Kombinované kočárky, které většina lidí zná pod názvem trojkombinace, se na první pohled zdají jako ideální volba. Skládají se totiž ze tří částí – autosedačky, hluboké korbičky a sportovního nástavce. Možná i vy žijete v přesvědčení, že v rámci úspory místa i financí jsou tyto kočárky trefou do černého. Pravda je přitom taková, že i když se kombinované kočárky jeví jako nejlepší volba, mnohým rodičům se nevyplatí – a to ani při nákupu kočárku v akci.

Co jsou kombinované kočárky?

Kombinované kočárky jsou takové kočárky, u kterých si můžete libovolně měnit nástavce. Základem je podvozek, na který lze dle potřeby připevnit buď klasické vajíčko, hlubokou korbičku nebo sporťák. Takový kočárek představuje investici na několik let, protože jej využijete od narození až do tří let věku dítěte. Trojkombinace se vám dokáže přizpůsobit a vždy vám dává na výběr, kterou variantu nástavce zrovna použijete. Není se čemu divit, že vyhlídka úspory financí láká mnoho rodičů, kteří se pro pořízení kombinovaného kočárku často rozhodují bezmyšlenkovitě a tak nějak automaticky. Jenže pozor – trojkombinace nejsou vhodného pro každého.

Kdy je lepší trojkombinaci nepořizovat?

Kočárky trojkombinace se příliš nevyplatí těm rodičům, kteří mají v plánu své dítko nosit například v šátku nebo v ergonomickém nosítku. Pakliže víte, že raději dáte přednost těsnému kontaktu a na cesty se vydáte společně s dítkem uvázaným na své hrudi, pak se vám kombinovaný kočárek určitě nevyplatí, protože jej příliš nevyužijete. Stejně tak radíme nepořizovat tento typ kočárků rodičům, kteří jsou sportovně založení. Trojkombinace nejsou uzpůsobené tomu, aby se s kočárkem dalo sportovat – například jezdit na bruslích nebo běhat. V takovém případě raději peníze investujte do levnějšího sportovního kočárku, který dítěti i během sportovních aktivit nabídne bezpečí a maximální komfort.

Stinné stránky kombinovaných kočárků

Jednou z nevýhod trojkombinací jsou zpravidla menší korbičky. Pokud si pořídíte zvlášť samostatný hluboký kočárek, dočkáte se mnohem větších rozměrů, nežli které vám dokážou nabídnout kočárky, jež mají hlubokou korbu pouze jako nástavec. Uvědomte si, že právě korbičku děti využijí ze všeho nejvíce, je proto potřeba zajistit, aby zde měly dostatek místa. Problém to může být u tzv. zimních dětí, které se narodí v zimě a rodiče je balí do huňatých fusaků – mohlo by se stát, že vám malá korba, jež byla součástí trojkombinace nenabídne dostatek místa a miminko tak bude v kočárku zbytečně utlačované.