Knihy formou rozhovorů

tipy rozhovory
Pojďte strávit některé pošmourné zimní odpoledne u knihy! Vybrali jsme pro vás dvě, které jsou plné osobních příběhů, životních zkušeností, pohledů na víru a názorů na život. A to není to jediné, co mají společného – v obou z nich figuruje kněz, ať už jako zpovídaný, nebo jako ten, kdo otázky klade.

Inspirujte se životními příběhy mnoha známých osobností prostřednictvím rozhovorů s českým knězem polského původu Zbigniewem Czendlikem.

Uchem jehly

Zbigniew Czendlik a jeho hosté
Autor: Zbigniew Czendlik

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 150×218 mm
ISBN: 978-80-257-2586-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Uchem jehly vydalo nakladatelství Argo.

Kniha rozhovorů kněze Zbigniewa Czendlika vychází z oblíbeného pořadu České televize Uchem jehly. „Netradiční“ moderátor si zve již několik let na lanškrounskou faru hosty, kteří ve svém životě a ve své kariéře dosáhli významných úspěchů a jejichž životní zkušenosti mohou být inspirativním vzorem. Citlivě a s nadhledem kladené otázky postupně směřují k duchovnímu rozměru lidského života, který každý ze zpovídaných hostů nachází překvapivě i jinde, než bychom čekali.
Hosty Zbigniewa Czendlika jsou Stanislav Bernard, Lucie Bílá,Věra Čáslavská, Luděk Galuška, Doris Grozdanovičová, Radek Jaroš, Božena Jirků, Pavlína Kalousová, Helena Klímová, Josef Koutecký, Mikuláš Kroupa, Václav Malý, Angelika Pintířová, Jan Potměšil, Liběna Rochová, Tomáš Sedláček, Hana Scharffová, Robert Vano a Miroslav Verner.

O autorovi

Zbigniew Czendlik je římskokatolický kněz polské národnosti působící v české republice. Narodil se 6. září 1964. Dětství prožil v obci Debowiec na polské straně těšínského Slezska. Je známý svým osobitým přístupem k víře, náboženství a křesťanským hodnotám. Dlouho a zřejmě neúspěšně bychom v české katolické církvi hledali známější a oblíbenější tvář. Lze jej tedy bez nadsázky nazvat celebritou. V médiích se vyjadřuje vtipně, srozumitelně a s nadhledem nejen k náboženským otázkám. Nebojí se šokovat, provokovat a být zcela nekřesťansky nekorektní. Zároveň mu nechybí hluboká loajalita k církvi a pokora před Bohem.

Zdroj: Česká televize

O nakladateli

argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jejich hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáží seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Jak se zapomenuté místo s ruinou kostela stalo významným, a to nejen díky unikátní skleněné kostelní střeše? Přečtěte si, jak dokázal jeden jediný člověk inspirovat ostatní k účasti na takovém zázraku.

Zázrak v Neratově

Josef Suchár v rozhovoru s Tomášem Kutilem
Autoři: Josef Suchár, Tomáš Kutil

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
ISBN: 9788071958505
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zázrak v Neratově vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Z monumentálního kostela zbylo jen torzo a v Neratově žilo pár posledních obyvatel. Dnes na toto poutní místo smíření přijíždějí tisíce lidí a Sdružení Neratov dává naději a práci stovkám lidí s hendikepem. Tuto neuvěřitelnou proměnu, kterou lze bez nadsázky označit za zázrak, způsobil Josef Suchár. Kněz, který až do revoluce nemohl veřejně působit, dokázal pro své smělé plány nadchnout i ostatní. V rozhovoru vypráví o tom, jak se mu Neratov podařilo vzkřísit. Otevřeně a bez frází mluví i o mnoha dalších věcech, které se týkají jeho, víry, služby druhým, společnosti a církve.

Je Neratov místem psychického uzdravení a smíření?

Záleží na tom, jestli skutečně chceme. Věřím, že platí ono biblické: „Cokoliv svážete na zemi, bude svázáno na nebi. Cokoliv rozvážete na zemi, bude rozvázáno na nebi.“ Takzvaný Petrův primát, který je v církvi stále přítomný. Podobně jako: „Komu hříchy odpustíte, tomu jsou odpuštěny. Komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou.“

Proto se tady v kostele modlíme každé poledne modlitbu Edith Steinové o smíru a o jednotě v různosti. Prosíme, abychom různost a svobodu každého dokázali ctít, aby je tady Boží milost mohla zasáhnout. I všechny bohoslužby, které tu slavíme, mají v sobě tuto prosbu – aby ji tady lidé nalézali.

Věřím, že když se modlí lidé, kteří Mu důvěřují, tak je Bůh vyslyší. Konkrétní forma už je na Bohu a na tom daném člověku. On to vždy udělá tak, jak je to pro člověka nejlepší. Bůh jde vždy za člověkem, dělá první krok. Dotek Boží milosti někdy vidím i u lidí, kteří za Ním ještě nejdou. Vidím, jak na ně působí krása tohoto poutního místa, okolní přírody i láska lidí, kteří se tu starají o postižené. A to je síla mnohem větší než naše slabosti!

Zdroj: Karmelitánské nakladatelství

O autorovi

Josef Suchár viděl neratovský kostel poprvé ještě jako tajně vysvěcený kněz a oficiálně vyučený elektrikář v roce 1987. Tehdy žil v Brně, ale pomáhal s pořádáním táborů pro děti u Klášterce nad Orlicí. Uprostřed ruiny tehdy při modlitbě slíbil, že udělá všechno pro to, aby se kostel podařilo zachránit. Pokud se tedy někdy změní režim a on bude moci být oficiálně knězem. Na svůj slib pak zapomněl. Po revoluci se přesto do kraje vrátil. Od biskupa dostal několik farností v Orlických horách a ruina v Neratově mu připadla do správy. V roce 1991 tam farář Suchár odsloužil svou první poutní mši. Tehdy ještě na louce před kostelem. O rok později se mše konala už uvnitř, i když kostel stále neměl střechu. Farář a skupina lidí kolem něj se rozhodli Neratov proměnit v místo, kde najdou útočiště lidé s postižením. V Neratově teď Josef Suchár žije už 25 let. Založil občanské sdružení, v podobných zařízeních ve Francii nebo Německu nasbíral zkušenosti a pak spolu s handicapovanými vybudoval středisko, které pomáhá desítkám lidí. Přímo v Neratově pečují o děti a lidi s mentálním postižením. Mají chráněné bydlení, provozují hospodu, obchod, prádelnu, jídelnu, rekreační chatu, pořádají školy v přírodě, starají se o sad. Na všem se podílejí handicapovaní. Dohromady ve středisku žije přes 60 lidí.

Zdroj: Forbes.cz

O nakladateli

logo kna2x1Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala více? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUchem jehly
Zbigniew Czendlik a jeho hosté

Czendlik, Zbigniew

Argo, 2018

zobrazit info o knizeZázrak v Neratově
Josef Suchár v rozhovoru s Tomášem Kutilem

Suchár, Josef - Kutil, Tomáš

Karmelitánské nakladatelství

Napsat komentář