Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Do vedení ČEPS míří manažer, který působil ve firmě patřící ministryni Novákové

Ekonomika

  17:19
PRAHA - Nový člen vedení vlivné energetické společnosti měl vzejít z transparentního výběrového řízení. Místo toho se z ničeho nic objevilo jméno manažera, který figuroval ve firmě patřící ministryni Martě Novákové. Stopu zanechal i v Agrofertu.

Rozvodna elektřiny. foto: ČEPS

Chaos. Jinak nelze popsat stav, ve kterém se nacházejí významné tuzemské energetické instituce. Stát si neumí či neuměl poradit s obsazením jak vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), tak vlivné instituce ČEPS. Její vedení bylo doplněno teprve ve čtvrtek, kdy dozorčí rada poslala do představenstva manažera Radka Hartmana.

Mám energetické srdce, říká Tošovský. Vyhozený šéf ČEPS chystá pikantní návrat

„Jmenováním pana Radka Hartmana členem představenstva dozorčí rada dává jasně najevo, že je pro ní zásadní prioritou zajistit nejen kompletní vedení společnosti, ale také využít jeho bohatých profesionálních manažerských zkušeností pro další rozvoj společnosti ČEPS,“ uvedl k rozhodnutí dozorčí rady její předseda René Neděla. „Velmi si vážím důvěry, kterou mi dnes vyslovila dozorčí rada a věřím, že mé profesionální manažerské zkušenosti přispějí k dalšímu rozvoji, stabilitě, bezpečnosti a ekonomické efektivitě nejen společnosti ČEPS, ale také české přenosové soustavy,“ dodal Hartman.

Původní výběrové řízení prý bylo zrušeno

Jeho jmenování však budí rozpaky. Podle interních informací od dvou zdrojů blízkých vedení přenosové společnosti, kteří si nepřáli být jmenováni, dozorčí rada ČEPS v úterý zrušila dlouhodobě plánované výběrové řízení na volné místo v představenstvu. O funkci se v soutěži mimo jiné ucházel někdejší šéf ČEPS a exministr průmyslu Vladimír Tošovský.

Namísto dotažení výběrového řízení, které probíhalo několik měsíců, vypadlo tento týden v úterý na dozorčí radě z klobouku zcela nové jméno – Radek Hartman. Zdroje LN se shodují, že jde o manažera, který je v přízni či je přímo koněm ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Právě proto je Hartmanovo jméno zajímavé. V letech 2009 až 2016 pracoval pro firmu poskytující globální ICT řešení U & Sluno, která patří – ministryni Novákové. V roce 2012 působil v jejím vedení. A nejen to.

Z údajů v obchodním rejstříku vyplývá, že Hartman zanechal stopu v holdingu Agrofert, který spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Mezi lety 2000 a 2001 byl několik týdnů členem dozorčí rady společnosti Lovochemie, na začátku milénia působil čtvrt roku v představenstvu firmy Deza – obě patří Agrofertu.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...