TZ: Proč se do Evropy vrací antisemitismus a terorismus? Debata + projekce filmu Watching the Moon at Night

Proč se do Evropy vrací antisemitismus a terorismus? Debata + projekce filmu Watching the Moon at Night / Centrum současného umění DOX / Praha / 14. 1. 2019

V Centru DOX bude v rámci doprovodného programu k výstavě Vítejte v těžkých časech promítnut dokumentární film Watching the Moon at Night, který se zabývá terorismem a antisemitismem v dnešním světě. V následné debatě se autoři filmu a přizvaní odborníci pokusí zodpovědět otázky spojené s alarmujícím nárůstem antisemitismu a terorismu v Evropě.

Základem dokumentárního filmu švédských filmových tvůrců Joanny Helanderové a Bo Perssona natočeného v šesti zemích světa jsou osobní výpovědi obětí teroristických útoků posledních let doplněné o zasvěcené komentáře známých historiků, politologů, filozofů, obránců lidských práv i předních expertů zabývajících se extremismem a antisemitismem.

„Watching the Moon at Night je film, který se dotýká nejdůležitějších otázek naší současnosti. Zobrazuje současný terorismus a politické snahy o jeho ospravedlnění, zrození nového antisemitismu a současnou situaci na Blízkém východě, následky Holocaustu a jeho popírání. Film ukazuje to základní, co spojuje oběti teroristických činů po celém světě i podobnost jejich pachatelů. Ve filmu nejsou zjednodušující teze ani politická korektnost. Pohled jeho tvůrců je osobní a emocionální. Skutečně člověka vyzývá k zamyšlení,“ říká o filmu režisérka Agnieszka Hollandová.

Tento originálně natočený filmový esej je inspirovaný dílem historika Waltera Laqueura a zaznívají v něm verše polské básnířky a laureátky Nobelovy ceny Wislawy Szymborské i názory řady významných evropských intelektuálů: nedávno zemřelého francouzského filosofa André Glucksmana, ruského obránce lidských práv Sergeje Kovaljova, izraelského historika Roberta S. Wistricha a řady dalších. O své zkušenosti se v něm dělí také právník a aktivní odpůrce antisemitismu a terorismu Arnold Roth, kterému při jednom z teroristických útoků zahynula dcera. Ten se také osobně zúčastní diskuse následující po promítnutí filmu.

Film vznikl již v roce 2015. Ale teprve v poslední době, kdy si Evropané museli přiznat alarmující nárůst antisemitismu na starém kontinentě, začíná zaznívat se skutečnou naléhavostí a vzbuzuje řadu neodkladných otázek:

Souvisí zvyšující se počet antisemitských incidentů se vzrůstajícím vlivem muslimského elementu v Evropě, jak tvrdil Walter Laqueur? Nebo spíš se vzestupem pravicových populistických stran? Podílí se na něm podceňovaný levicový antisionismus? Nebo spíše současná uprchlická krize? Přiživují antisemitismus sociální sítě? A jak jeho nárůstu čelit?

Varovné signály se objevovaly již delší dobu: psalo se o tom, že Židé ve Francii, Británii a dokonce i Německu přestávají veřejně nosit kipy, že se z obavy o bezpečnost vyhýbají komunitnímu životu židovských obcí a své děti dávají raději do lépe střežených židovských škol než do běžných státních.

Během roku 2018 pak tyto obavy podpořila i alarmující statistika. Sociologická agentura ComRes oslovila na podnět CNN 7 tisíc osob v sedmi evropských zemích a výsledky byly šokující: 28 % dotázaných uvedlo, že „židovská komunita má ve světě příliš velký vliv“, 17 % se domnívá, že „projevy antisemitismu vyvolávají samy židovské komunity svým každodenním chováním“ a téměř 30 % respondentů se domnívá, že „Židé zneužívají téma Holocaustu, aby si zlepšili své postavení“.

Další významná instituce, Americký židovský spojený distribuční výbor, provedla průzkum mezi 893 zástupci židovských elit v 29 zemích Evropy. Za „bezpečný“ považuje život v Evropě už jen 76 % z nich. Přitom v roce 2008 to bylo 92 %. Ředitel projektu Marcel Dimenstein vidí příčiny v demografických posunech v západní Evropě a ve vzestupu radikálního islámu.

A obavy potvrdil i rozsáhlý výzkum Agentury Evropské unie pro lidská práva z června letošního roku. 89 % z 16 tisíc oslovených evropských Židů nejrůznějšího sociálního postavení v něm odpovědělo, že v posledních pěti letech zaznamenali nárůst antisemitismu.

Evropa se snaží na situaci reagovat a hledá její příčiny. Výzvu proti antisemitismu iniciovanou bývalým ředitelem francouzského státního rozhlasu Philippem Valem podpořila kulturní veřejnost i řada významných politiků. Celospolečenský charakter měla v Británii debata o antisemitismu uvnitř labouristické strany. A v hledáčku novinářů i obránců lidských práv se objevily také antisemitsky laděné výpady maďarské vlády premiéra Viktora Orbána na finančníka a mecenáše George Sorose.

Právě ke snahám definovat příčiny vzrůstajícího antisemitismu a terorismu ve světě  dnes významně přispívá také dokumentární film Watching the Moon at Night. Na předpremiéře ve švédském parlamentu o filmu izraelský velvyslanec ve Švédsku Isaac Bachman prohlásil:

„Jeho morální naléhavost je nezpochybnitelná – všude tam, kde oběti teroru až příliš často zůstávají nevyslyšeny. Význam této naléhavé výzvy je nejen v tom, že s urputností hledá motivy vykonavatelů teroristických činů, ale především v zájmu a respektu, s nimiž v příbězích přistupuje k obětem teroru a všem těm, kdo zůstali upozaděni.“

 

Hosté diskuse:

Joanna Helander a Bo Persson – autoři dokumentárního filmu Watching the Moon at Night

Arnold Roth – právník žijící v Jeruzalémě; otec Malki Rothové, která byla zavražděna v srpnu 2001 během sebevražedného útoku na jeruzalémskou pizzerii Sbarro, zabývá se pomocí obětem terorismu

Moderátor večera:

Jan Fingerland – novinář a znalec blízkovýchodní problematiky (Český Rozhlas)

 

Watching the moon at Night, (2015, režie: Joanna Helander a Bo Persson, 88 min)

Producentem filmu je Kino Koszyk HB s podporou Swedish Filminstitute a Film i Väst.

KDY: v pondělí 14. 1. 2019 od 19 h

KDE: Centrum DOX, auditorium

VSTUPNÉ:

- jednotná cena 100 Kč

- zdarma pro členy Klubu přátel DOX

Film bude uveden v původním znění s anglickými a slovenskými titulky. Diskuze proběhne v angličtině.