediný rok dokázala stát sociálním i kulturním centrem.

Konec smlouvy: Březen 2016

Smlouva Klinice vypršela 2. března. ÚZSVM ji neprodloužil proto, že budova v majetku státu nemá platnou kolaudaci. Podle úřadu je budova zkolaudovaná jako plicní zdravotnické zařízení. ÚZSVM by jako vlastníkovi tedy hrozila za obývání budovy zkolaudované pro jiný účel pokuta.

Cena Nadace Charty 77: Květen 2016

V květnu 2016 Klinika obdržela Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost, kterou uděluje Nadace Charty 77.

Budovu získala SŽDC: Říjen 2016

V říjnu 2016 budovu získala od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která oznámila, že sem chce přestěhovat některé své zaměstnance. SŽDC vyzvala Autonomní sociální centrum Klinika k vyklizení budovy. Aktivisté okupující objeklt to odmítli s tím, že "fungující autonomní sociální centrum má větší hodnotu pro město než kanceláře SŽDC".

Soud nařídil vyklizení: Leden 2017

V lednu 2017 soud rozhodl, že aktivisté mají vyklidit budovy i pozemky. Aktivisté to odmítli.

Odvolací soud potvrdil vyklizení: Říjen 2017

V říjnu 2017 rozsudek o vyklizení Kliniky potvrdil odvolací soud. Aktivisté, kteří stále neoprávněně okupovali budovu, která je v majetku někoho jiného, to odmítli. Zástupci SŽDC a autonomního centra se poté nedomluvili na kompromisním návrhu, podle kterého by centrum v budově fungovalo do začátku rekonstrukce.

Aktivisté nemusí platit: Listopad 2017 

Soud rozhodl, že Autonomní sociální centrum Klinika a jeho zástupkyně Tereza Virtová nemusí platit státnímu ÚZSVM 360 000 korun za neoprávněné užívání nemovitosti v roce 2016.

Nejvyšší soud odmítl aktivisty: Říjen 2018

Nejvyšší soud (NS) začátkem loňského roku odložil vykonatelnost verdiktu o vyklizení. Odklad platil jen do rozhodnutí NS o dovolání. V říjnu NS dovolání proti verdiktu o vyklizení centra zamítl. Aktivisté poté oznámili, že chystají ústavní stížnost. SŽDC oznámila, že požádá exekutora o vyklizení budovy.

Ústavní soud odmítl aktivisty: Listopad 2018

Ústavní soud loni v listopadu odmítl stížnost proti vyklizení centra. SŽDC v prosinci zahájila exekuci s tím, že exekutor k vyklizení budovy přistoupí 10. ledna.

Exekutor v Klinice: Leden 2018

Ve čtvrtek 10. ledna zamířil do Kliniky exekutor.