Developer Lordship na sklonku loňského roku prodal nákupní park Paráda ve Frýdku-Místku realitnímu fondu společnosti ZDR Investments SICAV. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla.

Objekt má 5340 metrů čtverečních ploch k pronájmu, a je dlouhodobě pronajatý obchodním řetězcům Jena nábytek, dm drogerie, HP Tronic (Datart), Deichmann, Pepco či Sierra sport.

"Akvizice nákupního centra Paráda je v souladu s naší strategií budovat atraktivní regionální síť maloobchodních nemovitostí v Česku a Slovensku," uvedl k transakci Dušan Moskaliev, člen investičního výboru ZDR Investments SICAV.

Frýdecko-místecká Párada je posledním nákupním parkem, který Lordsip v Česku vlastnil. V roce 2015 developer prodal centrum Paráda v Hodoníně fondu ze skupiny DRFG podnikatele Davida Rusňáka, který se loni přejmenoval na Czech Real Estate Investment Fund. Nákupní park Paráda v České Lípě zase dříve od Lordshipu koupil Pragorent investiční fond s proměnným základním kapitálem.

Investiční fond ZDR vlastní více než tucet nemovitostí v Čechách, obchodní centrum Paráda je jeho prvním objektem na Moravě. Většina nájemníků budov jsou mezinárodní řetězce.

Fond avizoval koncem roku rozšíření svého portfolia o další nemovitosti. Celková výše investice do pěti nemovitostí, které fond získá od října 2018 do března 2019 je 613 milionů korun. Objem aktiv spravovaných fondem se ke konci třetího čtvrtletí 2018 blížil 500 milionům korun.

Rok 2018 byl pro český trh komerčních nemovitostí přelomový. Vůbec poprvé utratili za kancelářské budovy, obchodní centra nebo skladové haly více peněz investoři z Česka než ze zahraničí. Podle poradenské firmy JLL čeští investoři proinvestovali 57 procent z celkového objemu 2,4 miliardy eur.

Přehled realitních fondů v Česku