VIDEO: Aktivisté Kliniku neopustili. Exekutor se na místo vrátí v pátek dopoledne

Exekutor zahájil ve čtvrtek po 10. hodině vyklízení budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde sídlí Autonomní sociální centrum Klinika. Do budovy se nemohl dostat, a na pomoc si následně zavolal policii. Tu ale nepožádal o pomoc při vyklízení budovy. Krátce před 16.00 exekutor oznámil, že v budově jsou stále aktivisté a že se ji pokusí vyklidit v pátek v deset hodin dopoledne.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:13 10. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekutor Ivo Luhan se chtěl po desáté hodině ranní nejprve do budovy dostat hlavním vchodem. Příznivci Kliniky mu ale zatarasili cestu a do objektu ho nepustili.

Po krátkém pokusu dostat se do budovy pomocí beranidla využil zadní vchod. Situace na místě byla vyhrocená, ve dveřích se přetlačovali mezi sebou pracovníci exekutora a příznivci Kliniky.

„Byl jsem napaden, takže musím požádat policii o součinnost,“ prohlásil později s tím, že do něj lidé strkali. „Klinika žije, boj pokračuje,“ skandovali pak někteří před bočním vchodem do budovy. A na místo dorazili s policií i příslušníci antikonfliktního týmu.

„Náklady vyklizení budou astronomické. Zvažte si a přemýšlejte, kdo to bude všechno platit,“ řekl pak na místě exekutor zástupkyni Kliniky Tereze Virtové. Cena se podle něj může pohybovat od 100 do 600 tisíc korun.

Aktivisté definitivně prohráli boj o Kliniku a musí se vystěhovat. Ústavní soud odmítl jejich stížnost

Číst článek

Exekutor Luhan také vyzval aktivisty z Autonomního sociálního centra Klinika, aby do 11.30 budovu opustili. 

„Po poradě s policií vykazuji podle zákona všechny třetí osoby, kromě tisku, aby opustili nemovitost a tento pozemek,“ prohlásil Luhan. 

Po uplynutí lhůty ale lidé zůstávali jak uvnitř, tak i na střeše budovy. Jeden ze zástupců Kliniky Jakub Ort novinářům řekl, že uvnitř domu jsou desítky lidí. Exekutor je opakovaně upozornil na to, že se podle něj dopouštějí minimálně přestupku a zasáhne policie. 

Následně lhůtu na vyklizení budovy patřící Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) posunul do 12.30, kdy prostory začala zajišťovat stavební firma deskami z dřevotřísky. 

„Vykazuji všechny potřetí,“ prohlásil po vypršení druhé lhůty exekutor. „Žádám novináře, aby opustili prostor. A žádám aktivisty, aby ho opustili rovněž,“ dodal. „Stavební firma zajistí objekt místnost po místnosti. Objekt bude zajišťovat tak, aby nemohlo dojít k násilnému vniknutí,“ popsal.

Někteří aktivisté z Kliniky ale ani po druhém nařízeném termínu budovu neopustili. Část z nich zůstává na střeše objektu. Novináři a další lidé, kteří se pohybovali v okolí budovy, naopak odešli za červenobílou pásku. Exekutor zatím policii o zákrok nepožádal.

„Mrzí nás, že aktivisté nevyslyšeli náš apel, aby objekt opustili, ale věříme, že budou respektovat pokyny exekutora a objekt opustí,“ uvedla pak pro server Novinky.cz mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Firma, která dorazila na místo kvůli zajištění objektu, už zajistila jeho zadní část a kolem 15.00 její zaměstnanci postoupili s pracemi na zabezpečení i do prvního patra předního křídla, v jehož přízemí zůstávají aktivisté. Kolik jich konkrétně je, ale není jasné. Exekutor jim kolem 15.20 megafonem ohlásil, že jim dává půl hodiny na opuštění prostor.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan novinářům potvrdil, že policisté zatím nezaznamenali žádné protiprávní jednání a exekutor je nepožádal o asistenci při vyklizení prostor. Policisté podle Hulana ale hlídají, aby do domu nevstupovali další lidé. Jak se bude situace vyvíjet, nechtěl předjímat.

Exekutor konstatoval do protokolu, že se nepodařilo vstoupit do budovy, informoval z místa redaktor iROZHLAS.cz. V dalších úkonech hodlá exekutor pokračovat v pátek v 10 hodin. Rovněž uvedl, že v pátek vyhodnotí, jak bude ve věci dál pokračovat, jestli požádá o pomoc bezpečnostní službu nebo policii. Přes noc bude objekt podle něj hlídat bezpečnostní agentura.

Přítomní aktivisté, kteří i přes několik výzev budovu neopustili, reagovali na rozhodnutí jásotem a hlasitým potleskem. Nadále zůstávají v přízemí předního křídla. Ostatní prostory specializovaná firma zabezpečila.

Ve čtvrtek odpoledne zveřejnila Správa železničních dopravních cest na svém facebookovém profilu fotky. Aktivisté je však vzápětí začali rozporovat: nepořádek podle nich v domě způsobili až lidé najatí exekutorem. "Byl jsem u toho, když vlítli sekuriťáci ze zahrady do baráku a začli vše rozbíjet a rozhazovat," uvedl například Petr Vrabec a na svém profilu zveřejnil starší fotky Kliniky

Den tuleňů

Před budovou se ráno lidé shromáždili, aby si připomněli Mezinárodní den tuleňů, lachtanů a velryb. Shromáždění bylo úřadům dopředu oznámeno a oficiálně povoleno.

Správa železniční dopravní cesty, která je majitelem objektu, chce v budově později zřídit kanceláře pro své zaměstnance.

KOMENTÁŘ: Stane se z budovy pražské Kliniky znovu nevyužívaná ruina?

Číst článek

„SŽDC neprodleně poté zahájí opravu a stabilizaci objektu,“ uvedl na čtvrtečním brífinku generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. „Jakmile dojde ke stabilizaci nebo případně k rekonstrukci objektu, tak využijeme kapacitu budovy pro administrativní zaměstnance SŽDC,“ dodal.

Podle aktivistů ale rekonstrukce nezačne ještě nejméně rok a mezitím bude objekt chátrat. Navíc by jej podle nich mohlo převzít město, které by v něm zachovalo sociální funkci.

Praha už SŽDC kvůli tomu oslovila, podle organizace nicméně není z právních důvodů možné budovu převést na jiného vlastníka. Zástupci Kliniky, která v objektu působí od roku 2014, se proti exekuci opakovaně bránili, soudy všech instancí však jejich námitky zamítly.

mto, bej, ako, och, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme