Tip na výlet: výstava Fenomén Igráček v Orlickém muzeu v Chocni

Nový rok přivítá putovní výstava Fenomén Igráček v Orlickém muzeu v Chocni. Zahájena bude 12. ledna vernisáží, při které se představí žáci ZUŠ Choceň, a potrvá do 24. února 2019.

Součástí výstavy budou opět unikátní Igráčci, tentokráte v podobě Mistra Jana Choceňského, děkana filozofické fakulty, rektora Pražské univerzity (pozdější Univerzity Karlovy), radního Starého města Pražského a Tomáše N. Kautníka z dílny Miroslava Svobody. Muzeum představí návštěvníkům historii a současnost oblíbené české hračky, kterou znají již tři generace dětí. Návštěvníci si prohlédnou desítky figurek nejrůznějších povolání a charakterů v historických i moderních variantách.

Seznámí se s výrobou figurky, a také si s Igráčky pohrají. Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton, která Igráčka vyrábí, ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

„Orlické muzeum v Chocni pořádá výstavy a doprovodné akce pro všechny věkové kategorie, především myslíme na ty nejmenší. Touto výstavou bychom chtěli dětem a široké veřejnosti prodloužit vánoční čas plný překvapení. Aby se i v novém roce děti mohly seznámit s touto unikátní hračkou, na kterou zavzpomínají rádi i jejich rodiče,“ uvádí Mgr. Michal Hofman, ředitel Orlického muzea. „Igráček je zkrátka pozoruhodná hračka, kterou jsem měl i já jako „Husákovo dítě“ ve velké oblibě a dodnes mám schovanou původní figurku „Cestáře“. Fenomén Igráček ovlivnil už několik generací a věřím, že tato tradice bude úspěšně pokračovat,“ dodává pan Hofman.

„Výstava Fenomén Igráček ukazuje moderní figurku 21. století, kterou znaly i generace rodičů dnešních dětí. V Chocni půjde již o 71 výstavu v pořadí,“ uvádí Zdeněk Rauš, spoluzakladatel a dlouholetý koordinátor této putovní výstavy. „Výstava mapuje 43 let vývoje Igráčka  , ukazuje ale i jeho nejmodernější inovace posledních několika let. Je zaměřena především na současnou výrobu, nechybí zde ani ostatní výrobky pro děti od českého výrobce společenským her a hraček firmy EFKO,“ dodává Zdeněk Rauš.

„Fenomén Igráček je nově doplněn o ukázku prvních Igráčků  ze 70. a 80. let, dokonce unikátních, kteří byli vyráběni v socialismu pro export. Nakoupili jsme do Fenoménu cca 30 starých figurek i s původními krabičkami,“ uvádí Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

Mistr Jan Choceňský (řečený Berka) zemřel 20.1.1545. Byl děkanem filozofické fakulty, rektora Pražské univerzity (pozdější Univerzity Karlovy), radním Starého města Pražského, znalcem věcí politických a náboženských, autorem spisů lékařských, nakladatelem a majitelem knihtiskárny. Narodil se koncem 15. století v choceňské rodině vyznání podobojí, zprvu připomínán jako Jan z Chocně. Náboženským vyznáním se hlásil k utrakvistům. Jako věhlasný muž byl v letech 1528 až 1531 členem pražské konsistoře podobojí. Mistru Choceňskému se přisuzuje autorství „Mistra Jana knihy lékařské“, „Knížky o morních příčinách, znameních a nemocech i lékařství, složené a vůbec k tomu času vytištěné, také i bohatým a chudým ku potřebě vydané“ věnovanou 1.11.1530 panu Vojtěchovi z Pernštejna, nejvyššímu hofmistrovi Království českého. Dnes nese jméno Mistra Jana Choceňského jedna ze základních škol v Chocni.

Tomáš N. Kautník v letech 1716–1719 studoval na piaristickém gymnáziu v Litomyšli. Tam byl zřejmě rozpoznán jeho hudební talent, takže v roce 1719 byl převeden do hudebního piaristického gymnázia v Kroměříži. Studoval rétoriku a aritmetiku a byl znám jako výborný varhaník a houslista. Po absolvování gymnázia se stal učitelem v Chroustovicích a poté v Kostelci nad Orlicí. Zde byl biřmován a přijal jméno Norbert. V roce 1729 se vrátil do Chocně a zastával zde místo varhaníka a kantora až do své smrti. V Chocni působilo literátské bratrstvo. Byla to laická společnost dobrovolníků, která se starala o vzdělání, sociální péči a náboženský život členů, ale také vykonávala funkci kostelního pěveckého sboru. Kautník se stal v Chocni starším tohoto bratrstva.

Kromě sbírky Igráčků čeká návštěvníky v Orlickém muzeu zajímavá expozice zdejších zkamenělin z období druhohor, dále nálezy mamuta, v historické expozici poté truhla vojevůdce Albrechta z Valdštejna a další zajímavosti. Výhodou našeho muzea je, že máme otevřeno pro veřejnost i v pondělí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.