Právě čtete

9 věcí, které podle tchyně můžu dělat špatně, když myju nádobí v ruce

90258  
Sdílet: 

9 věcí, které podle tchyně můžu dělat špatně, když myju nádobí v ruce

Moje tchyně na myčku nevěří. A když myje v ruce, má to jasná pravidla a systém – podle mého názoru je to taková královna mytí nádobí. A upřímně, lidi by se od ní měli učit. Já v každém případě.

9. 1. 2019 3 min. čtení Martin Pistulka
9 věcí, které podle tchyně můžu dělat špatně, když myju nádobí v ruce

Než jsem tchyni poznal, nikdy mě ani nenapadlo přemýšlet, jestli zrovna tuhle činnost dělám špatně nebo správně – umýt nádobí přece zvládne úplně každý. Jenomže udělat to tak, aby bylo nádobí vážně čisté, neplýtvalo se u toho vodou, a to vše ke spokojenosti tchyně, to je hotová věda. Bez legrace, mytí nádobí skutečná věda je a píšou se o něm práce i na univerzitách.

Od tchyně jsem každopádně dostal při jedné rodinné návštěvě přes prsty, ať nejsem flink, a několik dobrých rad k tomu. I když jsou to zjevné a logické věci, občas stojí za to si je připomenout. My máme díky nim čisté nádobí i na chalupě bez myčky, když ho myju já.

Co nejúspornější mytí v ruce

Ideální je brát nádobí z hromádky, mýt jeden kus po druhém, odkládat je, pak opláchnout a nakonec dát okapat. Takový postup je, pokud nemáte myčku, nejúspornější. Pokud myčku máte, podívejte se, jak ji naskládat „vědecky“.

Zbytky patří do koše

Jasně, všechno se dá umýt, i flák zaschlého kečupu od snídaně. Jenže když všechno, co zůstane na talíři, ponoříte do dřezu, špína zůstane ve vodě a všechno následující nádobí se v ní vykoupe. Není to hezké. Takže nejdřív seškrábat.

Odmočit je základ

Když dáte nádobí chvilku odstát do vody (bez saponátu), půjde to pak rychleji. Vyhněte se odmáčení u nožů nebo náčiní ze dřeva. Dlouhé máčení totiž dřevu ani ostří nedělá dobře. Ostatně, do myčky je také nedáváte.

Čistá houbička nadevše

Podle vědců i tchyně je kuchyňská houbička třetí nejšpinavější věcí v každé domácnosti. Měnit by se měla nejpozději 1× týdně, a pokud je viditelně špinavá, tak i častěji.

Nikdy bez ochrany

Rukavice sice nejsou ta nejhezčí věc, co si můžete vzít na sebe, ale taky s nimi nejdete do opery, že. A vaše ruce vám poděkují, což ocením i já jako muž.

Čtěte také: 5 triků, se kterými vám nehty vydrží krásně nalakované až 14 dní

Voda horká, jak to jen jde

Jak horká? Tolik, kolik vydržíte (v rukavicích vydržíte mimochodem víc). Horká voda prostě myje lépe, a když nemáte extra špinavé nebo mastné nádobí, nahradí i mycí prostředek.

Míň vody a míň saponátu

Moje tchyně radí: vodu napustit tak do půlky dřezu a saponát kápnout až nakonec (stačit by měly tak 3 vstříknutí). Dřez plný vody a pěny není úplně šetrný ani praktický. Hromada pěny totiž sama o sobě nemyje a ještě přes ni nevidíte. A z dřezu napuštěného přes půlku voda prostě šplíchá.

Od menších po větší: platí to pro špínu i pro velikost nádobí

„Správné“ pořadí je: sklo, porcelán, dřevo a plast, příbory a úplně poslední hrnce a větší kousky. V zásadě od toho nejméně zašpiněného a nejkřehčího až k tomu nejšpinavějšímu a nejrobustnějšímu.

Vodu samozřejmě nezapomínejte měnit, jakmile už je v ní moc mastnoty a špíny.

Pak to všechno spláchnout

Aby vám na nádobí nezůstaly zbytky saponátu, po umytí ho ještě opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Může být i teplá, ale za studenou se zpravidla platí méně a na tohle stačí.

Ideální je mít na takovou proceduru rovnou dva dřezy. Když je nemáte, zkuste lavor – některé se dělají přesně na velikost dřezu.

A nakonec: žádný spěch…

… nezapomeňte, že nádobí musí oschnout nebo odkapat, a to potřebuje svůj čas. Vlhké talíře by vám do poliček jen natáhly plíseň.

Tři typy skvrn, se kterými jsem se naučil si poradit

Na některé věci je jenom houbička se saponátem krátká. Třeba:

Šedivé nebo kovové skvrny na nádobí

Vznikají poškrábáním povrchu některých druhů nádobí nožem či vidličkou, případně když si třeba zamícháte kafe v kameninovém hrnku.

Skvrny zlehka odstraňte jemným pískovým čisticím prostředkem, jedlou sodou nebo umělohmotnou houbičkou.

Připečené jídlo

„Skoro samo“ se to děje při vaření nebo zapékání jídel se sýrem, omáčkou, vajíčky nebo náplněmi do koláčů (to poslední jsem si nikdy nevyzkoušel).

Nádobí nechte odmočit v roztoku tekutého prostředku na „ruční“ mytí nádobí nebo jedlé sody a vody, aby připečené nečistoty pustily. A pozor na drátěnky, jelikož mohou poškrábat povrch nádobí. Zkuste jemnou silikonovou houbičku.

Skvrny a povlak na skleněném nádobí

Vznikají, když se nádobí myje ve vodě o nízké teplotě, nebo nebylo dostatečné množství mycího prostředku.

Pustit by měly umytím v teplejší vodě, případně přidejte i víc mycího prostředku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články